Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Koninginnedag - 2005

Radio 538 2005

Op 30 april vierde Radio 538 wederom koninginnedag op het Museumplein in Amsterdam. Het was alweer de vijfde keer op een rij dat 538 met het Koninginnefeest op het Museumplein stond. En elk jaar weer komen daar honderdduizenden mensen op af. En dan is het moeilijk te geloven dat ook Radio 538 ooit kleinschalig begonnen is met dit feest.

In de jaren ’90 werd het nog gevierd op de hoek van de Lijnbaansgracht met het Leidseplein. Het podium werd toen over het water gebouwd en in de grachten werden een paar dekschuiten afgemeerd waarop de toeschouwers konden staan. Een lachertje vergeleken met waar 538 tegenwoordig mee uitpakt: een reusachtig podium met VIP-decks en een achterterrein ter grote van bijna een voetbalveld. Overigens voor wie geïnteresseerd is wat er bijvoorbeeld in 1994 optrad bij 538, luister maar eens naar dit fragment.

2- Aankomst

Radio 538 2005


Door alle Koninginnedaggekte heen op naar het Museumplein. Om 11.45 stonden we bij de ingang van het achterterrein. Helaas was het de verkeerde kant, omlopen naar de andere kant dus. Na even de formaliteiten te hebben afgewerkt stonden we achter het podium. Omgeven door trucks, vele kabels, een productie- en persruimte en natuurlijk de kleedkamers en catering. Ongelooflijk wat dit allemaal met zich meebrengt (al vonden we de ruimte van de kleedkamers wat klein overkomen). Het was een drukte van belang. Na een prachtig mooi kaartje in onze handen gedrukt te hebben gekregen, waar alle aanvangstijden op stonden begaven we ons richting podium.

Het publiek was ´s ochtends vroeg al in grote getallen komen opdraven. Sommige mensen stonden er al rond 9 uur die ochtend. Het is onvoorstelbaar dat sommige mensen dat de hele dag volhielden. Wij hadden nog het geluk dat we aan de andere kant van de hekken stonden, maar als je tussen het publiek stond was het te hopen dat je niet naar de wc hoefde of iets te eten moest halen. Naar schatting 300.000 mensen zijn langs geweest op het Museumplein (en dat voor het radiostation dat ooit zo klein begon)

Barry Paf:  “Echt ongelooflijk, al deze mensen bij elkaar dat hadden we jaren geleden toch nooit durven dromen!”

De studio stond ongeveer 40 meter van het podium af midden tussen het publiek. Wat wil je ook als radiozender! Bij je eigen feestje moet je er midden in staan! Na een enthousiast begin van Rick van Velthuysen kon het spektakel om 12 uur dan echt beginnen.

 

3- Line-up

Radio 538 2005


Met optredens van o.a. Elize, BLof, Marco V, Direct, The Sheer, Within Temptation en Kane in het vooruitzicht was de sfeer geweldig te noemen.

 

4- Backstage

Radio 538 2005


Achter de schermen gebeurde ook het een en ander. Sommige deejays waren druk in de weer sommige stonden er te genieten van hun event. Ondanks dat de zon niet echt meewerkte was het danseressengehalte zonder jas erg hoog te noemen. Dat moet ook de reden zijn geweest dat de limo van Di-rect de boom net niet frontaal raakte maar schampte. Overigens was de limo van Di-rect niet het enige voortuig wat problemen had. Ook verschillende vrachtwagens hadden enige moeite. Toen een zeer lange vrachtwagen besloot te gaan keren achter het podium werden sommige beveiligingsmensen toch iets wat nerveus. Maar het liep goed af.

Op het hele uur werd er steeds enkele minuten pauze genomen en waren er geen optredens. Op de radio was gedurende deze tijd reclame en nieuws te horen, maar op het podium werd er een heus luchtdrukkanon (fungun) te voorschijn getoverd met een stralende Lindo Duvall erachter. Lindo was die dag duidelijk in zijn element. Alhoewel het steken van de T-shirts in het kanon soms enige moeite koste en het daardoor even duurde was het plezier er niet minder om.

Menig 538 fan werd verblijdt met een T-shirt van “Kingdom of Heaven”. Een film met Orlando Bloom, die de Radio 538 fans persoonlijk welkom heette op het museumplein, gevolgd door een exclusieve preview van de film. Vrouwelijk Nederland liet duidelijk horen dat dit gewaardeerd werd. Naast dat er flink met het kanon werd geschoten, kwam er uit het podium een draaitafel omhoog waarachter  Barry Paf en Jens Timmermans hun draaikunsten konden tonen. Overigens had Jens ook de mazzel om een aantal malen te mogen schieten met het kanon.

 

5- Studio

Radio 538 2005


Tussen alle festiviteiten door hadden we de eer om even langs de studio te gaan. Barry Paf verzorgde samen met Menno de Boer, pruducer Robin Lefeber en technicus Joost Berk de uitzendingen. “Ik heb weinig te doen hoor! Op de ene lijn komt het geluid van het podium binnen en we hebben nog een aparte lijn voor de microfoon. Anders gaat het zo rondzingen”, zo liet Barry ons weten.

Toch nog even terugkomen op hoe het met de nieuwe 538 studio in Hilversum zit. Ook hier kregen we duidelijk antwoord op. Op dit moment de ruimte van de oude studio wordt leeggemaakt zodat de nieuwe studio, die al af is, erin gezet kan worden. Er wordt nu ook al vanuit de nieuwe studio uitgezonden, alleen staat deze nog in de kelder opgesteld.

Overigens was vanuit de studio goed te zien hoe vol het Museumplein was. Het was één grote oranje massa en dat uitzicht moet toch wel een heel lekker gevoel gegeven hebben bij de medewerkers van Radio 538.

 

6- Optredens

Radio 538 2005


De organisatie stond als een huis alhoewel sommige tijdschema´s toch niet echt gehaald werden. Zo begon Kane een half uur te laat en had Marco V ook wat minder tijd om te draaien dan gepland. Maar dat soort dingen gebeuren altijd. Het blijft altijd weer een race tegen de klok om alles in het strakke schema te laten passen.

In totaal had Radio 538 zo’n 34 acts geregeld om het publiek maar liefst tien uur lang te vermaken. En zowel dance, pop als rock was goed vertegenwoordigd zodat er voor ieder wat wils was. Zo waren voor mannelijk Nederland onder andere de dames van Raffish uitgenodigd, waarna de dames uit hun dak konden gaan op Men2B.

Natuurlijk waren er ook diverse acts waarnaar met een knipoog moest worden gekeken. Zo kwam er een heel peloton aan kinderen en een groene krokodil op om te dansen op de plaat van Schnappie. Daarnaast wisten het feestteam en de Darkraver het Museumplein flink in beweging te krijgen.

 

7- Within Temptation en Kane

Radio 538 2005


Na de verschillende kleinere artiesten was het dan tijd voor de wat grotere. En dan is het af en toe leuk om te zien hoeveel werk sommige acts maken voor een beetrekkelijk kort optreden. Zo werd het podium voor Within Temptation geheel in gothic stijl gehuld.

Di-rect verzorgde zoals altijd een stevige show. Daarna was het de beurt aan Kane, maar de voorbereidingen namen toch wat meer tijd in beslag dan verwacht werd. Na enige tijd wachten (en druk overleg op het podium) waren ze dan alsnog daar met onder andere een nieuw nummer (exclusief) van het album. Helaas was het optreden wel wat kort, maar Dinand melde nog wel even achter de schermen dat het optreden weer als een huis stond.

 

8- Blof en Marco V

Radio 538 2005


Na een geweldig optreden van Blof sloot Marco V de dag af. Marco V stond op de uitloper van het podium midden tussen het publiek. En dat moet voor Marco ook wel een heel gaaf gevoel zijn geweest. Het feestje had nog veel langer kunnen duren maar de vergunning liet het niet toe, en de toestand van enkele Vips overigens ook niet. En dus liep het Museumplein na 22 uur langzaam leeg en gaat 538 weer beginnen met de voorbereidingen voor Koninginnedag 2006.

Tekst & foto’s: Cees van Koppen en Robin Schrama
(Foto Leidseplein: Radio 538)


Bekijk hier de overige reportages van: 'Op bezoek bij:'