Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Start DAB-uitzendingen Poolse radio afgeblazen

DAB

De Poolse publieke radio heeft besloten om toch niet te gaan uitzenden via Digital Audio Broadcasting (DAB). Het was de bedoeling dat de omroep per 1 juni in vijf regio’s digitaal via de ether zou gaan uitzenden, maar dit is uit kostenoverweging afgeblazen. Hierdoor laat de invoering van DAB in Polen naar alle waarschijnlijkheid nog jaren op zich wachten.

Start DAB-uitzendingen Poolse radio afgeblazen Het was de bedoeling dat tijdens het Europees Kampioenschap voetbal de publieke radiostations in de regio’s Warschau, Wrocław, Poznań, Gdańsk en Gdynia in DAB te ontvangen zouden zijn.


Onder meer de landelijke zenders Jedynka (1), Dwójka (2), Trójka (3) en Czwórka (4), alsmede Polskie Radio dla Zagranicy (Wereldomroep) en een viertal regionale stations zouden dan digitaal via de ether te ontvangen zijn. Na afloop van het EK voetbal zou het aanbod iets beperkter worden, maar de uitzendingen zouden voortgezet worden.


De aanbesteding voor het zenderpark was al opgestart door de Poolse publieke radio, maar op het laatste moment is deze afgeblazen. De omroep heeft besloten om toch niet te gaan uitzenden via DAB. Volgens Polskie Radio is er simpelweg geen geld genoeg om deze techniek in te voeren. De publieke radio en televisie kampt al jaren met een tekort. Want ondanks dat inwoners van Polen kijk- en luistergeld moeten betalen om de omroepen te bekostigen, betaalt een slordige 65% van de inwoners dit niet.


De grote commerciële radiozenders hebben al aangegeven geen zin te hebben om de digitalisering van de radio te moeten ophoesten. Hierdoor lijkt de invoering van DAB in Polen dan ook verder dan ooit. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen