Kies je favoriete radiostation

Dossiers

VID - 2006

Verkeers informatie dienst (VID)

Sinds eind jaren '90 is de VerkeersInformatieDienst (VID) verantwoordelijk voor een groot deel van de filemeldingen op radio en televisie. Maar de VID doet meer. Naast de exploitatie van een eigen telefoonlijn (0900 8855) waarop 24 uur per dag de actuele verkeersinformatie te beluisteren is, levert de VerkeersInformatieDienst ook informatie aan bijvoorbeeld webportals en kranten.

In juni 2006 verhuisde de meldkamer vanuit een kantoorgebouw in Amsterdam-Zuidoost naar een gloednieuw pand op het Airport Business Park in Lijnden. Hoog tijd dus voor een bezoek aan de VerkeersInformatieDienst.

Wat doet VID

Verkeers informatie dienst (VID)

Foto: De oude meldkamer in Amsterdam Zuidoost”

Veel mensen zullen de VerkeersInformatieDienst kennen van de bulletins op radio en televisie. Landelijk zijn de filelezers van de VID te horen op onder meer RTL FM en BNR Nieuwsradio. Ook verzorgen zij elke werkdag het filenieuws in het RTL Ontbijtnieuws. Naast regionale zenders als Radio M Utrecht en Radio Noord-Holland is een groot aantal lokale omroepen afnemer van de bulletins die door de VID worden gelezen.

Maar ook veel andere stations, waaronder Radio 538, Radio 10 Gold, Caz! en Radio Veronica, maken gebruik van de informatie die door de VID wordt aangeleverd. Maar hoe komen de bulletins eigenlijk tot stand? Waarop baseert de VID haar informatie?

Voor de distributie van de verkeersinformatie naar de radiostations wordt gebruik gemaakt van verschillende methoden. Voor een aantal grote omroepen, waaronder RTL FM, Radio M Utrecht, Radio Noord-Holland en BNR Nieuwsradio, worden live bulletins gelezen. De verbinding met de studio’s wordt gemaakt via een codec.

Het is echter ook mogelijk de verkeersinformatie volledig geautomatiseerd op de zender te krijgen. Hiervoor levert de VID elk halfuur een MP3-bestand met actuele informatie. Dit bestand wordt op een server klaargezet en kan door de omroepen gedownload worden. Zo kan verkeersinformatie in de programmering worden verwerkt zonder dat er mensenhanden aan te pas komen.

Meldkamer

Verkeers informatie dienst (VID)

Een belangrijk deel van de verkeersinformatie wordt door Rijkswaterstaat aangeleverd en komt voort uit de detectieapparatuur die langs snelwegen is geplaatst. Daarnaast beschikt de VID over een eigen netwerk van verkeersinformanten en zijn er nog tal van bronnen die dagelijks informatie aan de meldkamer verstrekken. Al deze informatie wordt gecombineerd tot een actueel bulletin.

De informatie die de VID levert is 24 uur per dag actueel dankzij geavanceerde technologie. Een hele klus dus om de verhuizing geruisloos te realiseren zonder dat de levering van diensten onderbroken wordt. Maar men is erin geslaagd om het hele project soepel te laten verlopen.

Operators

Verkeers informatie dienst (VID)

In de meldkamer van de VID staan de operators dagelijks in contact met het Verkeerscentrum Nederland van Rijkswaterstaat. Daar komen veel meldingen van files op de Rijkswegen vandaan. Ook de wegafsluitingen bij werkzaamheden worden via dit kanaal gecommuniceerd. Daarnaast is er veel contact met vertegenwoordigers van de provincies, die het beheer voeren over het provinciale wegennet in Nederland.

Via een aparte telefoonlijn staan de operators bovendien regelmatig in contact met de verkeersinformanten. Dit zijn weggebruikers die actuele meldingen van ongebruikelijke situaties direct aan de meldkamer kunnen doorgeven per mobiele telefoon, zodat er meteen melding van kan worden gemaakt. De operators verwerken alle inkomende informatie, lezen de bulletins voor radio en televisie en spreken tevens de teksten in voor de telefoonlijn 0900 8855. Via deze telefoonlijn kunnen weggebruikers een actueel overzicht krijgen van files, wegwerkzaamheden en snelheidscontroles.

Audiobulletin

Verkeers informatie dienst (VID)

In september 2005 is de VID gestart met het produceren van audiobulletins in mp3-formaat. Lokale omroepen kunnen dankzij deze audiobulletins actuele verkeersinformatie verwerken in hun programmering.

Inmiddels zijn de vertrouwde stemmen van de VID al op een aantal lokale omroepen in het hele land te horen. De faciliteiten van de VID zijn zo ingericht dat de audiobulletins vanaf elke werkplek kunnen worden ingelezen.

Buitenland

Verkeers informatie dienst (VID)

De informatie van de Verkeersinformatiedienst beperkt zich tegenwoordig niet meer tot Nederland. Sinds enige maanden wordt ook een bulletin met buitenlandse informatie verzorgd. Hierin wordt in korte bewoordingen de stand van zaken gegeven over de ons omringende landen. Deze informatie is met name gericht op het vrachtverkeer.

Deskundig

Verkeers informatie dienst (VID)

Doordat de operators van de VID dagelijks met deze materie bezig zijn, mag gerust worden gesproken van verkeersdeskundigen. Het gebeurt daarom ook regelmatig dat de VID wordt ingeschakeld voor het verschaffen van inlichtingen op verkeerstechnisch gebied, .

Ook bij juridische kwesties wordt de informatie van de VID regelmatig gebruikt. Hiertoe worden speciale rapporten vervaardigd, waarin vertragingen door filevorming worden vastgelegd.

Website

Verkeers informatie dienst (VID)

De website www.vid.nl wordt zeer druk bezocht. Hier kunnen weggebruikers 24 uur per dag gratis de actuele situatie op de Nederlandse wegen bekijken. Het overzicht wordt elke minuut geactualiseerd en komt tot stand dankzij verschillende bronnen. Tevens is op de website algemeen nieuws over het verkeer in Nederland te lezen en wordt een compleet overzicht gegeven van belangrijke wegwerkzaamheden en verwachte vertragingen.

Ook beschikt de VID over een eigen netwerk van camera's, die op belangrijke verkeersknooppunten zijn opgesteld. De beelden van deze camera's zijn via de website te bekijken.

Spreekcel

Verkeers informatie dienst (VID)

In Amsterdam-Zuidoost beschikte de VID over een meldkamer en een kleine spreekcel. Deze spreekcel werd hoofdzakelijk gebruikt voor het lezen van de bulletins voor een aantal radiostations.

Door de toenemende vraag naar diensten van de VID is besloten om in de nieuwe locatie een extra spreekcel te bouwen.

Tv-studio

Verkeers informatie dienst (VID)

De nieuwe meldkamer, compleet uitgerust met vidiwall, is een stuk ruimer van opzet geworden. Bovendien is er nog een derde spreekmogelijkheid gecreëerd in de tv-studio.

Vanuit deze studio worden op werkdagen de verkeersjournaals voor Zoomin TV gemaakt. Ook zal hier in de toekomst live televisie kunnen worden gemaakt. Want de VID blijft constant bezig met het uitbreiden van de dienstverlening.


Bekijk hier de overige reportages van: 'Op bezoek bij:'