26 radiostations via nieuw netwerk in de ether

Vanaf zondag zenden 26 radiostations uit via DAB. Hiermee bieden de commerciële radiostations en de publieke radiostations met een landelijke etherfrequentie de luisteraar de digitale optie van etherradio.

Digital Radio+ is gratis beschikbare radio van vrij hoge kwaliteit, bijna overal te ontvangen in Nederland met veel meer keuze aan zenders.

De commerciële radiozenders zijn vanaf zondag in heel Nederland via Digital Radio+ te beluisteren. De radiostations van de publieke omroep zijn vanaf januari 2014 in heel Nederland via DAB beschikbaar en op dit moment in de Randstad, Brabant en Gelderland.

Digital Radio+ maakt gebruik van DAB+ technologie. In Engeland, Duitsland, Noorwegen, Denemarken, Zwitserland en Australië kent digitale ether radio inmiddels veel luisteraars. Nederland kent ook een heel groot nadeel. Nog lang niet alle radiozenders zijn te ontvangen via de digitale snelweg, bijvoorbeeld de lokale omroepen.

Wifi gratis
Het ontvangen van DAB is gratis, in tegenstelling tot digitale radio via internet (IP), waarbij het luisteren kan worden afgerekend door de service provider via databundels. Maar radio via internet / mobiel (IP) luisteren via Wifi is natuurlijk gratis.

Het luisteren naar DAB verlangt een speciale ontvanger. Radiostations hopen dat luisteraars in de toekomst bij aanschaf van een radio kiezen voor een DAB ontvanger. In Nederland zijn overigens nog lang geen plannen de FM te vervangen door DAB. De radiostations blijven de komende jaren (2025) ook te beluisteren via de FM.

“Radio is het meest geconsumeerde medium van Nederland. Een Nederlander luistert gemiddeld 3,5 uur per dag. Etherradio is gratis beschikbaar, wat een groot voordeel is ten opzichte van andere media die een steeds hogere prijs vragen aan de consument.”, zegt Jan Westerhof, directeur NPO Audio.

Digital Radio+ is een volgende stap in de ontwikkeling van het medium radio. Met Digital Radio+ luister je naar 26 radiostations; de bekende grote zenders èn gespecialiseerde radiostations zoals Radio 6 Soul & Jazz en Radio Maria, zenders die al dan niet op de FM en AM te ontvangen zijn. Het levert keuzevrijheid, gemak, constante kwaliteit en is energiezuiniger. Digital Radio+ is radio anno nu.”

“We willen meer luisteraars bereiken en de luisteraars beter bedienen”, zegt Philip Alberdingk Thijm, directeur Skyradio Group namens de commerciële radiostations.

“Bij televisie is digitaal kijken inmiddels geïntegreerd in de samenleving. Innovatie van de ether is efficiënt, praktisch en logisch. Digital Radio+ gaat ons bereik vergroten en is wat mij betreft de opvolger van de FM.”

Radiostations die DAB
Zenders van de Nederlandse Publieke Omroep: Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Radio 5, Radio 6 Soul & Jazz, FunX, 24Nieuws en Top 2000.

Commerciële radiostations: Sky Radio, 538, Q-Music, Classic FM, Radio Maria, Slam!FM, Radio Veronica, 100%NL, Skyradio Lovesongs, Efteling Radio, Juize, Radio 10, Radio Maria, Sublime FM, Sublime You, Q-Music non stop, BNR Nieuwsradio, Arrow Classic Rock. [Radiowereld.NL]