Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Wild FM Hitradio - 2010

WildFM Hitradio 2010

Met het weggeven van een droombruiloft, een borstvergroting en een Chihuahua wist het regionale radiostation Wild FM Hitradio in Noord-Holland al meerdere keren het landelijke nieuws te halen. Hoogste tijd voor de redactie van Radio.NL om eens te gaan kijken bij de radiozender.

Wild FM Hitradio is gevestigd aan de Jan Evertsenstraat in Amsterdam, vlak bij het Sint Lucas Ziekenhuis. Inmiddels heeft het station twee kantoorruimtes, waarvan er één in de voormalige RK technische school gevestigd is, en een pand waarin de studio’s gevestigd zijn. Dit alles binnen 30 meter loopafstand van elkaar.

Geschiedenis

WildFM Hitradio 2010

Wild FM is sinds november 2004 te ontvangen in de ether van Noord-Holland. De etherfrequenties waarop het station uitzendt werden in eerste instantie gegund aan het inmiddels failliete Friese radiostation Freez FM. Onder leiding van onder andere Dave Leusink, huidig directeur van het station, en zakenman Erik de Vlieger startte Wild FM aanvankelijk met non-stop muziek. Het muziekformat bestond voornamelijk uit urban, pop en rock. In februari 2005 kwamen de eerste gepresenteerde programma’s op de zender.

Sinds de start in 2004 is Wild FM een gevestigde naam in het radiolandschap. Met name bij de jongeren in Noord-Holland van 18 tot 40 jaar is het radiostation uitermate populair. Momenteel zendt Wild FM naast urban, pop en rock ook dance uit, waarmee het een echt hitradiostation (CHR) is geworden. Dagelijks zijn er van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat gepresenteerde programma’s te horen.

Redactie en muziek

WildFM Hitradio 2010

Wild FM Hitradio beschikt inmiddels over een redactie van zes personen. Dit zijn deels vaste medewerkers en deels stagiaires. Zij houden dagelijks de website van Wild FM bij, alsmede Facebook, Hyves en Twitter. Ook leveren zij nieuwtjes aan de deejays om in hun programma te verwerken.

En wat is een hitradiostation zonder muziek? Helemaal niets natuurlijk. Wild FM beschikt sinds kort over misschien wel de eerste vrouwelijke Music Director van alle commerciële radiostations van Nederland: Larissa van Zurk (foto linksboven). Met behulp van het programma Powergold bepaalt zij welke hits er gedraaid worden en op welk tijdstip.

Sales

WildFM Hitradio 2010

Om Wild FM in de lucht te houden is geld nodig. Net als alle andere commerciële stations wordt dit bekostigd door reclame uit te zenden. Naast diverse landelijke adverteerders heeft Wild FM inmiddels ook al een groot aantal regionale adverteerders aan zich weten te binden. Dagelijks zorgt een team van acht account managers ervoor dat de reclameblokken op Wild FM goed gevuld blijven.

Vormgeving

WildFM Hitradio 2010

Een groot deel van de vormgeving en alle promo's van Wild FM worden bij het station zelf gemaakt. Huisvormgever Niels Franken heeft hiervoor een eigen studio met Pro-Tools ter beschikking. De gezongen jingles worden overigens extern geproduceerd door Capital of Media in Haarlem.

Techniek

WildFM Hitradio 2010

Naast muziek, vormgeving en inkomsten speelt ook de techniek een belangrijke rol bij een radiostation. In een hoek van de Wild FM studio is daarom een speciale serverruimte, ook wel centrale apparatenruimte (car) genoemd, ingericht. Hier staat onder meer de logger die continu de uitzendingen van Wild FM opneemt. Radiostations zijn namelijk door het Commissariaat voor de Media verplicht om hun uitzendingen een aantal weken te bewaren.

In de serverruimte staat ook een rack met allerlei apparatuur die ervoor moet zorgen dat Wild FM ook daadwerkelijk door de speakers van de radio kan schallen. Zo hangen er onder meer limiters en audioprocessors. Voor de radionerds een greep van wat Wild FM allemaal in het rack heeft hangen:
Een Optimod FM 2300, een Optimod FM 8400, een Opticodec 7600 en een Optimod Studio Chassis 8200ST.

Het signaal van Wild FM wordt middels een digistream naar de FM-zenders getransporteerd. Hiervoor is een aparte stream voor de voeding van de zender Amsterdam (93.6 FM) en Alkmaar (96.3 FM). De andere twee zenders in Haarlem (97.3 FM) en Purmerend (97.4 FM) pikken het signaal van de zender Amsterdam uit de lucht (balontvangst). Op dit moment is via alle zenders hetzelfde signaal te horen, maar Wild FM sluit niet uit dat er in de toekomst een aparte reclame-editie voor de kop van Noord-Holland komt.

Opname

WildFM Hitradio 2010

Op Wild FM Hitradio zijn zeven dagen per week van 's ochtends vroeg tot ’s avonds laat gepresenteerde programma's te horen. Een klein deel van deze programma’s is echter niet live, maar wordt van tevoren opgenomen (voicetracks). Om deze programma's te kunnen maken beschikt Wild FM over twee identieke voicetrackstudio's. Hier worden de spreeks opgenomen en in het automatiseringsprogramma gezet.

Studio (1)

WildFM Hitradio 2010

De live uitzendingen van Wild FM komen vanuit de hoofdstudio. En deze uitzendingen trekken regelmatig veel bekijks, want het station zet zijn deejays namelijk letterlijk achter het raam. De studio is namelijk gevestigd op de begane grond, waardoor voorbijgangers gewoon door het raam de studio in kunnen kijken en met een bushalte voor de deur zorgt dat altijd voor reuring. Ochtenddeejay Marijn Annema lacht daarom ook vriendelijk naar enkele toeschouwers.

Studio (2)

WildFM Hitradio 2010

Als automatisering maakt Wild FM Hitradio net als veel andere grote stations in Nederland gebruik van Dalet. Hiermee wordt de muziek, de jingles, de reclame en eventueel de voicetracks afgespeeld. Daarnaast heeft de zender de beschikking over VoxPro, hiermee worden interviews en telefoongesprekken opgenomen en gemonteerd. Daarmee beschikt Wild FM eigenlijk over alle belangrijke faciliteiten die ook bij landelijke radiostations in gebruik zijn.

Voor het inplannen van de commercials maakt Wild FM overigens gebruik van PC-Radio. Broadcast Partners heeft deze compatible gemaakt met Dalet, zodat reclameplaylisten gemakkelijk in Dalet kunnen worden ingeladen. Deze reclameplanner is eenvoudig in gebruik en bezit de belangrijkste functionaliteiten.