Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ik wil zoveel…!

Dit was een week van nadenken. Heel veel nadenken over mijn leven en wat ik er eigenlijk mee wil. Dat nadenken werd me vooral ingegeven door gebeurtenissen, her en der in de wereld. En door persoonlijke ervaringen en indrukken. Het was in Nederland vooral de week van Herman Brood, geloof ik. Of beter: de week zonder Herman Brood. Hij besloot zichzelf vanaf een hotel ter aarde te storten. En ik begon me af te vragen of dat ook iets voor mij zou zijn. Zomaar op een dag besluiten er niet meer te willen zijn. Soms lijkt het best een goede oplossing. Maar gezien het feit dat er ongetwijfeld mensen zijn die er verdriet om zouden hebben laat ik dat voorlopig maar.

Vanmiddag was ik op het strand. Even wat foto’s maken bij een expositie die geopend werd. En of het nu kwam door het aangename strandweer, door de enthousiaste mensen of door het ruisen van de golven, ik heb geen idee. Maar opeens bedacht ik me: hier wil ik best werken. Maar dan met een complete radiostudio erbij. Het lijkt me geweldig om volgend jaar een compleet zomerseizoen dagelijks twee uur radio te maken, rechtstreeks vanaf het strand. Niet iets nieuws op zich, maar wel een uitdaging. En daar hou ik wel van, geloof ik. Ik zag het opeens helemaal voor me. Podiumwagen, elke dag een live-optreden, interviews met mensen die werken op het strand, met een draadloze microfoon tussen de badgasten wandelen… Geweldig! Nu alleen de vraag: hoe krijg ik dat voorelkaar…

Er komt nogal wat bij kijken om dagelijks een uitzending vanaf zo’n locatie te verzorgen. Ik ga gemakshalve maar even uit van mijn eigen lokale omroep. Ik weet immers niet of er een landelijke zender zou zijn die mij voor volgende zomer een baan aanbiedt en het lijkt me al helemaal uitgesloten dat ik dan meteen het programma zoals ik dan in gedachten heb kan realiseren. Dus, de lokale zender maar even. Dan loop ik meteen al tegen het eerste probleem aan: daar zijn uitsluitend vrijwilligers. En die zijn overdag moeilijk inzetbaar omdat ze meestal gewoon een baan hebben. En ik wil dus ergens in de middag gaan draaien. Bijvoorbeeld van 12:00 tot 14:00 uur. En minstens een goeie technicus moet er toch wel komen om dit programma te kunnen dragen.

Dan het volgende probleem: het doorsturen van het signaal naar de studio. Voor de grotere omroepen niet zo’n probleem, maar voor een lokale zender vaak door een gebrek aan geld en daardoor ook aan faciliteiten wel een probleem. Ongetwijfeld zijn er sponsoren te vinden om het hele project te dragen, want ook de podiumwagen en de geluidsapparatuur moeten worden ingehuurd. Ik denk aan bijvoorbeeld een samenwerking met een strandtent. Ik meen dat Noordzee FM dat twee jaar geleden ook deed. Peter Teekamp maakte ook een dagelijkse uitzending vanaf het strand. Ik blijf geloven in dergelijke vormen van radio. Een beetje spectakel, dat vind ik prachtig. Gewoon een paar honderd (of duizend) mensen die op het strand voor zo’n podium staan en de hele show meemaken.

Veronica is gestopt met de grote zomertruck. Het ding is voor zover ik weet overgespoten in de kleuren van bouwmarkt Praxis en doet nu dienst als Praxis Prijzenfestijn Truck, ofzo. Ik ken de reden niet voor het stoppen van Veronica met de truck, maar er schieten mij twee mogelijke oorzaken te binnen. Ten eerste zou het natuurlijk gewoon een financiele kwestie kunnen zijn. Om zo’n show neer te zetten, moesten er elk jaar weer een aantal sponsoren worden gevonden, die garant stonden voor het prijzenpakket en waarschijnlijk ook een deel van het totale budget voor de artiesten voor hun rekening namen. Maar veel eerder denk ik dat Veronica de truck niet meer laat rijden omdat dit niet meer paste bij de doelgroep die men beoogt te bereiken.

Mijn doelgroep is een zo breed mogelijk publiek. Als ik weer even uitga van de lokale zender, wil ik zowel de inwoners van het verzorgingsgebied als de toevallige strandgangers bereiken en ze een leuke show voorschotelen. Die strandgangers nemen dan vast wel wat te drinken bij het paviljoen waar dat podium staat en zo helpen we elkaar dan een beetje. Ach, misschien is het wel een utopie en blijken de kosten voor zo’n uitzending veel te hoog om het uiteindelijk te realiseren, maar ik wil me er best sterk voor maken. Als anderen dat nu ook doen, dan wordt het misschien wel wat. Maar voorlopig moet er nog heel wat gebeuren, denk ik…

Raimond Bos
presentator@hotmail.com