Zoeken
Sluit dit zoekvak.

WKYS – The People’s station (96)

Als de reclameposter niet al was uitgevonden, dan was hij in Amerika uitgevonden. Radio.NL richt zo af en toe zijn camera op Amerikaanse reclameposters. Nederland hangt vol met reclames voor alle radiostations. Hoe doen ze dat eigenlijk in Amerika? Nou zo…

Dit is een reclameposter voor 93.9 WKYS FM. Hun slogan is “DC’s #1 for hiphop & R&B”. Op de playlist staan liedjes van artiesten als Rihanna (met haar paraplu), kinderpornospecialist R.Kelly, ex-American Idol heldin Fantasia en Beyoncé. Zou ze Bee-Z gaan heten na haar trouwpartij met Jay-Z? Al die lui samen heten dan het ‘Urban Contemporary’ format, en da’s dan weer zoiets als wat Juize.FM in Nederland probeert.

De programmering heeft voor Amerikaanse begrippen relatief korte shifts van ‘slechts’ vier uur per DJ.

06-10 uur Russ Parr Morning Show
10-14 uur Jeannie Jones
14-18 uur EZ Street
18-22 uur II Face The Wild Boy
22-02 uur Iran
02-06 uur Ill Will

WKYS heeft een tijdje lang het ‘KYS’ gedeelte van hun naam verbasterd tot Kiss FM, maar daar deed Clearchannel moeilijk over. Luisteren naar WKYS kan via hun website. Radio One is de eigenaar van WKYS en dat is in Amerika de grote jongen wat betreft het bedienen van de zwarte gemeenschap. En in Washington zit je dan goed, want hoewel de latino’s veel sneller groeien, zijn de Afrikaans-Amerikanen nog steeds de grootste raciale groep in de bevolking.

De zwarte markt [no pun intended] wordt in Washington goed bediend, en het werkt. WHUR is op dit moment het best beluisterde station, met zijn Urban Adult Contemporary format (6.8%). Dit station komt van de Howard University en dat is een voornamelijk zwarte universiteit. Laat dit even goed op je inwerken. Kun je je voorstellen dat Radio 538 in bezit van de Universiteit Twente zou zijn?

WPGC, waar de volgende column over gaat omdat ik daarvan een poster aan de overkant van het perron vond, is tweede met 6% en WKYS achtste met  slechts 3.7%.

Vriendelijke groet,

Jasper
Uw Vliegende Radiowereldreporter
Zie ook: WKYS, WHUR en WPGC.

Oude columns over radio in de VS:
Op bezoek bij WCBE 
Column 51 over het publieke nieuwsradio in de VS WCBE
Column 52 over NPR
Column 53 over WCBE
Column 92 a over commerciële nieuwsradio in de VS
Column 92 b over commerciële nieuwsradio in de VS
Column 92 c over commerciële nieuwsradio in de VS
Column 92 d over commerciële nieuwsradio in de VS