Zweden: 26 aanvragen voor DAB-capaciteit

De Zweedse autoriteit voor radio en televisie heeft in totaal 26 aanvragen gekregen voor DAB-capaciteit. Geïnteresseerde partijen voor ruimte op de twee landelijke netten konden zich tot 1 oktober melden. De 26 aanvragen zijn afkomstig van zeven verschillende partijen, waaronder SBS Radio, MTG Radio en NRJ.

Zweden: 26 aanvragen voor DAB-capaciteit Sinds 1995 is DAB beschikbaar in Zweden. In eerste instantie zond alleen de publieke omroep SR uit. In een aantal grote steden is een landelijke multiplex op kanaal 12B te ontvangen. Hierop zenden SR Atlas, SR Klassiskt, SR Knattekanalen, SR Minnen, SR P1, SR P3 Star en SR P7 Sisuradio uit. Op deze multiplex wordt echter nog in de verouderde MP2-standaard uitgezonden.

In 2008 adopteerde de Zweedse overheid DAB+ als standaard voor digitale etherradio. Daarom test zenderexploitant Teracom sinds mei 2009 met deze nieuwe standaard voor DAB. Inmiddels zijn er drie zenders in de hoofdstad Stockholm opgesteld, één in Uppsala en één in Gävle, waardoor de testuitzendingen in grote delen van de provincies Stockholms län, Uppsala en het zuidelijke gedeelte van Gävleborgs län te ontvangen zijn.

Via deze testmultiplex is, naast nog eens vier publieke radiostations, ook een aantal commerciële radiostations te ontvangen zoals Rix FM, Bandit Rock, NRJ, Lugna Favoriter, Mix Megapol, The Voice, Rockklassiker en Vinyl 107.

In juni van dit jaar startte de Zweedse overheid de verdeelprocedure voor definitieve DAB-licenties. Het ging om twee landelijke netten, die elk in 34 verschillende regio’s zijn op te delen. Zo zijn de twee multiplexen in Stockholm op kanaal 12 A en 12D te ontvangen, terwijl in Malmö op kanaal 7A of 7C moet worden afgestemd.

Vorige week verliep de inschrijfprocedure. In totaal kreeg de Zweedse autoriteit voor radio en televisie 26 aanvragen van zeven verschillende partijen. Zo deed MTG Radio een aanvraag voor maar liefst 11 landelijke kanalen. SBS vroeg capaciteit aan voor zeven landelijke stations en één regionaal station. NRJ mikt op twee landelijke kanalen, evenals DB Media.

Voor welke stations er precies aanvragen zijn ingediend is niet bekendgemaakt, maar het is vrijwel zeker dat alle grote netwerken aanwezig zullen zijn. Voor MTG zijn dit zeer waarschijnlijk Rix FM, Bandit Rock, Lugna Favoriter en Radio 1. Bij SBS Radio gaat het waarschijnlijk om Mix Megapol, Rockklassiker, The Voice, Vinyl 107 en Radio 107.5.

De komende weken gaat de Zweedse autoriteit voor radio en televisie alle dossiers bestuderen. Het is de bedoeling dat nog dit jaar licenties worden uitgegeven, waarna de uitzendingen vanaf 1 januari 2013 kunnen beginnen. De licenties zijn acht jaar geldig. [RS/Radio.NL]