Amerikaanse radiogroepen starten met HD Multicasting

Een groot aantal Amerikaanse radiogroepen, waaronder Clear Channel, CBS Radio, Entercom en Emmis, zijn vorige week begonnen met het uitrollen van een flink aantal nieuwe reclamevrije radiostations. In tegenstelling tot de huidige bestaande stations zenden de nieuwe stations wel uit via FM en AM, maar zijn ze met normale radiotoestellen niet te ontvangen. De stations maken namelijk deel uit van een nieuwe generatie digitale radio genaamd HD2.

High Definition
Al enige tijd kent de Verenigde Staten zogenaamde HD (High Definition) Radio. HD Radio is in de VS de standaard voor digitale radio, zoals in Europa voor DAB gekozen is. Momenteel zenden al honderden stations uit in HD.

HD-Radio zorgt er als het ware voor dat de bestaande ‘analoge’ FM en AM gedigitaliseerd worden. Het signaal van HD-Radio wordt namelijk gewoon via de FM- en AM uitgezonden en nog wel op (bijna) dezelfde frequentie als het analoge signaal. De zogenoemde IBOC technologie (In Band On Channel). Daar komt nog eens bij dat deze analoge uitzendingen ook gewoon door kunnen gaan. Dit komt omdat het digitale signaal naast het analoge signaal wordt uitgezonden. Hierdoor blijven de radiostations ook gewoon door de huidige radiotoestellen te ontvangen.

Het grote verschil tussen HD en de reguliere uitzendingen zit hem in de geluidskwaliteit. FM uitzendingen krijgen een geluidskwaliteit die vergelijkbaar is met CD-kwaliteit, terwijl AM uitzendingen klinken als de huidige FM stereo zenders.

Multicasting
Sinds enige tijd is het ook mogelijk om meerdere HD-stations via één frequentie te laten uitzenden: het zogenaamde ‘Multicasting’ of HD2. Om nu de verkoop van HD-ontvangers te stimuleren hebben de grote radiogroepen besloten om ín 28 radiomarkten te starten met ‘Multicastsing’. Onder deze grote radiomarkten bevinden zich ook steden als New York, Los Angeles, Chicago en Washington.

Afgelopen week zijn de eerste HD2-stations van start gegaan en de komende maanden zullen er nog een flink aantal volgen. In totaal zullen er namelijk 264 HD2-stations in de lucht te brengen. Momenteel ligt dit aantal op ruim 70.

Reclamevrij
Om HD-Radio te promoten hebben de radiogroepen, verenigd in het ‘HD Digital Radio Alliance’, goed gekeken naar hun collega’s van Sirius Satellite radio en XM Radio. De nieuwe radiostations zijn namelijk reclamevrij. En laat reclamevrij nu net één van de sterke troeven van de satellietradio aanbieders zijn.

Z100 nog heter, KIIS gaat Spaanstalig
Het overgrote deel van de HD2 kanalen zullen ingezet gaan worden voor muziekstations en dan vooral voor formats die nog niet door de bestaande ‘analoge’ stations worden gebracht. Zo zendt Z100 New York (WHTZ) via HD2 alleen maar nieuwe muziek uit, die nog niet op Z100 zelf te horen is. De naam van dit station is dan ook heel toepasselijk ‘Z100 New Music HD2’.

Het dance classics zusje van Z100, WKTU, heeft voor een afwijkender format gekozen. Onder de naam ’New York Country‘ zendt men non-stop Country muziek uit, een format dat tot voorkort niet in de New Yorkse ether te vinden was.

De populaire hitzender 102.7 KIIS FM in Los Angeles zendt via HD2 een Spaanstalige editie uit. Onder de naam ‘Kisspanic’ zijn gewoon de reguliere KIIS-hits te horen, maar dan met Spaanstalige jingles en aankondigingen.

HD3
Het grote struikelblok voor het publiek om over te stappen op HD vormt momenteel nog de prijs voor ontvangers. Voor een autoradio die ook HD radio kan ontvangen moet minimaal $375 betaald worden, terwijl voor een huiskamertuner dit bedrag al oploopt tot meer dan $500. Het is de bedoeling dat deze prijzen de komende jaren flink zullen dalen.

Ondanks dat HD Radio nog relatief weinig luisteraars heeft, zien de grote radiogroepen alweer nieuwe mogelijkheden. Want terwijl het HD2 netwerk nog uitgerold wordt, zijn er al plannen voor een HD3 netwerk. Wanneer dit in de lucht komt is nog niet bekend.

Wie denkt dat de mogelijkheden van HD Radio onbeperkt zijn qua aantal stations heeft het echter mis. HD Radio kent een vergelijkbaar probleem als DAB: Hoe meer stations er via dezelfde frequentie (of DAB multiplex) worden uitgezonden, des te lager de bandbreedte en slechter de geluidskwaliteit.

Overzicht
Een overzicht van de (geplande) HD2 kanalen van Clear Channel is hier te vinden. HD2 stations van CBS Radio zijn hier op een rijtje heeft gezet.

Clear Channel heeft besloten om haar ‘gloednieuwe’ HD2 stations ook maar meteen live via het internet te streamen. Klik hier voor het complete overzicht. [BillboardRadioMonitor/RS/Radio.NL]