Zoek
Sluit dit zoekvak.

Overheid in het nauw gedreven met rechtszaken

Afgelopen woensdag diende er een rechtszaak tussen R&R communications (Q the Beat) en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Q the Beat wil dat ze op korte termijn de FM in kunnen. Op dit moment moet de zender wachten op de herverdeling, die al verschillende malen in uitgesteld. Een andere (tijdelijke) oplossing is het in gebruik nemen van restfrequenties.

De overheid weigert echter om de restfrequenties, dat zijn frequenties die in principe gebruikt kunnen worden maar nog wel op de plank liggen, uit te geven aan belangstellende partijen. De stations die graag de ether in willen, dienen te wachten tot de (controversiële) etherveiling.

De rechtszaak is zeer interessant omdat er in een eerder kort geding (de zaak tussen Waterstad FM en de overheid) de uitspraak is gedaan dat de restfrequenties niet onnodig lang op de plank mogen blijven liggen. De rechter ging in die zaak echter uit van de situatie in april 2001, toen er nog niet bekend was dat de herverdeling wederom met een jaar is uitgesteld (en dat de mogelijkheid bestaat dat ook 1 september 2002 niet gehaald zal worden). Nu kan de situatie dus heel anders komen te liggen. Overigens lopen er nog verschillende bodemprocedures, waarvan de uitkomsten ook nog moeten worden afgewacht.

De uitspraak is op 14 november. Overigens begint er binnenkort ook een zaak die is aangespannen door Arrow Classic Rock. Het is nu dus afwachten wat de rechter gaat doen, én wat de reactie daarop zal zijn in politiek Den Haag. Het volgende debat over de etherveiling is namelijk ook half november. Het is dus afwachten wat de rechter gaat doen en wat er uiteindelijk overblijft van het regeringsbeleid. [MvD / 27 Oktober]