Duitsland: MDR staakt AM-uitzendingen ten gunste van DAB+

In Duitsland staakt wederom een publieke regionale omroep zijn uitzendingen via de middengolf. Met ingang van 30 april is de nieuwszender MDR Info niet langer meer op AM te beluisteren. De MDR heeft besloten de stroomverslindende zenders uit te zetten en verder te investeren in DAB+, zo meldt Radioszene.

Duitsland: MDR staakt AM-uitzendingen ten gunste van DAB+ Na Radio Bremen, Rundfunk Berlin-Brandenburg, de Hessischer Rundfunk en de Südwestrundfunk heeft nu ook de Mitteldeutscher Rundfunk besloten afscheid te nemen van de middengolf. Sinds de start van de omroep in januari 1992 is de nieuwszender MDR Info te ontvangen via verschillende middengolfzenders. De omroep besloot hiertoe omdat MDR Info nog niet overal op FM te ontvangen was.

Via de zenders Leipzig-Wiederau (783 kHz, 100 kW), Dresden-Wilsdruff (1044 kHz, 20 kW), Reichenbach / Oberlausitz (1188 kHz, 3 kW) en Wachenbrunn (882 kHz, 20 kW) was MDR Info overal
in de deelstaten Thüringen, Saksen en Saksen-Anhalt te ontvangen. In 2011 werd al besloten om de uitzendingen op 882 kHz te staken.

Op 30 april gaan ook de andere drie middengolfzenders van de MDR uit. Inmiddels is de dekking van MDR Info op FM flink verbeterd en heeft de omroep besloten verder te investeren in DAB+. Luisteraars via de middengolf worden inmiddels al via een boodschap geïnformeerd over de uitschakeling.

DAB+
Tot en met 2015 gaat de MDR de dekking van de verschillende DAB-netten fors uitbreiden. Het is de bedoeling dat nog voor Pasen de zenders Löbau en Chemnitz-Geyer in de deelstaat Saksen aangezet worden. Vanuit beide locaties gaan alle radiostations van de MDR uitzenden op kanaal 8D. Inmiddels is in Chemnitz ook de zender voor de landelijke multiplex op kanaal 5C in gebruik genomen.

Volgende maand wordt het uitzendvermogen van de zenders Oschatz in Saksen en Inselsberg in Thüringen verhoogd worden, waardoor de ontvangst fors verbeterd. Daarnaast wijzigt de zender Inselsberg van kanaal. Momenteel wordt nog uitgezonden op kanaal 12B, maar dit wordt 9C. De reden hiervoor is dat de landelijke multiplex op kanaal 5C binnenkort ook ingeschakeld wordt vanaf Inselsberg.

Kanaal 12B is nu nog een zogenaamd ‘gemengd’ kanaal. Naast de radiostations van de MDR zenden ook Deutschlandfunk, Deutschlandradio en ERF Plus uit via deze multiplex. Maar de laatste drie zenders zenden ook al via de landelijke multiplex uit, waardoor ze in Inselsberg afgeschakeld kunnen worden vanaf het gemengde net.

Naast de dekking wordt ook het aanbod via DAB+ uitgebreid. Zo zal in Saksen ook de Sorbischen Rundfunk van de MDR gaan uitzenden via digitale etherradio. Het Sorbisch is een West-Slavische taal en wordt gesproken in de Lausitz, een gebied in het oosten van Saksen. Tevens zijn binnenkort ook de regionale edities Chemnitz en Bautzen van MDR 1 Radio Sachsen via DAB+ te ontvangen. De edities Leipzig en Dresden zenden al enige tijd digitaal uit.

In Saksen-Anhalt wordt editie Dessau van MDR Sachsen-Anhalt toegevoegd aan het aanbod. De edities Halle en Magdeburg zijn al via DAB+ te ontvangen. [RS/Radio.NL]