Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Radio Veronica - 2003

Radio Veronica 2003 Hilversum

De studio’s van Radio Veronica en Kink FM zitten sinds kort weer in Hilversum. In 2000 verhuisden de studio’s van het oude Veronica-pand (tegenwoordig Canal +) aan het Hilversumse Laapersveld naar het centrum van Amsterdam. Nu zijn Kink en Veronica terug in Hilversum. In het voormalige AVRO-pand aan de ’s Gravelandseweg is afgelopen zomer begonnen met de bouw van de (volgens Veronica) grootste, modernste en mooiste on-air studio’s van Nederland. Naast 2 on-air studio’s, voor Kink FM en Radio Veronica, zijn er ook 3 riante montagestudio’s, SM’s. In november heeft het bedrijf Helios Recording & Broadcast de laatste hand gelegd aan deze studio’s.

Kink FM is het enige station dat 24 uur per dag alternatieve popmuziek uitzendt. De zender bestaat inmiddels ruim 7 jaar en zendt vooralsnog alleen via de kabel uit. Sinds januari zijn er voor het eerst sinds vijf en half jaar weer overdag gepresenteerde programma’s te beluisteren. ’s Avonds zijn er louter gespecialiseerde programma’s te horen in een bepaald genre, zoals punk, hiphop en metal. Kink FM heeft geen dj’s, maar presentatoren, onder wie bekende namen als Arjen Grolleman en Jan Douwe Kroeske.

Radio Veronica is sinds mei 2002 weer te beluisteren. Na een noodgedwongen radiostilte door het vertrek van Veronica uit de HMG, draait het station inmiddels weer op volle toeren. Overdag met non-stop hits uit heden en verleden en ’s avonds met dj Michiel Veenstra.

In het Veronica-pand zit naast de radiodivisie ook de televisie-afdeling. In de toekomst zullen mogelijk ook andere onderdelen van Veronica naar het voormalige AVRO-pand verhuizen.

Veronica Radio (1)

Radio Veronica 2003 Hilversum

De studio’s van Kink FM en Radio Veronica zijn technisch gezien nagenoeg identiek. Op de inrichting en de huiskleuren na is alles hetzelfde. Dezelfde apparatuur en exact dezelfde mengtafel. Alleen is de Veronica-studio geschilderd in de bekende blauwe kleur die Veronica sinds jaar en dag kenmerkt. De studio van Kink FM is zwart-wit (de traditionele Kink-kleuren) en de rode vloerbedekking zorgt voor een intiemere sfeer.

Het bijzondere aan de on-air studio’s van Radio Veronica en Kink FM is dat ze geheel digitaal zijn uitgevoerd. Beide studio’s zijn gebouwd rond de DHD 4200D mengtafel. De studio’s zijn bovendien via een zogenaamde matrix aan elkaar gekoppeld. Dit houdt in dat er na een druk op de knop een Veronica-programma kan worden gemaakt in de Kink FM-studio en andersom.

De meeste programma’s worden gedraaid vanuit het Dalet-systeem. Alleen bij Kink FM worden cd’s gebruikt bij speciale items en thema-programma’s. Ook de vormgeving en het nieuws komen uit Dalet.Veronica Radio (2)

Radio Veronica 2003 Hilversum

Om het verschil tussen de nieuwe Veronica-studio en de oude te benadrukken is dit een foto van de tijdelijke Veronica-studio in Amsterdam. Een klein hokje waar amper plaats was voor drie personen, met bovendien aanzienlijk minder apparatuur.

Hiervandaan presenteerde Michiel Veenstra tussen juni en december 2002 elke werkdag zijn programma. De oude studio is een groot verschil met de nieuwe, waaruit duidelijk blijkt dat Radio Veronica op de goede weg is.Veronica TV (1)

Radio Veronica 2003 Hilversum

Niet alleen Radio Veronica en Kink FM huizen aan de ’s Gravelandseweg. Ook de televisie-afdeling van Veronica zit in het pand. Deze afdeling bestaat naast een aantal studio’s uit de uitzendstraat.

Hier komen zowel de programma’s van Veronica vandaan, als die van KinderNet/Nickelodeon, die gezamenlijk een zender delen. Op de beeldschermen kan in de gaten worden gehouden of de uitzending goed verloopt. Tevens kunnen de programma’s van de concurrerende zenders worden gevolgd.Veronica TV (2)

Radio Veronica 2003 Hilversum

Op de bovenstaande foto is een andere hoek van de uitzendstraat te zien.

Overigens begint Veronica vanaf 15 maart met een geheel vernieuwde programmering. Momenteel worden er films en oude series als Tour of Duty uitgezonden. Dit wordt aangevuld met muziekprogramma’s als Countdown The Files en 2 Meter Sessies. In maart zullen er veel meer, voornamelijk Nederlandse, programma’s bijkomen.

Bovendien wordt Veronica dan een stuk gewaagder. Er zijn diverse erotische programma’s aangekocht, waaronder een erotische variant op Big Brother. In tegenstelling tot vroeger komen er geen omroepsters bij Veronica te werken. Wel zijn er zogenaamde Netmasters. Naast dat zij de programma’s aankondigen, zullen ze ook regelmatig laten zien wat er allemaal gebeurt in het Veronica-pand.Veronica TV (3)

Radio Veronica 2003 Hilversum

In de televisie-studio’s van Veronica worden momenteel alleen Countdown The Files (gepresenteerd door Suzanne Klemann) en 2 Meter Sessies (met Jan Douwe Kroeske) opgenomen. De inmiddels verdwenen programma’s Tease en Men’s Talk kwamen eveneens uit deze studio.

Door de verplaatsbare decors kunnen in een relatief korte periode verschillende programma’s worden opgenomen. Als de nieuwe programmering begint, zullen deze studio’s weer vaker worden gebruikt dan momenteel het geval is.Veronica TV (4)

Radio Veronica 2003 Hilversum

’s Nachts zendt Veronica dagelijks een boeiende documentaire uit over het leven van één van de meest enerverende stukken fauna op deze planeet: de wandelende tak.

Op de onderste foto is links te zien dat er 24 uur per dag een camera opgericht staat. Dit zou kunnen betekenen dat als er zich spannende ontwikkelingen voordoen op ieder gewenst moment naar de tak zou kunnen worden overgeschakeld.KinkFM (1)

Radio Veronica 2003 Hilversum

Net als de studio van Radio Veronica is ook de Kink-studio uitgerust met de modernste middelen. Afgezien van de specialistische programma’s in de avonduren wordt de rest van de dag en nacht met Dalet gewerkt. Hieruit komt alle muziek en ook jingles en andere vormgeving. Verder zijn er cd-spelers, md-spelers en draaitafels ter beschikking. Ook is er de mogelijkheid het tv-signaal door te prikken.

Het geluid uit de SM-studio’s kan door een druk op de knop ook direct op de radio worden uitgezonden. Hetzelfde geldt voor het Veronica-geluid. Bovendien kan met behulp van een codec en een idsn-verbinding een programma in de oude Kink-studio in Amsterdam worden gemaakt en via de Hilversumse studio worden uitgezonden.

Verder hebben de dj’s de beschikking over een VoxPro. Daarmee kunnen gesprekken en ander geluid van tevoren worden opgenomen en gemonteerd, alvorens het op de radio kan worden afgespeeld. Dit is vooral handig bij telefoongesprekken met luisteraars.KinkFM (2)

Radio Veronica 2003 Hilversum

Het bijzondere aan de studio’s van Kink FM en Radio Veronica is dat de mengtafel zelf slechts een afstandsbediening is. Dat komt doordat de studio’s volledig digitaal zijn. Het eigenlijke mengpaneel bevindt zich in deze kast.

En als je tijdens je programma even wilt uitrusten dan kan dat. Bovendien zijn echte radiomakers natuurlijk niet uit een studio weg te slaan en daarom biedt deze bank ook uitkomst als mensen willen overnachten in de studio. Naar verluid kun je uitstekend slapen op deze bank.KinkFM (3)

Radio Veronica 2003 Hilversum

Arjen Grolleman tijdens het programma Avondland.

Sinds januari heeft Kink FM haar programmering uitgebreid. Voorheen werd er overdag alleen non-stop muziek uitgezonden, maar dat is nu veranderd. Jente Kater presenteert elke werkdag tussen 10 en 12 uur de beste muziek van vroeger in Outlaw Classics.

Om 12 uur kun je Metha de Vos horen in 1Metha@Kink en tussen 14 en 17 uur is Vincent de Lijser er met Nevermind. Arjen Grolleman presenteert het Avondland tussen 17 en 20 uur , behalve op maandag, dan draait hij de Outlaw 41.

Menno Visser heeft elke werkdag tussen 20 en 22 uur volop concerten, cd-releases, interviews en recensies in zijn programma Het Clubcircuit. De avond wordt afgesloten door een wisselend specialistisch programma tussen 22 en 24 uur.KinkFM (4)

Radio Veronica 2003 Hilversum

De oude Kink-studio in Amsterdam. Daar zat het alternatieve station middenin het centrum van de hoofdstad, op 5 minuten lopen vanaf de Dam. De studio van Kink FM zat daar de afgelopen 2 jaar in een kelder. Voor die tijd zat Kink FM in het oude Veronica-pand aan het Laapersveld in Hilversum.

De studio in Amsterdam is op maandagavond nog steeds in gebruik als Def P zijn programma Tegenwicht voor Evenwicht presenteert. Alle andere programma’s komen uit Hilversum. Inmiddels wordt het Amsterdamse pand grondig verbouwd. Vanaf aankomend voorjaar zal brasserie Harkema er gevestigd zijn.Technische gesproken

Radio Veronica 2003 Hilversum

Een van de belangrijkste ruimtes voor een radiostation is uiteraard de technische ruimte, ook wel Centrale Apparaten Ruimte (CAR) genoemd. Hiervandaan wordt gezorgd dat de uitzendingen vanuit de studio’s op de zender komen.

In de CAR bevinden zich onder meer alle Dalet-stations, codecs en vorken. Ook de eerder genoemde matrix, waardoor uitzendingen direct kunnen worden omgeschakeld van de Veronica- naar de Kink-studio en andersom, zit in de CAR.

In de CAR staan verder ook de on-air pc’s. Er is vanuit deze ruimte dus precies te volgen wat er in de uitzendingen van Kink FM en Radio Veronica gebeurd. Indien er iets verkeerd zou gaan met het Dalet-systeem kan op deze manier direct worden ingegrepen.

Voor de technische freaks is het ongetwijfeld interessant om te weten wat er precies aan apparatuur in de studio s en de CAR staat. Daarom geven we een overzicht van alle apparatuur, waar Radio Veronica en Kink FM gebruik van maken:

Apparatuur On Air Studio's: DHD 4200, Telos One-x-Six, Delta Custom Meubilair, RTW metering, Audion VoxPro en Denon DNM991R en, DN961FA, Sony V900, Delta TB circuit, Rode Broadcaster, PMC IB1

Apparatuur Productie Studio's: Yamaha O2R96 en 2x 02R in cascade, ProTools HD, Delta Custom Meubilair,Sony PCM-R500, RTW metering, Neumann TLM170, Sony CDP-D11, Sony MDS-E12, Focusrite ISA 430, Avalon VT747, Genelec 1037B, 1031AM en 1032, Trident Ix-One mic-amps, Mutec digital distribution

Centrale Apparaten Ruimte: DHD Matrix, Voxpro PC, Dalet server en ON-AIR PCs, KVM-extensies vanuit de studio's, Mutec digitale distributie amps en clocking, Delta DA s, Lucid AD/DA s, Audio Design balancing, Wohler monitoring, Orban 8400.Studio (1)

Radio Veronica 2003 Hilversum

Behalve twee uitzendstudio’s (de Kink-studio en de Veronica-studio) zijn er 3 SM-studio’s. Hier worden jingles, promo’s en andere vormgeving gemaakt. De vormgeving van Kink FM wordt volledig in eigen beheer gemaakt. De Veronica-vormgeving ten dele, er zijn ook gezongen jingles van TopFormat te horen.

Alle vormgeving wordt gemaakt met behulp van het software-programma ProTools. De meeste radiozenders gebruiken dat pakket, evenals veel muziekstudio’s. Op de foto zijn 2 van de 3 SM-studio’s te zien. Achter de luxaflex op de bovenste foto is bovendien de Veronica-studio te zien.

De studio’s van Kink FM en Radio Veronica zijn gebouwd door Helios Recording & Broadcasting, in opdracht van NOB Cross Media Facilities. Helios is verantwoordelijk voor een groot aantal studio’s, waaronder Sky Radio, Yorin FM en Noordzee FM.Studio (2)

Radio Veronica 2003 Hilversum

Naast de drie SM-studio’s is er nog een kleine spreekcel. Hier kunnen voice-tracks worden gemaakt, indien dat nodig is. Ook kunnen andere dingen worden ingesproken, zodat ze direct in Dalet komen te staan en kunnen worden uitgezonden. Overigens kan dat inspreken ook gewoon in de live-studio’s. Op momenten dat er non-stop muziek uit Dalet wordt gedraaid, kan de studio worden gebypassed, zodat er off-air kan worden gewerkt.

Het pand van Veronica leent zich ook uitstekend voor het opnemen van live- of akoestische sessies. Dit gebeurt in de Balroom. De bollen aan de wand dienen voor een optimale akoestiek, hetgeen uiteraard zeer belangrijk is. Deze studio verkeert nog in precies dezelfde staat als toen deze gebruikt werd door de AVRO. Er mag niets worden veranderd, aangezien dat de geluidskwaliteit van een opname kan verstoren. Ook de microfoonhengels aan het plafond waren er al ten tijde van de AVRO.

Een aantal jaar geleden is deze studio bijvoorbeeld nog gebruikt door het AVRO-Kinderkoor. Tegenwoordig neemt Jan Douwe Kroeske er regelmatig 2 Meter Sessies op. Daarnaast wordt de studio ook geregeld voor andere dingen gebruikt. Zo is de commercial van Kink FM, die regelmatig op Veronica-televisie voorbijkomt, voor een deel in de Balroom opgenomen.

De Balroom grenst aan SM-studio 3. Deze studio is groter dan de andere twee SM-ruimtes. Dit is bewust gedaan, aangezien er live-optredens worden geregistreerd. SM 1 & 2 zijn zo gebouwd dat ze het meest geschikt zijn voor het maken van vormgeving en promo’s. Ook in de SM-studio’s is volop rekening gehouden met een optimale akoestiek.Redactie (1)

Radio Veronica 2003 Hilversum

Op de redactieruimte bereiden de programmamakers van Kink FM en Radio Veronica hun programma’s voor. Daarnaast houden zij zich ook bezig met alle andere dingen die een radiozender draaiende houden, zoals het maken van vormgeving, verzorgen van popnieuws, organiseren van acties en het beluisteren van nieuwe muziek.

De kantoorruimtes deden vroeger (in het AVRO-tijdperk) ook dienst als studio. In deze ruimtes is wederom gezorgd voor een optimale akoestiek. Zo is er reliëf aangebracht op de wanden en soms loopt het plafond scheef af.


Redactie (2)

Radio Veronica 2003 Hilversum

De radio-afdeling vanaf de gang bekeken. Aan de linkerkant zijn de deuren naar de SM-studio’s te zien en de gang naar de On-Air studio’s. Rechts zijn kantoor- en vergaderruimtes.Slot

Radio Veronica 2003 Hilversum

Tijdens onze aanwezigheid moest er natuurlijk ook even gegeten worden. De plaatselijke Chinees heeft, zoals te zien, weer goede zaken gedaan. Helaas was er geen schoonmaakster aanwezig om de restanten op te ruimen....

Rond drie uur in de nacht was het stil en verlaten in het nieuwe Veronica pand, en is de redactie van Radio.nl huiswaarts gekeerd. Met iets teveel alcohol in het bloed zijn we met de taxi richting Gelderland vertrokken.

We hebben een goede indruk gekregen van de studio's van Kink FM, Radio Veronica en Veronica TV. Overigens wordt er bij de televisie-afdeling nog het nodige verbouwd. Dit wordt gedaan om alles klaar te maken voor de nieuwe programmering, die vanaf half maart de lucht in gaat. Als de verbouwingen klaar zijn hebben we een goede reden om weer eens een bezoekje te brengen aan Hilversum...Bekijk hier de overige reportages van: 'Op bezoek bij:'