BBC betaalt verdere uitrol DAB-netwerk zelf

De Britse omroep BBC gaat de verdere uitrol van zijn landelijke DAB-netwerk zelf financieren ondanks het slechte economische klimaat. Dit maakte Tim Davie, hoofd audio en radio, afgelopen week bekend tijdens de Drive to Digital conferentie in Londen. Het is de bedoeling dat in de toekomst 97% van de bevolking het DAB-netwerk van de Beeb kan ontvangen.

BBC betaalt verdere uitrol DAB-netwerk zelf Momenteel kan 90% van de Britse bevolking de landelijke multiplex van de BBC ontvangen. De komende jaren zal dit verder uitgebouwd worden naar 97%. Het is de bedoeling dat in elk dorp of stad met meer dan 5000 inwoners DAB binnenshuis ontvangen kan worden. De prioriteit ligt echter om de dekking in de 25 grootste steden, waaronder Londen, Leicester, Glasgow, Coventry en Swansea te optimaliseren.

Doordat het kijk- en luistergeld de komende jaren niet verhoogd wordt en de BBC flink moet besparen was lange tijd de vraag wie de verdere uitrol van het DAB-netwerk moest gaan betalen. De afgelopen jaren ontving de omroep hiervoor subsidie van de overheid, maar deze is geschrapt. Desondanks heeft de BBC besloten om verder te gaan met de uitrol en dit zelf te financieren.

De radio-industrie is er overigens al vanaf gestapt dat analoge radio al in 2015 kan worden afgeschakeld. Vooralsnog wordt er meer naar FM en AM geluisterd dan naar DAB. Wel groeit het aantal digitale luisteraars nog steeds gestaag en zijn er in het Verenigd Koninkrijk inmiddels al meer dan 14 miljoen DAB-ontvangers over de toonbank gegaan.

Inmiddels worden ook steeds meer nieuwe auto’s standaard met DAB-radio afgeleverd. Op dit moment is  20% van de nieuwe auto’s al voorzien van een DAB-radio. In 2013 moet dit 50% zijn. [RS/RadioWereld.NL]