Baas Energy Duitsland: Minder dekking voor landelijk DAB-net

Volgens Energy Duitsland baas Olaf Hopp krijgt het landelijke DAB-net minder dekking dan was gepland. In een interview met het blad Infosat zegt hij niet te verwachten dat het net verder uitgebouwd gaat worden dan 60 zenders. Eerder dit jaar werd het aantal al teruggeschroefd van 110 naar 90 zenders.

Sinds augustus 2011 heeft Duitsland landelijke radio via DAB. Inmiddels is de landelijke multiplex, waarop onder meer Radio Bob, Sunshine Live, Deutschlandfunk, Kiss FM, Klassik Radio, Energy en Absolut Relax uitzenden, in bijna alle grote steden te ontvangen. Momenteel is ook al ontvangst mogelijk op 73% van de autobahnen.

Bij de start in 2011 werd er nog vanuit gegaan dan in 2015 nagenoeg landelijke dekking zou worden bereikt middels 110 zenders. Dit jaar werd dit aantal al teruggebracht tot 90 zenders en zouden deze zenders pas in 2016 allemaal in de lucht zijn.

Maar ook achter dit laatste uitrolplan zet Energy Duitsland baas Olaf Hopp grote vraagtekens. De commerciële radiostations die momenteel via DAB+ uitzenden hebben maar beperkte financiële middelen. “Vanuit mijn persoonlijk standpunt gezien is het voor de commerciële zenders tot 2015 niet haalbaar om via meer dan 60 zenders uit te zenden,” aldus Hopp. Momenteel staan er 53 zenders aan voor het landelijke net.

Daarnaast is Hopp van mening dat de overheid, de publieke omroep, elektronicafabrikanten en zenderexploitant Media Broadcast meer geld beschikbaar moeten stellen voor promotie van ‘Digitalradio’. Want ondanks dat er al 2,7 miljoen DAB-ontvangers verkocht zijn en dit jaar hoogstwaarschijnlijk de mijlpaal van drie miljoen bereikt wordt, zijn de luistercijfers, en dus reclame-inkomsten, van de DAB-stations nog altijd laag.

Of het ook daadwerkelijk bij 60 zenders blijft is nog maar de vraag. De landelijke publieke stations Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur willen graag landelijke dekking realiseren via DAB. Deutschlandradio Kultur is inmiddels al gestopt via de middengolf. Daarnaast zenden ook de christelijke zenders ERF Plus en Radio Horeb uit via DAB+ en ook hier zit het nodige geld. Hierdoor is het wellicht mogelijk om toch meer dan 60 zenders aan te zetten. [RS/Radio.NL]