Duitsland: Landelijke DAB-net breidt uit naar Chemnitz en Würzburg

Zenderexploitant Media Broadcast heeft het zenderpark van de het landelijke DAB-net in Duitsland uitgebreid met drie zenders. Sinds vorige week kunnen ook inwoners van Chemnitz en Würzburg landelijke stations ontvangen via digitale etherradio. Daarnaast is ook een zender in Inselsberg, ten westen van Erfurt, in gebruik genomen.

Duitsland: Landelijke DAB-net breidt uit naar Chemnitz en Würzburg Via de zender Chemnitz kunnen 650.000 potentiële luisteraars radiostations als Radio Bob, Absolut Radio, Sunshine Live, Kiss FM en Deutschlandfunk ontvangen. Net als elders in Duitsland is de landelijke multiplex ook in de derde stad van de deelstaat Saksen te ontvangen op kanaal 5C. Met de ingebruikname van de zender Würzburg kunnen nog eens ruim 300.000 inwoners van Beieren digitaal naar de landelijke radiostations luisteren.

Overigens werd in Chemnitz niet alleen een zender voor de landelijke multiplex aangezet. Ook de MDR, de publieke omroep voor Midden-Duitsland, bracht hier zijn multiplex in de lucht.

In Inselsberg, ten westen van Erfurt, nam de MDR een splinternieuwe zendinstallatie in gebruik. De oude installatie wordt nu ingezet voor de landelijke multiplex. Hierdoor is de ontvangst langs de A4 in Thüringen verbeterd.

Door het aanzetten van de drie nieuwe zenders kan nu 70% van de inwoners van Duitsland het landelijke DAB-net ontvangen.

Verdere uitbouw
Tot en met begin september worden er nog eens vier nieuwe zenders in gebruik genomen. Wel is het uitrolschema iets gewijzigd ten opzichte van het oorspronkelijke plan. Begin juni wordt in Hessen de zender in Gelnhausen aangezet. Deze moet de ontvangst langs de A66 tussen Fulda en Frankfurt verbeteren.

Eind juni volgt Wendelstein ten zuiden van Neurenberg. Begin augustus wordt de zender Geislingen in gebruik genomen. Deze zender staat langs de A8 tussen Ulm en Stuttgart. Tenslotte volgt begin september Minden, ter verbetering van de ontvangst langs de A2 en A3 tussen Bielefeld, Osnabrück en Hannover.

Als alle zenders aan staan, dan is de landelijke multiplex via 53 zenders te ontvangen. Naast bijna alle grote steden is ontvangst dan ook mogelijk op 75% van de Duitse Autobahnen.

München
Beieren is één van de deelstaten waar DAB al redelijk succesvol is. Daarom is besloten om de mobiele ontvangst verder te optimaliseren. Sinds vorige maand is mogelijk om radio via DAB in de Petueltunnel in München te ontvangen. De 1,5 kilometer lange Petueltunnel maakt deel uit van de centrumring van München en is met 100.000 voertuigen per dag de drukste tunnel van de stad.

In de Petueltunnel zijn nu de kanalen 5C (landelijke multiplex), 11C (lokale stations), 11D (publieke stations van de Bayerischer Rundfunk) en 12D (regionale commerciële stations) te ontvangen. [RS/Radio.NL]