Zoek
Sluit dit zoekvak.

Brinkhorst tevreden over uitkomsten Radio Conferentie

De Nederlandse regering heeft tijdens de Regionale Radio Conferentie (RRC06) in Genève haar doelstellingen ruimschoots behaald. Dit schrijft Minister Brinkhorst in een brief aan de tweede kamer. Volgens de minister zijn er meer frequentierechten verkregen dan tot doel was gesteld. Tijdens de conferentie verwierf Nederland drie landelijke multiplexen voor digitale radio (DAB), zes landelijke multiplexen voor digitale televisie (DVB-T), een multiplex met een dekking van 80% voor digitale televisie en een landelijk multiplex dat voor zowel digitale radio als digitale televisie gebruikt kan worden.

Genève
Eerder deze maand zaten een groot aantal landen voor de tweede maal bij elkaar tijdens de RRC06 in het Zwitserse Genève, om afspraken te maken over het frequentiegebruik van analoge televisie. Het maken van nieuwe afspraken was nodig om digitalisering van deze frequentiebanden mogelijk te maken. Zowel digitale radio als digitale televisie maken namelijk gebruik van frequenties die ook voor analoge televisie uitzendingen gebruikt worden. Voor digitale radio wordt gebruik gemaakt van band III, terwijl voor digitale televisie van zowel band III, IV als V gebruik gemaakt kan worden.

DAB
Op het gebied van digitale radio (Digital Audio Broadcasting – DAB) heeft Nederland een multiplex gewonnen. Momenteel heeft Nederland nog frequentierechten voor twee landelijke multiplexen, maar dit worden er drie. Momenteel wordt één van deze multiplexen volledig gebruikt door de publieke omroepen, maar als het aan hen ligt worden dit er meer. Eerder dit jaar hebben de publieke omroepen namelijk meer frequenties voor digitale radio aangevraagd. Daarnaast zijn er nog altijd de plannen om ook DAB-frequenties ter beschikking te stellen aan commerciële radiostations, maar omdat DAB nog nauwelijks luisteraars trekt is er vooralsnog weinig interesse bij de commerciële radiozenders om uit te gaan zenden via DAB.

DVB-T
Voor digitale televisie (Digital Video Broadcasting-Terrestrial – DVB-T)krijgt Nederland de beschikking over zes landelijke multiplexen voor digitale televisie (DVB-T). Daarnaast is er een zevende multiplex met een dekking van 80%. Dit komt grofweg neer dat het hele land met uitzondering van de zuidelijke provincies gedekt kunnen worden met dit multiplex. Momenteel is digitale televisie in een groot deel van de randstad al beschikbaar onder de naam Digitenne. Voor deze service dient echter betaald te worden, terwijl digitale televisie in omringende landen vrij te ontvangen is.

Overigens bestaat er ook nog een mogelijkheid dat een deel van de verkregen frequentieruimte ingezet zal gaan worden voor digitale televisie via de mobiele telefoon (DVB-H).

Naast de diverse multiplexen voor digitale radio en televisie heeft Nederland ook nog frequentieruimte gekregen die voor zowel DAB als DVB-T gebruikt kan gaan worden. Het gaat hierbij om één landelijk multiplex in Band III.

2007
Het nieuwe frequentieplan zal vanaf 17 juni 2007 in werking treden. Desondanks zullen dan nog niet alle frequenties gelijk beschikbaar zijn. Diverse analoge frequenties moeten in zowel Nederland als het Buitenland nog om- of uitgeschakeld worden. Voor een deel zijn hierover al afspraken gemaakt, zodat er vanaf oktober (als de analoge televisie uitzendingen in Nederland gestaakt gaan worden) al gedeeltelijk omgeschakeld kan worden. Hierover moeten nog afspraken worden gemaakt. Daarnaast wordt een deel van de verworven frequentieruimte nog gebruikt door binnenlandse ‘niet-omroepdiensten’, zoals medische telemetrie. Deze diensten moeten naar verwachting worden herplaatst. Hiervoor moeten nog gedetailleerde plannen gemaakt worden.

Vanwege de digitalisering van radio en televisie zal vanaf 2015 de bescherming van de analoge omroep in Europa worden beëindigd. Dit betekent echter niet dat dan alle analoge frequenties uitgeschakeld dienen te zijn. [RS/Radio.NL]

(Brief van Minister Brinkhorst aan de tweede kamer)