Zoek
Sluit dit zoekvak.

De luistercijfers (Season 2, Episode 4)

Na het gewroet van de afgelopen dagen is het nu tijd voor een blik op de luistercijfers van de vier nieuwkomers: ID&T Radio, RTL FM, Radio Veronica en Arrow 90.7FM.

De cijfers spreken boekdelen. Veronica begon goed maar zit nu op een glijbaan naar beneden. De dalende trend is over de gehele linie, maar de ochtend- en middagshows scoren aanmerkelijk minder dan de rest van de dag. Tijdens de ochtendspits kun je hiervan trouwens Evers de schuld geven. Ferry Maat heeft de beste cijfers van Veronica.

In mijn vorige verhaaltje over de luistercijfers vroeg ik mij af of RTL FM en Veronica na de Top 2000 de stijgende lijn weer zouden weten te vinden. Bij Veronica is die lijn dus compleet zoek. De propagandamachine van Sky Radio zou dit nog anders voor kunnen stellen door te roepen dat Radio Veronica boven de cijfers van een jaar geleden zit (toen ze net begonnen). Maar dan nog, het zakt en het zakt maar. En het gaat hard onderuit ook. Het lijkt Radio 3FM wel. Benieuwd wat ze daar aan gaan doen.

RTL FM daarentegen draait veel beter. Sinds de formatwijziging is de toch al stijgende lijn een stuk stijler geworden. Het station heeft 0,7 % aandeel gewonnen in twee periodes – een uitstekende prestatie waar veel concullega’s jaloers op zullen zijn. De formatwijziging, die ook eigenlijk wel nodig was gezien de afvlakkende groeicijfers van de zender, leggen RTL Nederland geen windeieren. Toch vlakt ook hier de groei weer af. RTL reageert daar nu op door met de RTL FM muziekgarantie te komen; geen herhalingen van platen tussen 09 en 17 uur. Eens kijken of ze daarmee Sky Radio een klein tikje kunnen geven.

ID&T Radio blijft een zorgenkindje. De lijn lijkt nagenoeg vlak. Er zit geen groei meer in en de zender scoort aanzienlijk minder dan een jaar geleden. Het is extra vervelend voor dit station dat ze overdag stukken minder scoren. De zender zit de hele dag rond de 1% aandeel onder 20-34 jarigen (da’s dus een marginaal aandeel in 10+). In de avonduren komt de zender pas op stoom; de avondspits levert ze 1,5 procent op,  tussen 19 en 22 uur scoort de zender een mooie 3,6 procent en dat aandeel blijft boven de drie procent in de latere uren. Maar ja, dat is dus net buiten de tijden dat er veel naar de radio wordt geluisterd. Je begint je dan langzaamaan af te vragen wat de etherfrequentie ID&T nu precies oplevert…..

En dan hebben we nog Arrow 90.7FM. Dit station begon redelijk veelbelovend (0,5%) maar stagneerde direct al in de cijfers. Ze zitten nu op 0,6 procent. Het groeitempo van Arrow zal toch toe moeten gaan nemen om binnen afzienbare tijd voldoende aandeel te kunnen behalen om adverteerders op een wat grotere schaal te behagen. Anders wordt het nogal moeilijk om de dik 1,5 miljoen euro per jaar die het zenderpakket kost te betalen. Maar, ze zijn nog maar net begonnen. Toch lijkt ook hun eerste grote marketingcampagne weinig uit te maken ..

De conclusie van vandaag: RTL FM draait redelijk, Veronica is recentelijk een ramp, ID&T blijft een zorgenkindje en Arrow 90.7FM moet nog flink doorgroeien maar is net begonnen – het begin is echter weinig hoopvol.
Gr.,
Michiel van Diesen