Kies je favoriete radiostation

Dossiers

ANP Rijswijk

ANP 2006

Hoe zou politiek worden bedreven zonder actualiteiten? Hoe zou een krant eruit zien zonder het nieuws en hoe zou het nieuws eruit zien zonder persbureaus?

Nederland heeft twee landelijke persbureau's. In Rijswijk zit het oudste persbureau, het Algemeen Nederlands Persbureau, beter bekent als het ANP. Deze nieuwsleverancier levert 24 uur per dag nieuws aan kranten, televisie, dagbladen, website's, maar men levert ook het nieuws voor diverse radiostations.

Hiervoor zijn dag en nacht, zeven dagen per week, honderden schrijvende journalisten en fotografen bezig om een permanente stroom van nationaal en internationaal nieuws te leveren. Het ANP werkt nauw samen met internationale persbureaus, zoals Reuters, DPA en AFP.

Ingang

ANP 2006

Het ANP bevindt zich op de bovenste drie verdiepingen van een groot pand aan de Handelskade in Rijswijk. Op de vijfde verdieping zit voornamelijk de redactie van het ANP.

Hier werken dag en nacht, zeven dagen per week, honderden journalisten en fotografen om een permanente stroom van nationaal en internationaal nieuws te leveren.

Redactie 1

ANP 2006

Het ANP bestaat uit een aantal redacties. Centraal op de vijfde verdieping zit de eindredactie: deze controleert de artikelen op fouten en onregelmatigheden voordat ze gepubliceerd worden.

Verder heeft het persbureau een grote sportredactie, een binnenland en een buitenland redactie maar ook diverse correspondenten over derest van de wereld. Daarnaast werken ze nauw samen met internationale persbureaus als Reuters, DPA en AFP.

Wall of Fame

ANP 2006

Op de vijfde verdieping vinden we ook de Wall of Fame, zo vertelt Monique Gidding. Hier hangen de logo's van alle klanten die het ANP momenteel heeft. Daarnaast komen we ook drie studio's tegen.

Hier wordt 24 uur per dag elk uur het laatste nieuws ingesproken. Bij enkele radiostations wordt het nieuws live gelezen, maar de meeste klanten laten het een paar minuten voor het hele uur bij het ANP downloaden.

Studio 1

ANP 2006

Om een indruk te krijgen wat er allemaal gebeuren voor dat het nieuws op de radio te horen is krijgen we een uitgebreide uitleg van nieuwslezer Peter van Oudheusden. De nieuwslezer neemt 10 minuten voor het hele uur plaats in de studio, waarna hij elk nieuwsitem apart inleest. Op die manier kan elk radiostation zijn eigen nieuws krijgen, bijvoorbeeld met of zonder tijdmelding, of de naam van de nieuwslezer

Als de nieuwslezer klaar is haalt het computerprogramma automatiche de witjes er tussen uit. Tevens wordt de ademhaling aan het begin en het eind eraf gehaald.

Studio 2

ANP 2006

Het ANP heeft drie spreekstudio's. Opvallend is dat de studio niet helemaal behangen is met eierdozen om het geluid zo mooi mogelijk te laten klinken.

 

Redactie 2

ANP 2006

Het ANP heeft ook een eigen radioredactie. Hier wordt het nieuws, dat door de zojuist genoemde redacties al is gepubliceerd, herschreven en bewerkt voor de nieuwsbulletins op de radio.

Alle berichten wordt overigens voor elk nieuwsblok herschreven, zo hoort u nooit exact dezelfde berichten.

Redactie 3

ANP 2006

Het nieuws wordt bij enkele radiostations live voorgelezen, maar veelal lezen nieuwslezers de actualiteiten in de studio’s van het ANP voor. Tien minuten voor het hele uur neemt een nieuwslezer plaats in een van de drie studio’s, waar hij elk nieuwsitem apart inleest. Op die manier kan elk radiostation zijn eigen nieuws krijgen, bijvoorbeeld met of zonder tijdmelding of de naam van de nieuwslezer.

Als de berichten zijn voorgelezen, haalt een computerprogramma automatisch de stiltes er tussen uit, daarnaast wordt de ademhaling van de nieuwslezer eruit gezuiverd. De studio’s zijn opvallend genoeg helemaal behangen met eierdozen. Dit is gedaan om het geluid zo mooi mogelijk te laten klinken.