Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Radio 538 - 2003

Radio 538 2003

Op woensdag 4 juni ging wederom een kleine delegatie van Radio.NL op bezoek bij Radio 538. Op een vlag en een auto van Radio 538 na, doet eigenlijk niets vermoeden dat dit pand, in een luxe villawijk in Hilversum, het bruisend hart is van één van de best beluisterde radiostations van Nederland.

Eenmaal aangekomen bij het schitterende pand waar 538 zich huisvest werden wij hartelijk ontvangen door de persvoorlichtster. Die legde ons gelijk uit dat Radio 538 in meerdere panden zit, tegenwoordig zelfs in 3 panden.

In het pand waar wij te gast waren (Door van Inkel omgedoopt tot Villa Kakelbond) zijn (waren op dat moment) de jocks, de internetafdeling, de jingleproductie, de technische dienst en de studio gehuisvest. De sales en marketing zitten in een ander pand. Met de ingebruikname van het derde pand zal de internetafdeling daar naartoe verhuizen. Radio 538, opgericht in 1992, is momenteel een bedrijf met ongeveer 80 medewerkers.

Geschiedenis
Voor we beginnen met de rondleiding door het 538 pand eerst kort de geschiedenis van 538.

Radio 538 werd opgericht als een nieuw radiostation voor iedereen die met ‘je’ aangesproken wilde worden. Erik de Zwart omschreef het in het boekje ’10 jaar 538’ als volgt: “Jong van geest, rebellerend en midden in het leven. Radio zoals we dat kenden van het schip dat de naam ‘Veronica’ droeg en uitzond op de 538 meter Middengolf’.

11 december 1992 was het dus zover, alleen op de kabel. Toch groeide Radio 538 uit op de kabel tot het station voor iedereen die zich jong voelt. Overigens had Radio 538 gewoon Veronica kunnen heten. Echter moeilijke procedures hebben Lex Harding en zijn vrienden daarvan weerhouden. De allereerste Dj’s van Radio 538 waren Wessel van Diepen, Michael Pilarczyk, Corne Klijn, Lex Harding, Rick van Velthuysen, Erik de Zwart, Will Luikinga en Ferry Maat.

Door het feit dat Veronica niet meer de Top 40 wou uitzenden begonnen in 1994 de Top 40 uitzendingen op 538. Ook de Alarmschijf en de Dancesmash hebben mede bijgedragen aan het succes van 538.

Radio 538 heeft echter wel vele tegenslagen te verwerken gehad. De afwijzing inzake de etherfrequenties in 1994 was een grote klap. Daarop begon 538 een grote reclamecampagne (wie herinnert zich hem nog) “Geboeid door de kabel”. Later in dat jaar begon de ethermiles-actie. Luisteraars van 538 terroriseerden de publieke radiostations met de kort maar krachtige boodschap: “538 moet in de ether”. 320.000 handtekeningen werden verzameld en in 1995 was het zover. Radio 538 kon via de 103 FM uitgaan zenden.

Later bleek dat uitzendmaatschappij Nozema al dan niet bewust de sterkte van de zender te laag had gezet, in 1996 corrigeert Erik de Zwart dat even.

Radio 538 vocht door, met de actie ‘Ik wil 538 altijd en overal’ probeert het station een betere etherdekking te bewerkstelligen. In 1998 begint Radio 538 uit te zenden via de 101.2 FM (die het recentelijk heeft afgestaan aan Sky Radio). Via de 102 FM heeft 538 die doelstelling nu bereikt. Radio 538 is altijd en overal te beluisteren.

Via de vele acties die 538 kende en het feit dat ze de eerste op het internet waren, de eerste met flitsberichten op de RDS, de drive-inshows, het onderzoek van TNO inzake frequenties, de verschillende Hitkrant-Awards, de schooltours, de millennium 2000 (zelfde opzet als top 2000 van radio 2) en niet op de laatste plaats de DJ’s is Radio 538 het station van Nederland geworden.

In 2000 besluit 538 het roer om te gooien. Edwin Evers en & Jeroen van Inkel komen het station versterken. Jeroen kwam dus alsnog, hij had in 1992 kunnen komen maar door een megabod van de Publieke Omroep bleef hij daar. Edwin, Jeroen (en natuurlijk de side-kicks Rick Romijn, Cobus Bosscha en Dennis Ruyer) gaven het station een enorme duw omhoog, om vervolgens nooit meer onder de 9% marktaandeel uit te komen.

Radio 538 is op dit moment het 2e radiostation van ons land met 11.5% marktaandeel.

538 pand

Radio 538 2003

538 pand
Het eerste wat opvalt als je binnenkomt bij 538 is de sfeer, overal staat Radio 538 aan en het is de normaalste zaak van de wereld, dat Evers aan komt stormen om de snoeppot op de balie leeg te halen of dat je Rick Romijn tegen het lijf loopt bij de deur. Daarnaast valt de klassieke inrichting erg op.

Het pand van 538 kent verschillende ruimten. Zo is er een Internet afdeling, een jingle / stem-productiestudio, een jock-ruimte, een kantine en natuurlijk een uitzendstudio. Daarnaast is de gang een bezienswaardigheid. Hier hangen vele nostalgische dingen van 538, waaronder foto’s van de inschakeling van de 103FM en het allereerste contract met Wim v/d Waarsenburg voor de 538 Drive-inshow. Ook is de eerste platina plaat van de 538 Dance Smash Hits serie is er te bewonderen.  Overigens is het pand van 538 aan de Koninginneweg de oude Villa van de VPRO.

Playlist
De playlist van 538 wordt samengesteld door Dave Minneboo, Martijn Kolkman en Niels Hoogland. De alarmschijf word (werd) gekozen i.s.m. Uunco Cerfontaine (ex-)programmaleider bij Radio538. Rick Romijn doet de playlist voor het programma van Evers. Alleen de A-hits (hits met hoge rotatie) worden aan hem door de muziekredactie doorgegeven. Rick bouwt daar dan de playlist voor Evers Staat Op omheen. Maar er worden meer letters toegepast, zo is C de schijven en I de jaren ’80.

De playlist wordt met de hand samengesteld met behulp van het programma Selector. In Selector is o.a. te zien wanneer een plaat voor het laatst gedraaid is. Het samenstellen gebeurt ongeveer 1 dag voor uitzending. Vervolgens worden de promo’s, reclame en vaste onderdelen als nieuws, weer en verkeer toegevoegd en ontstaat de uiteindelijke playlist. Wie dus denkt dat de playlist met één druk op de knop tot stand komt, komt dus bedrogen uit.

 

Internet

Radio 538 2003

Internet
De internetafdeling bestaat al heel lang bij 538. In 1995 waren ze één van de eerste stations op internet, ook waren ze de eerste in Nederland met een live stream. Radio 538 besteedt nu nog steeds veel aandacht aan het internet.

Sinds januari heeft 538 een eigen magazine online staan, en ook is er een spel toegevoegd (538 Hitmaster). Verder is de dj-info aanwezig, en kunnen ook de laatste roddels gecheckt worden. Natuurlijk kan er nog steeds on-line geluisterd worden. Onlangs is de kwaliteit van de stream verhoogd naar 96 kbps. De mannen achter de schermen zijn Dennis Kokkelink en Niel Smith. De laatste verzorgt onder andere ook de 538 nieuwsbrief.

Productiestudio’s.
Radio 538 heeft haar eigen productiestudio. Deze bestaat uit een spreekcel en twee montagestudio’s. In de ene ruimte (links voor de kenners) zit Anthony Timmers. Hij verzorgt de jingles voor 538. Anthony werkte ooit voor Topformat, maar werkt nu bij 538.

Bijna alle jingles van 538 zijn dus selfmade. Alleen de Top 40 jingles zijn extern (bij Topformat) gemaakt. Overigens wordt er al weer hard gewerkt aan een nieuw jinglepakket. Overigens werken de vrouwen die de jingles inzingen ook bij 538.

De tweede montageruimte (zie foto) wordt gebruikt voor het maken van promo’s en commercials (voor zowel 538 als klanten / adverteerders).

 

Techniek

Radio 538 2003

Techniek
Radio 538 heeft in het hart van het pand de technische dienst gevestigd. De TD bestaat uit o.a. Jens Timmermans en Menno Maat. Naast het kantoor van de TD is de technische ruimte. Dit is het kloppend hart van 538.

In deze ruimte is de server voor het netwerk en Dalet (muziekcomputer), de uplink naar de satelliet, de processing, de internet livestream, de RDS-server, opname apparatuur waarmee het eigen signaal (verplicht) en enkele concurrenten opgenomen worden (erfenisje van Erik de Zwart), het audio watermerk (voor de reclame), de back-up’s en de harde schijven met bijv. de Radio 538 site erop gehuisvest. Daarnaast staat er verbindingsapparatuur voor eventuele live-uitzendingen en de huisstudio van Evers. Het is dus mogelijk dat Evers zijn programma gewoon thuis maakt.

Radio 538 heeft meerdere back-up’s. Zo staan er back-up’s naar de diverse zenders, voor als de verbinding uitvalt, maar ook een Back-up voor 538 zelf. Als bijvoorbeeld de stroom in de studio uitvalt, wordt er automatisch een vervangend audiosignaal gestart (non-stop muziek en jingles). Verder heeft 538 natuurlijk een noodaggregaat.

Voor de voeding van de etherzenders en kabelkopstations gebruikt Radio 538 de Eutelsat-satelliet. Voordeel is dat er RDS meegezonden kan worden, dat kan bij de Astra niet. Op alle etherzenders en diverse kabelnetten is het eigen RDS-signaal van 538 dus te zien.

Het nieuws kwam tot voorkort bij SkyRadio vandaan, apparatuur daarvoor staat in deze ruimte. Nu wordt deze apparatuur gebruikt voor het ANP-nieuws.

Studio
De studio van Radio 538 een prachtig stukje techniek en inrichting. Het is gelegen op de eerste verdieping van de villa en is zeer ruim. De wanden zijn bekleed met paars leer. Het mengpaneel zelf is verstelbaar voor elke dj.

In de studio komen wij Dennis Ruyer en Dennis Verheugd tegen. Zij laten ons de studio zien, leggen een beetje uit waar alles voor dient en dan is het al weer 12 uur. Tim Klijn treedt aan voor zijn dagelijkse programma. En dat betekend dat Dennis nog even snel de uuropener van Tim en de eerste plaat scherp moet zetten. Dit is vaste gewoonte bij wisseling van de wacht, want het is dan een stuk relaxter voor de volgende jock om te beginnen.

Naast het mengpaneel vallen de computermonitoren en jinglemachine’s het meest op. De jingles komen uit de Dalet, MD, en bij Denm@n en Van Inkel van Diskette. Dennis Ruyer vertelde ons dat een jingle van diskette veel sneller laadt dan van MD en dus sneller gebruikt kan worden. De monitoren dienen voor het overzicht van Dalet en de commercials. Daarnaast staat er een computer voor het opnemen van gesprekjes met luisteraars, die later in de uitzending worden uitgezonden (VoxPro).

Tegenover het mengpaneel, achter de monitoren, bevinden zich twee draaitafels. Deze worden gebruikt voor Van Diepen’s Dance Department. Vele bekende DJ’s hebben hun plaatjes al eens op deze tafels een elkaar gemixt. In tegenstelling tot wat vele mensen vermoeden is Dance Department grotendeels live.

Overigens is de studio vrijwel altijd bemand. Zelfs tijdens de Non-stop 40. Jens Timmermans is de gelukkige die dan alles in de gaten mag houden. Elke zaterdag even voor drie uur duikt hij met een stapel tijdschriften de studio in.

 

Deejays

Radio 538 2003

Deejay-ruimte
Natuurlijk moeten de deejays van Radio 538 ook de kans krijgen om hun programma’s voor te bereiden. Hiervoor heeft radio 538 twee zogenaamde 'deejay-hokken'. Het ene hok wordt gebruikt door het team van Evers en van Inkel. De andere is voor de overige jocks.

Hier was bijvoorbeeld Jurjen Gofers bezig met de voorbereidingen voor de Top 40. Zo was hij druk bezig met de teksten te schrijven voor Wessel en de heetste nieuwtjes over diverse artiesten op te zoeken. Jurjen merkte overigens op dat Wessel, als het moet, geen teksten nodig heeft, want hij zou het ook zo kunnen, maar het is altijd handig om wat te hebben liggen.

 

DJ School

Radio 538 2003

Directeurskamer
Op de eerste verdieping, schuin tegenover de studio, is de directeurskamer. Jarenlang was dit de thuisbasis van Erik de Zwart, die naar de concurrent is vertrokken. De ligging was trouwens bijzonder handig, want als een jock over de schreef ging, was het maar een klein stukje tot aan de studio.

De klassieke inrichting van het 538 pand komt trouwens ook terug in deze directeurskamer. Donker eiken overheerst. Wat ook opvalt is de enorme flatscreen aan de muur.

Deejays
Waar zou radio 538 zijn zonder haar deejays? Wij zouden het ook niet weten. Radio 538 heeft in de loop der jaren een hele hoop deejays versleten en ook zeer grote concurrentieslagen gepleegd met het aantrekken van zeer bekende deejays. Overigens heeft 538 pas sinds 28 februari 1998 een gepresenteerde nachtprogrammering.

Martijn Kolkman (nog steeds 538), Jente Kater (Radio Veronica / Kink FM) en Mark van den Akker (Radio Hilversum) gingen de nacht onrustig maken. 1999 was overigens ook het jaar dat 538 de Millennium 2000 uitzond, helaas bleek dat eenmalig.

In september '98 namen Ruud de Wild en Michael Pilarczyk afscheid van 538. Het waren geen makkelijke tijden voor 538 omdat het ochtendprogramma van De Wild zeer geliefd was bij de luisteraars van 538.

Radio 538 had in 1997 al nieuwe deejays aangetrokken zoals zoals Niels Hoogland, Barry Paf en Bart van Leeuwen. Ook Martijn Kolkman en Lindo Duvall versterkten in 1998 het team. Tim Klijn kwam pas in 1999 bij Radio 538. Echter in 2000 gebeurde er iets wat velen niet verwacht hadden, en wat 538 niet had kunnen dromen. Edwin Evers en & Jeroen van Inkel komen het station versterken. Jeroen kwam dus alsnog, hij had in '92 kunnen komen maar door een megabod van de Publieke Omroep bleef hij daar.

Sinds enige tijd leidt 538 zijn eigen deejays op in de 538 DJ School, ook hier was 538 de eerste mee. Deejays die onder andere uit de 538 DJ School komen zijn Robin Velderman (nu Yorin FM) en Jules van Hest. In de loop der jaren heeft 538 dus heel veel verschillende deejays gehad. Deejays die er in ’92 bijwaren en nu nog steeds zijn Wessel van Diepen en Rick van Velthuysen. Rick heeft overigens zo ongeveer elk tijdslot van de week gehad bij radio 538.

Ook lex harding is er nog steeds (en heeft dus sinds kort intrek in de directeurskamer genomen). Ondanks dat hij het interieur maar niets vindt, heeft hij hier nog niets aan veranderd. Want Lex heeft al aangegeven maar al te graag het stokje aan een volgende door te geven. Theoretisch gezien hoort de presentator van de Top 40 ook directeur te zijn, dus Wessel…

En zo eindigen wij onze dag in de kantine van Radio 538 waar wij een smakelijk boterhammetje verorberen en hetgeen wij juist gezien hebben de revue laten passeren. Een ding stond voor ons als een paal boven water, dit pand ademt 538 en wij hebben eraan mogen ruiken. Al met al een zeer geslaagde dag die ons een kijkje in de oven van 538 heeft gegeven. Een hele hete oven!

 

Foto 1

Radio 538 2003

 

 

Foto 2

Radio 538 2003

 

 

Foto 3

Radio 538 2003

 

 

Foto 4

Radio 538 2003

 

 

Foto 5

Radio 538 2003

 

 

Foto 6

Radio 538 2003

 

 

Foto 7

Radio 538 2003

 

 

Foto 8

Radio 538 2003

 

 

Nieuwe studio 2

Radio 538 2003

 

Nieuwe studio 3

Radio 538 2003

 

Nieuwe studio 4

Radio 538 2003

 

Nieuwe studio 5

Radio 538 2003

 

Nieuwe studio 6

Radio 538 2003
Bekijk hier de overige reportages van: 'Op bezoek bij:'