Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Radio192 - 2002

Radio 192 Hilversum

Radio 192, is een commerciele omroep uit Hilversum die in bijna heel Nederland uitzend via de kabel. Daarnaast is men natuurlijk ook in de ether te ontvangen vanaf 4 Juli 2001 via 1332 AM. Via de Fm is men te horen op 89.3 FM in Flevoland (maandag t/m vrijdag van 07.00 - 19.00 uur).

Midden in Hilversum staat een oude zeer goed opgeknapte boerderij uit 1901, die is omgebouwd tot radiostudio voor Radio 192.

Op Radio 192 zijn nog dagelijks nog veel bekende stemmen te horen van radiomakers die soms meer dan 25 jaar in het vak zitten.

De 192-programma's worden gemaakt door bekende radionamen uit de sixties en seventies, zoals Tineke de Nooy, Will Luikinga, Eddy Becker, Ad Bouman, Peter Teekamp, Ron Bisschop, Krijn Torringa en Edvard Niessing. Dit wordt afgewisseld met een jonge lichting radiomakers, die zijn opgegroeid met de zeezenders, onder wie Michael Bakker (die met Ad Bouman het initiatief nam voor het station), maar ook het genezend medium Jomanda is wekelijks te horen op het station.

Het format bestaat uit de beste oldies uit de jaren 60, 70 en 80, met af en toe een uitschieter.

Wanneer je het pand binnen loopt kom je meteen een grote tafel tegen die op vrijdag middag altijd druk gevuld is met presentatoren. Hier wordt regelmatig vergaderd en men ontvangt hier de gasten van Radio 192.

De bar

Radio 192 Hilversum

Tevens vind je op de begaande grond de bar van Radio 192. Hier kunnen de gasten en presentatoren even op adem komen. En hier wordt natuurlijk de vrijdagavond borrel genuttigd. Tijdens zo ’n borrel ontstaan de meest creatieve ideeën.

Natuurlijk moet er ook gewerkt worden bij de administratie, dagelijks wordt er veel gebeld naar Radio 192. Hier zit alweer de tweede generatie radiofanaat van de familie Kroeske. Maricha Kroeske is de dochter van Sieb die tijdens de Veronica jaren op zee een vaste medewerker was van deze zeezender. Hoezo paplepel!

Techniek

Radio 192 Hilversum

Aangekomen op de eerste etage zien we verschillende vertrekken. In het midden vinden we de extra bureau waar de printer en een extra pc staat voor de DJ's. Dit was tot voor kort de nieuws redactie. Maar sinds het ANP het nieuws levert wordt dit bureau gebruikt door Ad Bouman.

Aan de rechterkant vinden we de techniek ruimte en studio 2. In het midden is de hoofdstudio en de platenkast. Aan de linkerzijde vinden we een opnamestudio.

Aan de linkerkant vinden we de techniek ruimte, hier word het geluid en de soundprocessing geregeld. Tevens wordt vanaf hier het geluid naar de satelliet gebracht.

De studio

Radio 192 Hilversum

In de studio aangekomen vinden we daar Ad Bouman die net met zijn programma bezig is. Momenteel kun je hem elke dag horen tussen 18.00 en 19.00 uur met zijn programma Music Memories.

Daarna komt Eddy Becker de studio binnen lopen. Als zijn programma begint gaan meteen de ramen dicht en de speakers voluit. Als vanouds, een jonge hond gaat achter de knoppen zitten.

De stoel in studio 1 is nog afkomstig van de oude Radio Veronica studio Laapershoek. Als die stoel zou kunnen praten heb je voor de komende 25 jaar programma.

Archief

Radio 192 Hilversum

Naast de grote studio vind men de platenkasten, tegenwoordig komt veel muziek uit de computers, maar bij Radio 192 draait men nog veel muziek van vinyl en cd.

Als je door het pand van het station loopt, zou je bijna denken dat je door een museum loopt. Overal hangen posters, of platenhoezen aan de muur.
De collectie wordt ook wekelijks aangevuld zo kwam er vorige week een fan die zijn hele collectie oude Veronica bladen schonk.

Reserve studio

Radio 192 Hilversum

Naast de hoofdstudio vind men studio twee. (bovenste foto) Dit is eigenlijk de oude reserve studio. Hier kunnen de DJ's van Radio 192 opnamens maken als de hoofdstudio bezet. Dit is eigenlijk de oude studio van Radio Gooiland. De voorloper van Radio 192.

Tevens is er een studio (onderste foto) waar de jingles en commercials worden gemaakt. Radio 192 werkt nog zoals je ziet met de originele jingle machines.

Het gaat steeds beter met het ‘jongse’ radiostation van Nederland. De kabel distributie wordt steeds beter. Vanaf 2 januari 2003 is Radio 192 ook via alle Essent gebieden te ontvangen. En de adverteerders hebben inmiddels ook de weg naar de studio gevonden.

Zo ook de sponsor van deze Suzuki. Totaal rijden er twee van deze rond in Nederland. Ze zijn altijd te vinden tijden de vele lokatie uitzendingen van deze zomer. Ook rijdt het promotieteam er dagelijks mee van de ene kaasmarkt naar de andere braderie.