Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Virgin Radio - 2003

Virgin Radio UK 2003

Om in Londen te komen moet je natuurlijk over de grote plas heen (ook wel eens Noordzee genoemd). Nu zijn er drie methoden om in de UK te komen: per boot, per trein (de tunnel) of per vliegtuig. Radio.NL ging per vliegtuig. We vertrokken vanaf vliegveld Dusseldorf-Niederrhein.

En tja, da's een voormalige legerbasis die nu wordt omgebouwd tot normaal vliegveld. Met een tijdelijke vertrekhal. En hoe vlieg je dan? Kijk zelf maar....

Eenmaal aangekomen op vliegveld London Stansted moet je per trein verder naar Londen. Na ongeveer drie kwartier rijden in de trein (overigens business class, de trein zat vol en we hebben even de 'domme' toerist uitgehangen) kom je aan op station London Liverpool Street. Vandaar ben je met de underground tien minuten later in SOHO, zo ongeveer de wijk van Londen. Veel cafe's, restaurantjes (lekkere pizza's daar) en ander vertier. Ons hotel stond overigens ook in de betreffende buurt.

Na een nachtje slapen op doorzakkende bedden was het de volgende ochtend tijd om een paar honderd meter te lopen richting Virgin.

Een foto van de check-in balie op het vliegveld Dusseldorf-Niederrhein, vlak over de grens bij Venlo. Dit is tijdelijk, maar dat moge gezien de houten check-in balies wel duidelijk zijn. Citaat Erwin: "Zo absurd heb ik nog nooit gevlogen".

Pagina 2

Virgin Radio UK 2003

Foto boven: Een foto van het pand waar de Virgin studio's en kantoren gevestigd zijn.

In hartje Londen, tussen de hoogbouw, staat er op Golden Square een klein maar hoog pand met op de deur het logo van Virgin Radio. Hier is het radiostation van ‘better music, more of it’ en de ‘no repeat 9 to 5 ‘ gevestigd. De zender, die zich voornamelijk richt op de betere rockmuziek, is in geheel Engeland te ontvangen via de AM 1215 een aangrenzende frequenties (voor de liefhebbers: ook in delen van Nederland), in Londen zelf op de FM 105.8, via Internet (daarover later meer) en uiteraard via de satelliet, onder andere op de Astra 2. De zender is ook in grote delen van de UK via DAB te ontvangen. En oh ja, ze willen uitbreiden. Naar de West-Midlands (zie ook de site van Virgin Radio West-Midlands). Daar gaat het dus om een FM-pakket, waar dan weer een aparte versie van Virgin Radio op zal worden uitgezonden. Over de Virgin edities later meer.

Virgin Radio heeft zijn format onlangs wat aangescherpt. Tegenwoordig draait het station vooral het betere gitaarwerk, met bands als Coldplay, Travis, Oasis (het is tenslotte een Brits station) maar ook Avril Lavigne komt regelmatig voorbij. Het station is opgezet door ondernemer Richard Brandson, die het complete Virgin imperium heeft opgebouwd. De zender is later overgenomen door de Scottish Media Group, de huidige eigenaar van het radiostation.

Tijd om het gebouw waar deze uitstekende radiozender vandaan komt eens van binnen te bekijken. Komt u mee?

Foto onder: En als je dan in Londen bent .... ga je natuurlijk ook even shoppen bij 1 van de vele Virgin Megastores. Leuk weetje: alle Virgin Megastores hebben als achtergrondmuziek de eigen radiozender van de winkelketen aan staan. Op verzoek van de Scottish Media Group, de eigenaar van Virgin Radio, heet deze zender Virgin Megastores Radio (VMR) in plaats van simpelweg Virgin Radio. De naam Virgin Radio zou namelijk wel eens voor verwarring kunnen zorgen onder de bezoekers van de megawinkels.

    

Pagina 3

Virgin Radio UK 2003


Eenmaal binnen krijgen we eerst stickers (Virgin Radio – VIP Access). Nadat we herkenbaar zijn gemaakt als toeristen mochten we even in de ontvangstruimte gaan zitten. Een van de opvallende zaken hieraan is dat er een vrij groot plasmascherm aan de muur hangt. Hierop zijn continue Virgin Radio spots te zien afgewisseld met videoclips van typische Virgin artiesten. Maar ja, onze fotograaf vond de dame achter de balie .....

Even later komt James Cridland, manager nieuwe media bij Virgin, ons ophalen. James is onder andere verantwoordelijk voor de distributie van het Virgin signaal, bijvoorbeeld via Internet. Virgin Radio is het best beluisterde radiostation via Internet ter wereld.

James neemt ons mee naar boven, naar de studio's van Virgin, de kantoren en niet te vergetende ruimte waar regelmatig live sessies worden opgenomen (zie foto onder).

Even een kort overzicht van wat er in het pand van Virgin te vinden is: twee on-air studio’s, drie productiestudio’s, een complete nieuwsredactie, een muziekbibiotheek, een bar annex live-studio, vergaderruimte’s, tientallen Sky digital ontvangers en uiteraard barst het van de Virgin logo’s.

Foto onder: Dit is een foto van een speciale ruimte in het Virgin gebouw. Dit is niet alleen een kantine voor personeel en gasten, maar ook een ruimte waar live optredens worden opgenomen. Met enige regelmaat nodigt Virgin acts uit om een optreden te geven, met publiek.
Pagina 4

Virgin Radio UK 2003


Na een prettig gesprek neemt James ons mee voor een rondleiding door het pand. We gaan naar de tweede verdieping, waar normaal geen gasten worden toegelaten. Op de tweede verdieping bevind zich onder andere een niet geringe muziekbibliotheek, een on-air studio, een productiestudio en een nieuwsredactie.

Deze nieuwsredactie (foto boven) verzorgt de nieuwsbulletins die overdag en in de avonduren op Virgin wordt uitgezonden. Het nieuws zelf is afkomstig van een Sky feed en wordt vervolgens door de redactie bewerkt voor Virgin Radio. Het blijft echter niet bij 1 nieuwsbulletin per uur: er zijn meerdere Virgin edities. Er is een editie voor groot-Londen (de 105.8FM) en een landelijke editie (AM en DAB). Voor beide edities wordt er een aparte nieuwsuitzending gemaakt, zijn de reclame onderbrekingen anders, is er andere verkeersinformatie etcetera.

Om alles in goede banen te leiden gebruikt Virgin een computersysteem, dat er bijvoorbeeld voor zorgt dat de reclameblokken exact even lang zijn. Afgezien van de nieuwsuitzendingen, de reclame, de verkeersinformatie en nog wat kleine dingen wordt er op iedere editie voor de rest hetzelfde uitgezonden. Het komt uit een centrale studio vandaan.


Pagina 5

Virgin Radio UK 2003

Foto boven: Dit is een van de productiestudio's van Virgin, waar overigens ook zaken als nieuws en verkeersinformatie worden opgenomen.

Na de rondleiding over de tweede verdieping is het tijd voor het echte werk: een kijkje in de live studio. Daar hebben ze d'r overigens twee van. De studio waar Russ Williams net bezig is met zijn programma (zie foto onder) mogen we alleen van buiten aanschouwen, maar de andere live studio mogen we wel van binnen inspecteren. De foto onder geeft al een mooie indruk van hoe de studio er uit ziet. Let vooral even op de microfoon, die heeft een vrij unieke constructie. In tegenstelling tot de conventionele microfoon die iedereen wel kent, is deze microfoon aan de muren vastgezet door middel van een ingenieus systeem met gewichten. Hierdoor kan de microfoon op iedere willekeurige hoogte worden gehangen door de DJ, op een comfortabele wijze.

Daarnaast is er nog iets erg opvallends aan de studio van Virgin. Waar normaliter praktisch ieder radiostation de platen uit de computer vandaan haalt, gebruikt Virgin nog gewoon CD's (die zilveren schijfjes). Deze keuze van virgin heeft voor James Cridland de nodige uitdagingen opgeleverd. Voorbeeld: voor zowel de DAB uitzendingen als de internet uitzendingen heeft Virgin namelijk een systeem dat de luisteraar laat uitlezen welke plaat er wordt gedraaid op de zender. Met Dalet of een soortgelijk systeem is dat niet zo'n probleem. Maar als je alles direct vanaf de CD uitzend, is het een groter probleem. Je kunt natuurlijk gewoon een CDDB database gebruiken, maar dan is het probleem: hoe laat je het computersysteem weten welke plaat er on-air is? Uiteindelijk heeft James een computer of tien in gebruik om dit systeem te laten werken.

Andere opvallende zaken in de Virgin studio: voor iedere knop op het mengpaneel draait een aparte versie van Windows NT om de boel te besturen. Ook leuk: aan de buitenkant van de studio hangt een bord waarop staat wie er presenteert, en ook dat bord wordt door een computer bestuurd. En oh ja, Virgin is ook een van de trotse bezitters van een nogal unieke internetradio.

Foto onder: Russ Williams in de studio. We mochten ook weer niet te lang blijven kijken, want anders zou Russ zich wel erg bekeken voelen, aldus James.


 

Pagina 6

Virgin Radio UK 2003


James Cridland heeft dus genoeg te doen bij Virgin Radio. En na nog even gezellig nagepraat te hebben was het voor ons tijd om maar weer eens te vertrekken. En natuurlijk nog even te gaan shoppen bij een Megastore (en andere winkels in Londen), even een hapje te gaan eten en vervolgens de trein richting het vliegveld weer te pakken. Die trein hebben we overigens net gehaald.

Al met al is onze conlusie: Virgin Radio is een topzender. Lekkere muziek, goede sfeer en een gedrevenheid die we nog niet vaak hebben gezien. Golden Square 1 ademt radio uit. Oordeel zelf, en luister eens. Er zijn ongeveer vier verschillende streams. Wij luisteren nu in ieder geval veel naar Virgin. Een zender met een format dat zijn gelijke in Nederland niet kent.
Bekijk hier de overige reportages van: 'Op bezoek bij:'