Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Meer radiostations in DAB+ in Berlijn

DAB

Het aanbod van radiostations die uitzenden in DAB+ groeit gestaag in Berlijn. Afgelopen zondag zijn ook Radio B2, Bayern Plus, Radio Paradiso, Radio Paloma, alsmede SWRInfo gestart met uitzenden in deze nieuwe standaard voor digitale radio. Het aantal stations dat via de twee regionale multiplexen uitzendt is hiermee gestegen tot 17.

Meer radiostations in DAB+ in Berlijn De publieke omroep voor Berlijn en Brandenburg, de RBB, begon in september 2011 al met uitzenden in DAB+. Hierdoor zijn in de Duitse hoofdstad de radiozenders Antenne Brandenburg, Radio Berlin 88.8, Radio Eins, Inforadio, Kulturradio, Funkhaus Europa en Fritz ook digitaal via de ether te beluisteren.


Daarnaast zijn ook publieke zenders uit andere deelstaten toegevoegd aan de multiplex. Het gaat hier om Bayern 2, MDR Jump, WDR 2 en SWR 3. Uitgezonden wordt vanaf de zenders Berlin/Scholzplatz en Alexanderplatz op kanaal 7D.


Op kanaal 11C zonden de commerciële zender Radio B2 en Bayern Plus uit in Berlijn. Echter nog in de oude MP2-standaard. De afgelopen weken zijn ook de christelijke softpopzender Radio Paradiso, die onlangs te horen kreeg alsnog op FM te mogen blijven in de hoofdstad, de schlagerzender Radio Paloma en de nieuwszender SWRInfo toegevoegd. Ook deze stations zenden nog in MP2 uit.


Afgelopen zondag heeft zenderexploitant de multiplex gemigreerd naar kanaal 7B en wordt vanaf de toren op het Alexanderplatz uitgezonden met 7 kW. Ook zijn Radio B2, Bayern Plus, Radio Paradiso, Radio Paloma en SWRInfo omgeschakeld naar DAB+.


Het aantal radiostations dat via de regionale multiplexen uitzendt in Berlijn is nu gestegen tot 17. Daarnaast is ook de landelijke multiplex in de stad te ontvangen op kanaal 5C. Hierop zijn nog eens 14 publieke en commerciële stations te horen, alsmede een aantal themakanalen voor live voetbalverslaggeving van de zender 90Elf.


Afgelopen week werd bekend dat de landelijke multiplex versneld uitgerold wordt. Deze zomer komen er nog eens 18 nieuwe zenders bij, waardoor de dekking flink toeneemt. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen