Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Gouden Beelden - 2006

Gouden Beelden 2006

De Stichting Nederlandse Academy Awards reikte 11 december 2006 voor de elfde keer de vakprijs voor de meest gewaardeerde televisieprogramma’s uit: de Gouden Beelden. De award bestaat sinds 1995 en is in het leven geroepen als vakprijs.

Voor het eerst werden de prijzen uitgereikt in het splinternieuwe Media en Archief gebouw op het Mediapark. Er waren vijf categorieën: amusement, cultuur, informatie, fictie en jeugd.

Carrière Award

Gouden Beelden 2006

Naast de categorieën, amusement, cultuur, informatie, fictie en jeugd werden er nog twee prijzen uitgereikt, namelijk de UPC Award en de prestigieuze Carrière Award. De winnaar van die laatste prijs werd ex-NOS’er Lars Andersson.

Carrière Award Andersson was medebedenker van het half zes journaal en ruim dertig jaar de drijvende kracht achter de NOS locatie uitzendingen Daarnaast was hij ook eind en hoofdredacteur van het NOS Journaal, NOVA en NOS Actueel.

Volgens juryvoorzitter Peter Romer heeft hij 'als stimulerende kracht vele medewerkers tot grote hoogten gestuwd. In de ruim vijftigjarige geschiedenis van de televisie in Nederland zijn het vooral de grote nationale gebeurtenissen die we ons blijven herinneren.' Andersson, die in 2005 met pensioen ging, prees de jury om hun moed om een persoon achter de schermen de prijs uit te reiken. Hij krijgt naast de award tevens een glasplaat in de nieuwe Wall of Fame van het nieuwe Audio gebouw.

De Leeuw

Gouden Beelden 2006

Voor de amusement award waren Mooi! Weer De Leeuw (VARA), De Reünie (KRO) en RTL Boulevard (RTL 4) genomineerd. Het programma van Paul de Leeuw werd de winnaar. Eind oktober 2006 was er rond de uitreiking van de Televisier-ring nogal wat te doen rond De Leeuw.

De Leeuw Paul de Leeuw meende dat de publieksprijs niets voorstelde en stuurde zijn hulpje Adje naar de uitreiking. Ditmaal was hij wél aanwezig.

De Leeuw benadrukte trots te zijn op zijn crew en het enorm blij te zijn dat ze altijd weer zijn vreemde ideeën kunnen realiseren. "Dan kom ik weer 'góh kunnen jullie voor zaterdag 300 kilo popcorn regelen?' Vier dagen later stáát het er gewoon in de show. Fantastisch."

Patrick Lodiers

Gouden Beelden 2006

Patrick Lodiers won met zijn programma Over Mijn Lijk de award voor het beste informatieve programma. "Ik had het niet verwacht, maar er natuurlijk wel op gehoopt, zo vertelde Lodiers.

Patrick Lodiers Patrick Lodiers: "Ik en de hele crew zijn ongelofelijk blij met deze award, het is ook een beloning voor alle mensen achter de schermen en natuurlijk ook voor alle moedige deelnemers aan het programma. We wilden de moed en kracht van deze jongeren laten zien en blijkbaar is dat gelukt."

De andere genomineerden waren Netwerk, aflevering Harreveld (EO) en Tegenlicht, aflevering Arabische vrouwen aan de top (VPRO).

Valerio

Gouden Beelden 2006

Fictie, dat is deze prijs niet en gelukkig wisten de uitverkoren winnaars van de serie ‘De Uitverkorene’ (VPRO) dat ook. Ze versloegen hiermee de populaire televisieseries Van Speijk (Talpa) en Vuurzee (VARA).

Valerio De UPC Digital Award werd uitgereikt aan een vernieuwend programma op de televisie. De winnaar van deze award was het programma Wakker Worden Met Valerio (TMF). Hij vertelde dat hij het programma eigenlijk niet had willen doen, maar dat hij blij is dat hij het wel gedaan had.

De overige genomineerden waren Lotte TV (Talpa) en Idols (RTL 4). Het Uur Van De Wolf, aflevering Beautiful in Beaufort/Wes (VPRO), Stand Van De Maan (Humanistische Omroep) en Ik Wil Nooit Beroemd Worden (eveneens Humanistische Omroep) waren genomineerd voor de cultuur prijs. Het Uur Van De Wolf was de gelukkige winnaar.

Kinderspel

Gouden Beelden 2006

De genomineerden voor de Award voor het beste jeugdprogramma waren Kinderspel (KRO), Het Klokhuis met aflevering zwaartekracht (NPS) en Overleven In Nederland aflevering het busje (VPRO). Uiteindelijk won het kinderprogramma van de KRO: Kinderspel.

Kinderspel Erik van Schaaik: "We hadden niet verwacht dat we de prijs zouden winnen, we waren al heel verrast dat we waren genomineerd! Het programma was namelijk eigenlijk een pilot en maar één keer uitgezonden op de televisie."

Ook Wendo Kroon, de regisseur, was erg gelukkig met de prijs: "Het eerst wat ik dacht toch ik onze naam hoorde roepen was 'Get out of here!' Ik was stom verbaasd en kon alleen maar lachen op het podium." [SvH]