Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Flinke opmars voor DAB+ in Australië

DAB

Digital Audio Broadcasting (DAB) is in Australië met een flinke opmars bezig. Uit onderzoek van de commerciële radiostations zijn er in de vijf grote steden al bijna 800.000 DAB-ontvangers verkocht. Een behoorlijke toename ten opzichte van april 2010, toen er nog slechts 72.000 ontvangers verkocht waren. Inmiddels heeft autofabrikant Lexus besloten om zijn nieuwe modellen standaard uit te rusten met DAB-ontvanger.

In mei 2009 zijn de commerciële radiostations in Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth en Adelaide officieel gestart met uitzenden in DAB+. In juli volgden ook de publieke omroep ABC en de multiculturele omroep SBS met hun stations.


Het aantal radiostations dat in DAB+ te ontvangen is varieert per stad. In Brisbane zijn bijvoorbeeld ‘slechts’ 34 stations te ontvangen, terwijl dit er in Sydney 39 zijn. Verdere uitbreiding is nog mogelijk, want vooral op de multiplexen voor commerciële radio is nog de nodige ruimte vrij. De bitrate van de uitzendingen varieert van 32 kbps tot 88 kbps.


Naast de reguliere stations die al via FM en AM te ontvangen zijn, zijn er in elke stad diverse digitale themakanalen te ontvangen. Dit zijn onder meer Radar Radio, Barry, Koffee, Novanation, Chemist Warehouse, Mix 80s, The Buckle en The Main Stage.


Bijna drie jaar na de start begint DAB langzaam maar zeker voet aan de grond te krijgen in de vijf grote steden. Uit onderzoek van de commerciële radiostations blijken er inmiddels bijna 800.000 DAB+ontvangers over te toonbank te zijn gegaan. Eind januari 2012 stond de teller op 784.478. Ter vergelijking: in april 2010, amper een jaar na de start, waren er slechts 72.000 exemplaren verkocht. Met name de afgelopen kerst was een uitstekende periode voor digitale etherradio, toen er ruim 180.000 ontvangers de winkels verlieten.


Door de forse toename van het aantal verkochte DAB+ontvangers, neemt ook het marktaandeel van DAB toe. Inmiddels luisteren er wekelijks 1,2 miljoen luisteraars via DAB naar de radio. Een toename van 400.000 ten opzichte van een jaar geleden.


Momenteel vindt het luisteren via DAB nog voornamelijk thuis plaats (80%), maar hier komt op termijn verandering in. Autofabrikant Lexus heeft namelijk besloten om zijn nieuwe modellen standaard uit te rusten met een DAB+ontvanger. Eerder gingen Hino Australia en Toyota Lexus al voor. Bij BMW en Audi is een DAB+ontvanger vooralsnog optioneel verkrijgbaar.


Het is de bedoeling dat in de toekomst meer regio’s via DAB naar de radio kunnen luisteren. Inmiddels wordt er al druk getest in Canberra en Darwin. Inmiddels zijn er plannen om in 100 regio’s licenties voor DAB-uitzendingen uit te geven. Wanneer dit precies gaat gebeuren is nog onduidelijk. Het een en ander hangt valt namelijk samen met de afschakeling van analoge televisie. Waarschijnlijk komt er in de tweede helft van 2012 meer duidelijkheid.


De komende maanden zijn de pijlen vooral gericht op verbetering van de ontvangst in de vijf grote steden. Er zullen diverse steunzenders geplaatst gaan worden om zogenaamde ‘blackspots’ op te heffen. In totaal worden er 16 nieuwe steunzenders geplaatst. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen