Luisteraars boos over verdwijnen Kerrang Radio van DAB

Luisteraars van de alternatieve jongerenzender Kerrang Radio hebben verbolgen gereageerd op het verdwijnen van de zender van DAB buiten de stad Birmingham. Vorige week werd het regionale DAB-net de West Midlands uit de lucht gehaald. Eerder verdween Kerrang al van FM in de regio Birmingham.

Luisteraars boos over verdwijnen Kerrang Radio van DABMXR
In oktober 2012 werd bekend dat MXR, waarvan Global Radio de grootste aandeelhouder is, besloten had zijn licenties niet meer te verlengen.

MXR is eigenaar van vijf regionale multiplexen in het zuiden van Wales, de West Midlands (regio Birmingham), Yorkshire (regio Leeds/Middlesbrough), het noordwesten van Engeland (regio Manchester) en het noordoosten van Engeland (regio Newcastle).

Doordat de licenties niet verlengd zijn, worden de multiplexen momenteel gefaseerd afgeschakeld. De vrijgekomen frequenties worden waarschijnlijk ingezet ter verbetering van lokale DAB-netten, als onderdeel van een nieuwe strategie waarbij de focus ligt op landelijke en lokale DAB-multiplexen.

West Midlands
Het noordoosten van Engeland en het zuiden van Wales beten het spits af in juli. Afgelopen week was de West Midlands aan de beurt.

De afgelopen weken zijn radiostations als Heart, Capital, Smooth Radio en Panjab Radio verhuist van het regionale DAB-net naar de lokale netten van Birmingham, Coventry, Wolverhampton en Shropshire. Deze lokale netten hebben bij elkaar nagenoeg hetzelfde bereik als het regionale net.

Minder dekking voor Kerrang
Bauer Radio besloot echter om Kerrang Radio alleen nog door te geven via het lokale net van Birmingham. Hierdoor is de jongerenzender niet langer te ontvangen in steden als Coventry, Rugby en Telford. Dit tot grote woede van de luisteraars.

Saillant detail is dat Bauer in juni van dit jaar Kerrang Radio al van FM haalde en verving door Planet Rock. Luisteraars van Kerrang werd verteld dat ze hun favoriete zender voortaan via DAB kunnen beluisteren, maar na ruim twee maanden komt ook hier deels een einde aan. Op de website van Kerrang regende het dan ook klachten van luisteraars over het verdwijnen van Kerrang van DAB.

Minder keuze
Overigens heeft het afschakelen van het regional DAB-net in de West Midlands ook hier weer voor minder aanbod op de radio gezorgd. Naast dat Kerrang in delen van de regio niet meer via DAB te ontvangen is, zijn stations als Real Radio XS, Choice FM, UCB Gospel, UBC Inspirational en LBC 97.3 niet langer te ontvangen in deze regio. Daarnaast is de Aziatische zender Radio XL uitsluitend nog via de middengolf te ontvangen. [RS/Radio.NL]