Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Herinnert u zich deze nog?

Columns

De woorden boven deze tekst zijn ontleend aan een radiojingle die door wijlen Veronica veelvuldig werd gebruikt in programma's waarin oude(re) muziek werd gedraaid. Na het draaien van de jingle volgde altijd een herkenbare gouwe ouwe die niet zelden aanzette tot meezingen.

Het is wellicht niet de meest gewaagde vorm van radio maken, maar wel een vorm die een groot publiek aanspreekt. In de loop der tijd is er echter iets vreemds gebeurd. Iets dat ongetwijfeld met geld te maken heeft. En zoals wel vaker gebeurd, is een wijziging om financiële redenen lang niet altijd een verbetering. Ik had de naïeve hoop dat het met de nieuwe frequentieverdeling misschien allemaal nog goed zou kunnen komen, maar... helaas.

Sinds enkele weken hebben we er namelijk in Nederland een nieuw fenomeen bij. De gouwe ouwe zender. Dag en nacht alleen maar plaatjes onder het motto 'herinnert u zich deze nog' op de radio. Dat zou dus de oude sfeer van weleer moeten terugbrengen voor wie daarnaar verlangt. Maar niets is minder waar. In werkelijkheid worden we opgescheept met steeds dezelfde beperkte muzikale selectie, waarvan de oorsprong voornamelijk is te herleiden naar de jaren '80 en de jaren '90. Klopt ook wel, want zo wordt het station ook omschreven. En zo wil straks ook het nieuwe gepresenteerde Veronica zich gaan profileren. Maar toch heb ik daarmee het idee dat onze regering hiermee niet de juiste keuze heeft gemaakt bij het verdelen van de frequenties.

Ik heb wel eens gesprekken gehad met mensen uit de platenindustrie, met mensen uit de landelijke omroepwereld, met mensen uit het artiestenwereldje, enzovoort. Uit al die gesprekken bleek dat er wekelijks een enorme berg platen wordt uitgebracht. Het overgrote deel daarvan haalt het niet om in de hitparade te komen. Maar voor een stuk of 8 platen per week is dat wel het geval. Maar goed, daarmee zijn het nog geen 'grote hits'. Laten we ons beperken tot de top 20 van een bepaalde week. Ook dan zullen er toch wekelijks 5 nieuwe tracks te vinden zijn, schat ik zo. Met andere woorden: het aanbod in "gouwe ouwe" wordt met de week groter. Daarvan hoor ik echter weinig terug in de formats van onze nieuwe "gouwe ouwe zender".

Want waar blijven de hits van Elvis Presley, The Monkees, The Small Faces, Fats Domino, Engelbert Humperdinck en The Everly Brothers? Ik noem zomaar even wat namen, maar er zijn nog veel en veel meer echte "gouwe ouwe" te noemen, die je vrijwel nergens meer hoort. De muziek uit de late jaren '50 en de hele jaren '60 is bij uitstek de muziek die je zou verwachten op een station dat zich profileert als "gouwe ouwe zender" en dan te moeten constateren dat ik al zeker zes maal in drie weken tijd het nummer Fairground van Simply Red heb kunnen beluisteren is een beetje een domper. Goede plaat hoor, daar niet van, maar het roept bij mij niet bepaald het beeld op van een "gouwe ouwe". Maar dat zal vast anders liggen bij de mensen die nu 20 zijn. En daar maken we een gouwe ouwe zender immers voor? Want zij hebben geld! Herinnert u zich dat nog?
Raimond Bos 

Gerelateerde Artikelen