Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Noorwegen start verdeling tweede landelijk DAB-net

DAB

De Noorse overheid is gestart met de procedure voor de uitgifte van de tweede landelijke multiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB). Het zogenaamde Riksblokk II wordt verdeeld middels een veiling. Het is de allereerste veiling van radiofrequenties in Noorwegen. De veiling van het DAB-net vindt op 25 en 26 april plaats.

Noorwegen start verdeling tweede landelijk DAB-net Noorwegen heeft momenteel één landelijke multiplex (Riksblokk I) en zeven regionale multiplexen. Op deze regionale multiplexen zijn momenteel uitsluitend publieke radiostations van de NRK te ontvangen.


Op de landelijke multiplex zenden eveneens publieke stations uit, maar ook commerciële stations als P4, P5 Bergen, Radio Norge en The Voice. Op dit moment kan 80% van de inwoners van Noorwegen DAB ontvangen. Alle multiplexen worden geëxploiteerd door Norkring.


Begin 2011 maakte de Noorse overheid bekend dat medio 2017 de afschakeling van FM-frequenties plaats gaat vinden. Het is de bedoeling dat Noorwegen dan digitaal naar de radio luistert. Om goede ontvangst van DAB te garanderen, werd er in december 2011 een plan gelanceerd waardoor de ontvangst van DAB in 2015 fors verbeterd moet zijn.


Naast het optimaliseren en het uitbreiden van de huidige netwerken, komt er ook een tweede landelijke multiplex bij. Riksblokk II gaat vermoedelijk uitzenden op kanaal 11A en 12A en heeft een bereik van ongeveer 90%. Het tweede net wordt verdeeld door middel van een veiling. Het is de eerste veiling van radiofrequenties in Noorwegen. De gehele multiplex wordt aan één partij toegekend, die vervolgens capaciteit mag gaan verhuren aan derden (radiostations). De licentie is tot 31 december 2020 geldig. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen