Kies je favoriete radiostation

Dossiers

KPN Amsterdam - 2008

KPN Amsterdam

Bezoekers aan de International Broadcasting Convention werden begin deze week getrakteerd op een waar spektakel. Bij de KPN toren nabij de RAI te Amsterdam stond namelijk de hoogste bouwkraan van Europa opgesteld. Het 172 meter hoge gevaarte was nodig om onderdelen voor de nieuwe zendmast te hijsen. Aanvankelijk zouden deze werkzaamheden twee weken duren, maar vanwege het goede weer zijn de hijswerkzaamheden afgelopen woensdag al afgerond.

KPN toren Amsterdam eindelijk op hoogte
Het verhogen van de zendtoren te Amsterdam was nodig omdat de mast in de verdrukking is gekomen. Momenteel wordt er flink gebouwd langs de Zuidas van Amsterdam, waarbij sommige gebouwen wel 100 meter hoog worden. Dit terwijl de antennes op de oude mast tussen de 80 en 95 meter hoog hingen. Sinds september 2005 staat er daarom een tijdelijke hogere zendmast naast de bestaande toren, die in oktober 2006 deels is ontmanteld. Nu, na drie jaar letterlijk in de steigers te hebben gestaan, is de toren dan eindelijk op hoogte.

En dat bleef ook in de omgeving niet onopgemerkt. Om alle onderdelen van de nieuwe mast, waarvan de zwaarste een slordige 59 ton bedraagt, omhoog te kunnen hijsen, werd de hoogste bouwkraan van Europa naar Amsterdam gehaald. Om deze 172 meter hoge kraan, de Liebherr LTM 11200-9.1, te kunnen bouwen waren maar liefst 16 vrachtwagens met onderdelen nodig.

Nadat eerst op een andere locatie was proef gehesen, ging het hijswerk aan de toren afgelopen maandag van start. Aanvankelijk zouden deze werkzaamheden twee weken duren, maar vanwege het goede weer zijn de hijswerkzaamheden afgelopen woensdag al afgerond.

Ondanks dat de toren op hoogte is, zal er de komende maanden nog flink gewerkt worden aan de toren. Aannemer VolkerWessels Telecom moet namelijk nog alle zenders plaatsen in de toren. Begin volgend jaar zal het betonnen gedeelte van de mast opnieuw worden geschilderd en de tijdelijke zendmast worden afgebroken, waarna de klus is afgerond.

Lang zal KPN overigens niet van de mast kunnen genieten, want zodra de werkzaamheden zijn afgerond komt de mast in handen van Alticom, een dochterbedrijf van de Franse zenderexploitant TDF. De torens in onder meer Lopik, Haarlem, Wormer en Hilversum zijn al in handen van dit bedrijf. Klik aan de rechterkant op de 10 links om meer foto's te bekijken.