Search
Close this search box.

VK blijft voorlopig vasthouden aan verouderde DAB-techniek

Het Verenigd Koninkrijk blijft voorlopig vasthouden aan de verouderde techniek voor Digital Audio Broadcasting (DAB). Mediaregulator Ofcom heeft aangegeven dat er vooralsnog geen plannen zijn om over te schakelen op de nieuwe standaard die onlangs werd geaccepteerd door WorldDAB, zo meldt de Engelse krant ‘The Guardian’. En dat betekent dat het Verenigd Koninkrijk het voorlopig nog moet doen met overvolle DAB-multiplexen, lage bitrates en slechte geluidskwaliteit.

Onlangs accepteerde WorldDAB, de overkoepelende organisatie ter promotie van digitale radio, het AAC+ codec als nieuwe standaard voor DAB-uitzendingen. De huidige DAB-techniek is nog gebaseerd op de verouderde MP2-technologie, die veel bandbreedte benodigd voor goede geluidskwaliteit. Zo heeft MP2 een bitrate van 192 kbps nodig, waar bijvoorbeeld MP3 128 kbps benodigd. Door uit te zenden met een hogere bitrate kunnen er echter weer minder stations via één multiplex uitzenden. Het gevolg is dan ook dat vele radiostations via DAB met een bitrate van ‘slechts’ 128 kbps uitzenden.

Het AAC+ codec is gebaseerd op de MP4 techniek, dat zelfs nog een lagere bitrate dan MP3 benodigd om een goede geluidskwaliteit te leveren, waardoor er via één multiplex meer stations met een betere geluidskwaliteit kunnen uitzenden dan tot nu toe mogelijk was.

Echter, een groot nadeel aan de nieuwe standaard (AAC+) is echter dat de huidige DAB-ontvangers dit niet ondersteunen en deze uitzendingen niet kunnen ontvangen. Een groot probleem dus voor het Verenigd Koninkrijk, waar momenteel al ruim 3 miljoen DAB-ontvangers over de toonbank zijn gegaan. Voor Ofcom is dit dus één van de redenen om in het Verenigd Koninkrijk nog niet over te schakelen op de nieuwe standaard.

Maar er zit waarschijnlijk ook een strategische gedachte achter het besluit van Ofcom. De DAB-ontvangers die de nieuwe standaard ondersteunen, zullen pas volgend jaar in de winkels verkrijgbaar zijn. Als Ofcom nu bekent had gemaakt dat het plannen heeft om over te schakelen op de nieuwe techniek, zou waarschijnlijk de verkoop van DAB-ontvangers in het Verenigd Koninkrijk grotendeels instorten.

Waarschijnlijk wordt binnen enkele jaren alsnog besloten om wel over te schakelen op de nieuwe standaard. Dan zal namelijk het overgrote gedeelte van de DAB-ontvangers die verkocht zijn, geschikt zijn voor de nieuwe standaard. Verwacht wordt namelijk dat eind 2008 het aantal verkochte DAB-ontvangers in het Verenigd Koninkrijk op 13 miljoen zal komen. Voor de radiostations en luisteraars zou de overschakeling op de nieuwe standaard een flinke stap vooruit zijn: meer keuze en een betere geluidskwaliteit. Voor de stations betekent het ook nog eens een besparing op de kosten, omdat er met minder bandbreedte kan worden uitgezonden. [RS/Radio.NL]