Kies je favoriete radiostation

Dossiers

TV-Moment - 2007

Tv-moment van het jaar 2007

De nieuwe televisieprijs het tv-moment van het jaar kent twee winnaars. Het onderonsje van cabaretier Hans Teeuwen met de Meiden van Halal bleek zaterdagavond de publiekslieveling. De vakjury verkoos De Grote Donorshow van BNN. Vara-coryfee Matthijs van Nieuwkerk presenteerde het live-programma dat in Amsterdam werd opgenomen. Radio.NL was er ook bij en maakte een aantal foto's op deze avond.

De donorshow zorgde dit jaar in binnen- en buitenland voor veel commotie. Een terminaal zieke vrouw zou in de tv-show uit drie nierpatiënten een kandidaat kiezen die haar nier zou ontvangen. Kijkers konden via sms hun stem uitbrengen. Uiteindelijk bleek het om een stunt te gaan, waarmee de jongerenzender meer aandacht wilde vragen voor het gebrek aan orgaandonoren.

Het gesprek tussen de Meiden van Halal en Teeuwen vond plaats in de eenmalige NPS-talkshow Bimbo's en Boerka's. In de show discussieerde het drietal over de vrijheid van meningsuiting. Teeuwen had de drie islamitische meiden laten figureren in een lied dat hij zong bij een herdenking van de dood van de vermoorde film- en opiniemaker Theo van Gogh. De drie wilden van Teeuwen weten waarom hij hen beledigde. Daarop reageerde de cabaretier onder meer door te zeggen dat het leek alsof gelovigen het alleenrecht hebben op beledigd worden. Ook moesten ze snappen dat hij het beledigend vond dat homoseksualiteit uit naam van de islam wordt veroordeeld.

Uit de kleine tweehonderd gedenkwaardige tv-momenten die de Vara had geselecteerd, kwamen vorige week vijftien genomineerden uit de bus. Naast de twee winnaars maakte het Gooische goede doel uit Gooische Vrouwen kans op de nieuwe prijs, evenals het afscheid van het Volendamse BZN. Bekijk hier de foto reportage. [Radio.NL/Novum]