Kies je favoriete radiostation

Dossiers

WCBE Columbus - 2004

WCBE USA

WCBE is gevestigd in het centrum van Columbus (Ohio, VS, zie kaartje) op het terrein van Fort Hayes Army Reserve. WCBE is één van de twee publieke radiostations van Columbus en centraal Ohio.

Bij WCBE werd ik vriendelijk ontvangen door Richelle Antzack en Dan Mushalko. De laatste is programmadirecteur en de eerste doet van alles waaronder het programma 'All Access' dat op zaterdagavond tussen acht en tien wordt uitgezonden. Naast een lang gesprek over van alles en nog wat, en publieke radio in de VS en WCBE in het bijzonder kreeg ik een tour van de studio’s.

Hier zie je het hart van het gebouw: de downlink van de sataliet. Met slechts een kwart Watt komt hier het satalietsignaal van NPR (national public radio, zie deel 52) binnen, waar weer ongeveer de helft van de programmering wordt overgenomen.

Met de computer kun je een selectie maken en vervolgens kan alles gelijk de zender opgegooid worden, of worden opgeslagen op een van de harde schijven die ernaast staan. Wel grappig is dat het kamertje waarin deze apparatuur staat zo klein is dat we er amper met zijn drieën in pasten.

Hoofdstudio

WCBE USA


In de hoofdstudio was niet veel te doen tijdens mijn bezoek omdat er een raamprogramma van NPR werd uitgezonden, waar alleen op gezette tijden even weer en verkeer moest worden ingepast.

Wat me opviel is dat er weinig computers stonden, en met enige trots werd ik omgedraaid om naast de deur nog een echte ouderwetse bandrecorder te zien, en jawel, jingles op ouderwetse cardridges. Coen, als je nog een plek zoekt om die ouwe Hilversum 3 jingles op te nemen, ik heb er een voor je gevonden.

Ik werd er natuurlijk op gewezen dat hoewel grofweg de helft van de programmering gewoon van een harde schijf of sateliet komt, de andere thuisgemaakte helft wel degelijk gewoon in deze studio gemaakt wordt, en niet uit een computer komt, zoals bij de marktleider hier: WNCI.

Volgens mijn gidsen doet WNCI het wekelijks met ongeveer 100 liedjes. Ik schrik altijd als ik dat soort getallen hoor. Ooit hoorde ik dat het 'oude' Yorin FM slechts 600 liedjes per week draaide. In mijn eigen mp3 speler heb ik er 4100 staan, en dat vind ik al weinig.

  

CD-o-theek

WCBE USA


Gelukkig heeft WCBE gewoon nog een eigen CD-o-theekje waar 'ouderwetse' CD's in staan die je gewoon nog in een CD speler moet stoppen voordat ze afgespeeld worden.

Studio A

WCBE USA


Dan was er ook nog de controle ruimte van de beruchte 'Studio A' waar alle live optredens gedaan worden. Eigenlijk heel standaard.

Er staat een mengpaneel en een grote toren vol met apparatuur die ik helaas niet kan identificeren.

Door het raam zie je Studio A zelf nog. Een weinig inspirerend hokje met een tafel en drie stoelen.


Aan het einde van mijn bezoek kreeg ik zowaar een dubbel CD met muziek die opgenomen was in studio A. Daar hebben jullie niks aan, maar Jan Douwe Kroeske mag wel uit gaan kijken met zijn 2 meter sessies ;-)

Montageruimte

WCBE USA


Tot slot nog een kijkje in de montageruimte waar ik nog meer bandjes vond.

Ook hier stond natuurlijk een mengpaneeltje.

  

Opname's

WCBE USA


Tot mijn grote verbazing mocht uw reporter aan het einde van de rondleiding ook nog een echte 'legal ID' opnemen, in het Amerikaans en Nederlands. En jawel, hij gaat echt gebruikt worden (zo af en toe). On the top of the hour nog wel, want daar zijn 'legal ID's' voor.

P.S. En nu begrijpen jullie ook waarom ik zo'n bedekte foto bij mijn columns heb staan: ik heb een enorm radiohoofd.

Vanuit de studio's van 90.5 FM WCBE Columbus, 106.7 FM in Newark en op wcbe.org: het NPR station van centraal Ohio.

Jasper
Uw Vliegende Radiowereldreporter.


Bekijk hier de overige reportages van: 'Op bezoek bij:'