Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Xtra FM Spanje - 2004

Xtra FM Spanje

Van 23 mei t/m 30 mei 2004 zat de redactie van Radio.NL gedeeltelijk in Spanje bij Xtra FM. Op 23 mei vertrok het vliegtuig vanuit Rotterdam-Airport. Doel van het bezoek is het regionale commerciële radiostation XtraFM in ‘Sant Feliu de Guíxols’. Dit ligt 30 kilometer van Girona aan de Costa Brava.

We keken een week lang rond in Spanje hoe de radiowereld zich daar ontwikkelt. Imiddels kunt u hier een uitgebreid verslag lezen vanuit het warme Spanje over XtraFM.

XtraFM

Xtra FM Spanje

Op 23 mei vertrekt het vliegtuig vanuit Rotterdam-Airport. De volgende dag gaan we meteen op onderzoek uit. Onderweg is XtraFM niet te missen, zoals op de foto’s ook te zien is.

Een dag later gaan we op bezoek bij Kees Nijssen, eigenaar van Mediamatch. In hetzelfde pand van Mediamatch vinden we ook XtraFM.

Nijssen is samen met zijn vrouw ook nog eigenaar van Villa Costa Brava, een makelaarskantoor aan de Costa Brava.

Wat is XtraFM

Xtra FM Spanje

XtraFM is een commercieel radiostation aan de Spaanse Costa Brava. Voordat XtraFM van start ging was het eerst een internetstation onder de naam Control FM. In september 2002 krijgt eigenaar Kees Nijssen een etherfrequentie op 87.8 FM (5KW) in het noordelijk deel van de provincie Girona. Vanaf dat moment heet het station XtraFM.

Internetstream
Behalve in de ether aan de Costa Brava is XtraFM ook te beluisteren via de website van het radiostation. Dit kan via Windows Mediaplayer, maar ook via de Real Audio player. Helaas is XtraFM niet via de kabel te beluisteren aangezien men in Spanje nog geen kabel kent. Voor ons Nederlanders is dat maar moeilijk voor te stellen, maar wij zijn dan ook het meest dichtbekabelde land ter wereld met een dekking van ruim 98 procent!

Format
XtraFM is een 100% Catalaans radiostation en heeft haar studio's gevestigd in Sant Feliu de Guíxols, 30 km van Girona aan de Costa Brava.

Aan het toegepaste muziekformat (zeg maar de muziekformule) is maanden van studie vooraf gegaan. Samen met Ron Sterrenburg is het huidige format bedacht. XtraFM brengt dagelijks een mix van veel Spaanse en internationale hits, aangevuld met actuele Top 40-platen. Op het hele uur zijn korte nieuwsbulletins in het Catalaans te horen. Afgelopen zomer waren er bovendien Nederlandstalige nieuwsuitzendingen te beluisteren welke werden gemaakt bij Novum Nieuws in Amsterdam. Veel vakantiegangers uit Nederland konden zo horen wat er zich ´thuis´ afspeelde. Bovendien konden ze gniffelend vaststellen dat het in Nederland een stuk slechter weer was. De vakantiecentjes zijn dus nuttig besteed ;-)

Vormgeving
De jingles komen van Top Format uit Haarlem, de overige vormgeving is gedaan bij Profisound in Almere.

MP3
Naast de muziek die men uitzendt via de ether en de internetstream is het ook mogelijk om de muziek die bij Xtra FM te horen is, te downloaden. Op de website van XtraFM kunnen de luisteraars hun eigen muziek selecteren uit 15.000 nummers. Hiervoor kan men zoeken op titel of artiest waarna deze direct gedownload kan worden.

Het uitzendgebied van XtraFM
De vooruitzichten zijn dat de zender voor het eind van het jaar in heel de provincie Girona is te ontvangen.

Luistercijfers XtraFM

Xtra FM Spanje

Dinsdag... de nieuwe luistercijfers komen net binnen... champagne :-)

XtraFM zag haar marktaandeel in 2004 ruim verdubbelen. Vorig jaar mei scoorde Xtra FM 4.8% marktaandeel. In het meest recente onderzoek van mei 2004 heeft XtraFM een marktaandeel van 9,8%.

Luistercijfers mei 2004 alt emporda (girona)
19,8% - Catalunya Ràdio (nieuwszender)
12,0% - Cadena 40 (hits)
09,8% - Xtra FM (hits)
08,7% - Radio RM (spaanslevenslied)
06,9% - COPE (nieuwszender)
06,5% - Hit Ràdio (oldies)
06,7% - Rac 1 + Rac 105 (info en pop)
05,9% - SER (info)
04,5% - Flaix FM + FlaixBac (dance en pop)
04,5% - Onda Cero (info )
04,3% - RNE (info)
03,2% - Tele Taxi (levenslied)
01,8% - Cadena 100 (info en pop)
01,2% - Municipales (lokale omroepen)
03,8% - Resto (overige)

In de maanden juni, juli, augustus en september groeit het aantal luisteraars explosief door de velen honderduizenden toeristen die dit deel van de Costa Brava bezoeken. Hierdoor hebben ook internationale adverteerders dit jaar XtraFM gevonden.

Afgelopen zomer maakte Xtra FM als Xtra service voor de Nederlandse en Vlaamse toeristen ook gebruik van Novum Nieuws op de halve uren waardoor duizenden toeristen ook voorzien werden van Nederlands nieuws aan de Costa Brava.

XtraFM is inmiddels een solide factor geworden in de Catalaanse gemeenschap. Het radiostation is dan ook niet alleen overal te horen, het is ook overal te zien. Zo zijn er de talloze reclamebillboards langs de weg, maar als je een magazine openslaat kom je XtraFM ook weer tegen.

Medewerkers

Xtra FM Spanje

Van links naar rechts:
David Gonzáles (Sales manager), Miranda Bastiaanssen (Traffic),
Kees Nijssen (eigenaar)
Sylvia Rodríguez  (Internet redactie), Maite Bucardó (Sales).

Studio
Een kijkje in de moderne studio. Ook hier wordt gewerkt met Dalet voor de automatisering.

Zomertoer

Xtra FM Spanje

Vanaf juli dit jaar start ook de XtraFM zomertoer.

De podiumtruck van Xtra FM bezoekt de komende maanden de vele campings en discotheken aan de Costa Brava. Uitvoerend producent is oud-Noordzee FM dj en zangeres Libbie. Libbie is sinds mei werkzaam bij XtraFM.

Op 7 mei was de podiumwagen van XtraFM voor het eerst te zien in Figueres, met optredens van onder meer Nathan Drohn, Willem van Kruisdijk (Slagerij van Kampen) en Libbie (zie foto).

Mediamatch

Xtra FM Spanje

Sylvia Rodríguez zorgt voor het design van dediverse websites.
In het pand is ook het internetbedrijf Mediamatch gevestigd.
Op de eerste verdieping is programmeur Ignasi Griñón aan het werk.

Sales en marketing

Xtra FM Spanje

Foto boven: De zender XtraFM heeft 3 salesmedewerkers in dienst. Dit Is David Gonzáles salesmanager.

Foto onder: Maite Bucardó onderhoudt contact met de reclamebureaus.

Uitzendstraat

Xtra FM Spanje

Hierboven zie je enkele voorbeelden van advertenties die we terugvonden in verschillende regionale media.

Het eerste wat opviel toen ik over de radioschaal draaide van m´n meegenomen radio was het luide en strakke geluid van XtraFM. Het geluid onderscheidt zich duidelijk van de andere Spaanse zenders die ik hoor op de radio.

In de studio legt Nijssen uit dat Xtra FM sinds begin april voor de soundprocessing gebruikmaakt van de Orban Optimod 8300, de opvolger van de populaire 8200 (die ook nog in het rek hangt!).

Vanuit de studio wordt het signaal opgestraald via een 2.4 Ghz-verbinding naar een uitzendcentrum op een berg bij Sant Feliu de Guíxols. Vanuit daar gaat het signaal via een muzieklijn van 384 Kbp/s naar de Franse grens waar de 5 KW zender staat opgesteld.

De stream wordt onder andere via een heuse internet-Optimod (Orban 6200) het internet opgestuurd. Xtra FM maakt gebruikt van een eigen relayserver via het datacenter van Mediamatch in Barcelona.

Ontspanning

Xtra FM Spanje

Achter het pand is deze tuin te vinden. Het terras is neergezet zodat de medewerkers ook nog af en toe kunnen relaxen.
Toch niet verkeerd dat Spanje. :-) :-) :-)
Bekijk hier de overige reportages van: 'Op bezoek bij:'