Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Radio 8FM - 2006

Radio 8FM 2006 Rosmalen

Het gebeurt niet vaak dat Radio.NL naar het zuiden trekt, dus als dat gebeurt nemen we meteen ons fototoestel mee. Deze keer gaan we naar de provincie Brabant, op bezoek bij het regionale commerciële radiostation Radio 8FM.

Radio 8FM is één van de favorieten waar wij met regelmaat vroeg in de morgen naar luisteren. Tussen 06.00 en 10.30 uur luisteren we naar de ochtendshow van Rijk & Van Brabant. Daarna is er non-stop muziek en 's middags tussen 16.00 en 19.00 uur is de middagshow Met Huizinga naar Huis.

Het pand van Radio 8FM ligt verscholen in een woonwijk in Rosmalen. Het pand heeft een opvallende ronde vorm en ziet er mooi uit. Eenmaal binnen krijgen we te horen dat het pand vroeger een waterzuiveringsinstallatie was. Hiervan is nu niks meer te herkennen, want het pand is compleet omgebouwd tot een high-tech radiostation. Niet alleen de radio-studios zijn hier gevestigd, maar ook de commerciële afdeling. Er zijn maar liefst 25 fulltime medewerkers actief om het station draaiende te houden. Het ziet er allemaal erg professioneel uit.

We gaan eerst kijken bij Rijk & Van Brabant. Het begint meteen goed, want we krijgen koffie en... Bossche Bollen.

Studio

Radio 8FM 2006 Rosmalen

Naast de studio bevindt zich een grote wand gevuld met een heleboel foto's van artiesten. De "Radio 8FM wall of fame" zo krijgen we te horen. Op de foto's zien we Jan Smit, Do, Guus Meeuwis, Nick en Simon, Trijntje Oosterhuis, Lee Towers, George Baker, Belle Perez, Katja Schuurman en nog vele andere artiesten. Zelfs sporters en tv persoonlijkheden staan er tussen zoals Albert Verlinde, Nance, Hans Kraaij junior, Raymond van Barneveld, Michael van Gerwen, Jack Plooij, Christijan Albers, Robert Doornbos en nog vele anderen.

De ochtendshow Rijk & Van Brabant begint al om 6 uur 's ochtends, maar wij komen pas rond 9 uur binnenvallen. Precies op tijd om nog anderhalf uur van de show mee te pakken. Met vier man wordt de show dagelijks gevuld vanuit een moderne studio waar Rijk & Van Brabant druk aan het bellen zijn op het moment dat wij komen binnenvallen. Terwijl wij de slaap nog uit onze ogen wrijven en aan ons kopje koffie beginnen, hangt pitreporter Jack Plooij live vanaf het circuit aan de telefoon om de luisteraars van Radio 8FM op de hoogte te brengen van het laatste Formule 1 nieuws. Na het gesprek met Jack Plooij is Jan Smit aan de beurt. Hij ligt nog in bed en wordt zonder pardon wakker gebeld. "He Jan, lig je soms nog te maffen??!" grappen Rijk & Van Brabant. Geen probleem voor Jan Smit die de vrolijkheid zelve is en volop grapjes maakt.

Terwijl wij toekijken en al een beetje wakker beginnen te worden gaat de show in rap tempo verder. Tussen de muziek door wordt een spelletje gespeeld. De Radio 8FM luisteraars kunnen tickets winnen voor een concert van Madonna. Hiervoor moeten ze bellen zodra ze een plaat van Madonna horen. En dan blijkt meteen hoe populair het Brabantse radiostation is. De eerste toon van de Madonna plaat is nog maar net de ether ingestuurd en de telefoonlijnen staan onmiddellijk roodgloeiend. Aan de andere kant van de telefoonlijn begint een vrolijke dame volop te juichen, want zij heeft zojuist 2 tickets gewonnen voor het concert van Madonna.

 

Studio (2)

Radio 8FM 2006 Rosmalen

Rijk & Van Brabant zijn goed op elkaar ingespeeld. In hun gesprekken vullen ze elkaar perfect aan. Op het moment dat wij aanwezig zijn staat Richard Rijk achter de knoppen. Dit wisselt van dag tot dag. De ene dag doet Richard de techniek en de andere dag zit Ronny van Brabant achter de knoppen. De schuiven van de mengtafel worden door Richard in rap tempo op en neer geschoven en alle knoppen worden blindelings gevonden. Ronny zit aan de andere kant van de mengtafel. Hij zit een enorme berg kranten door te spitten op zoek naar opvallend Brabant nieuws. De kranten worden om 06.00 uur al bij Radio 8FM bezorgd zodat snel kan worden ingespeeld op actualiteiten.

Een enorme wespenplaag in Eindhoven tijdens een hardloopwedstrijd heeft de nodige slachtoffers opgeleverd, zo is te lezen in een regionaal dagblad. Het artikel wordt onmiddellijk door Ronny uitgeknipt en iemand van de organisatie van de hardloopwedstrijd wordt gebeld en in de uitzending gehaald. "Het was een ware nachtmerrie en ambulances reden af en aan...." aldus de geëmotioneerde man aan de andere kant van de lijn.

Tijd nu voor het weerbericht. Radio 8FM heeft z'n eigen weerman, Ben Henkes, die dagelijks meerdere malen telefonisch in de uitzending wordt gehaald. Ben is een vast onderdeel van de show. Aan de telefoon worden grapjes gemaakt en het is Brabantse gezelligheid ten top. Dan is het tijd voor een serieus weerpraatje en Ben heeft goed nieuws. Het zonnetje gaat schijnen.

 

Studio (3)

Radio 8FM 2006 Rosmalen

Als de ochtendshow is afgelopen gaat het een tijdje non-stop op de zender. Om 16.00 uur begint de middagshow Met Huizinga naar Huis; een radioprogramma gevuld met goede muziek, entertainment en prijzen... heel veel prijzen. Terwijl we rustig in de studio zitten valt plotseling de muziek uit. Gaat er iets mis???

René Huizinga die de middagshow presenteert lacht en stelt ons gerust. Er gaat helemaal niks mis, maar het is tijd voor een radiospelletje. Zodra de muziek uitvalt op de radio moeten de luisteraars zo snel mogelijk naar de studio bellen, want de snelste beller wint meteen een mooie prijs.

De muziek begint na een paar seconden inderdaad vanzelf weer te spelen en de telefoonlijnen staan roodgloeiend. "Zo, eens even de snelste beller in de uitzending halen..." zegt René.

"Hallo met René, met wie spreek ik?"
"Met Michelle!" klinkt een opgewonden meisjesstem.
"Michelle.... goed nieuws, je bent de snelste beller!!!!"
"Ohhh... echt waar?? WOW... joooeehhhooeeehoee!!!"
"Je hebt een portable CD/MP3 speler gewonnen!"
"Oh, helemaal geweldig! Bedankt."

 

Techniek

Radio 8FM 2006 Rosmalen

De radiovormgeving van Radio 8FM wordt voor een groot deel geproduceerd door Pascal Verlinden. We kijken over zijn schouder mee terwijl hij een radio-promo maakt voor een spel dat volgende week van start gaat en waarbij luisteraars een nieuw mobieltje kunnen winnen. Pascal gebruikt moderne apparatuur; digitale mengtafels, computers en geavanceerde soundprocessing.

De radiopromo is bijna klaar en klinkt goed. Als alle audiotracks en geluidseffecten goed staan worden de afzonderlijke sporen op de computer samengevoegd tot één geheel. Soundprocessing er overheen en klaar. Het eindresultaat klinkt strak en ligt lekker in het gehoor.

Behalve een grote edit studio heeft Radio 8FM ook een kleinere edit studio die gebruikt wordt voor de wat eenvoudigere klussen.

 

Spreekcel

Radio 8FM 2006 Rosmalen

René Huizinga heeft niet alleen zijn eigen middagprogramma bij Radio 8FM, maar is ook 'station voice' van het radiostation. Met zijn opvallende stemgeluid spreekt René regelmatig teksten in. De ingesproken teksten worden vervolgens door Pascal Verlinden gebruikt bij de productie van jingles en promo's die op Radio 8FM te horen zijn.

 

Uitzendsysteem

Radio 8FM 2006 Rosmalen

Radio 8FM maakt gebruik van een zeer geavanceerd uitzendsysteem; een combinatie van computers, high-tech soundprocessing en apparatuur voor signaaloverdracht. Het systeem is zo groot dat het zelfs niet helemaal op de foto past. Het ziet er behoorlijk indrukwekkend uit.

Het uitzendsysteem is door Radio 8FM zelf ontwikkeld en maakt het mogelijk om in verschillende delen van de provincie verschillende commercials uit te zenden, terwijl de muziek overal hetzelfde is. Radio 8FM heeft z'n zaken erg goed voor elkaar en kan zich als regionaal station zeker meten met de landelijke zenders. Het was een leuke dag en we zullen zeker nog vaak met plezier afstemmen op Radio 8FM.


Bekijk hier de overige reportages van: 'Op bezoek bij:'