VK: Bauer maakt plannen DAB bekend; Magic 105.4 gaat nationaal

De softpopzender Magic 105.4 in Londen gaat landelijk uitzenden via DAB in het Verenigd Koninkrijk. De uitbreiding maakt deel uit van de nieuwe strategie voor digitale radio die eigenaar Bauer afgelopen vrijdag bekendmaakte. Daarnaast gaan ook Kisstory en Kiss Fresh uitzenden via DAB en krijgt het oldiesnetwerk Magic in het noorden van Engeland een andere naam.

Magic 105.4 is één van de populairste lokale radiostations van Londen met deejays als Neil Fox en Martin Collins. Daarnaast hebben Kim Wilde en Rick Astley een eigen show in het weekend. Vanaf januari 2015 is het radiostation te ontvangen via de landelijke multiplex van Digital One. De naam van de zender wordt daarom gewijzigd in Magic.

Met het toevoegen van Magic wil Bauer in het gat springen dat Smooth Radio gaat achterlaten. Als gevolg van de verkoop van enkele FM-licenties van Smooth Radio door Global Radio aan Communicorp is de landelijke programmering komen te vervallen. Smooth gaat digitaal verder via een groot aantal lokale DAB-netten. Op het landelijke DAB-net wil Global daarom starten met een nieuw radiostation.

Op het landelijke DAB-net neemt Magic de plaats in van Absolute Radio 90s. Het station met uitsluitend muziek uit de jaren ’90 verhuist naar diverse lokale DAB-netten. Wel is te hopen dat Bauer nog ergens wat extra capaciteit kan vinden op het landelijke DAB-net, want Absolute Radio 90s zendt hier momenteel uit in 64 kbps mono met de oude DAB-standaard.

Omdat Magic 105.4 landelijk gaat uitzenden krijgt het oldiesnetwerk Magic op de middengolf en DAB in het noorden van Engeland een andere naam. Zij zullen voortaan vernoemd worden naar hun lokale zus op FM. Zo zal Magic 1152 in Manchester omgedoopt worden tot Key 2, terwijl de FM-zender Key 103 blijft heten. Magic 828 in Leeds gaat verder als Radio Aire 2.

Naast dat de Magic zenders op de middengolf omgedoopt worden tot “station 2” komt er ook een “station 3”. Het digitale radiostation The Hits zal op de lokale DAB-netten omgedoopt worden tot onder meer Key 3 (Manchester) en Radio Aire 3 (Leeds). Met de drie stations wil Bauer in elke regio de hele bevolking tussen 15 en 64 jaar bedienen. “Station 1” richt zich op de groep 25 tot 44 jaar, “station 2” op de groep 45 tot 64 jaar en “station 3” op de groep 15 tot 24 jaar.

In 2015 wordt ook het merk Kiss uitgebreid. Sinds januari 2013 zendt de hitzender al landelijk uit via het DAB-net van Digital One, maar de zender krijgt er versterking bij. Zo gaat Kisstory uitzenden via diverse lokale DAB-netten, waaronder Londen en Birmingham. Kisstory zendt de beste dancehits van de afgelopen 20 jaar uit en is momenteel alleen te beluisteren via internet en digitale televisie. Kiss Fresh, met uitsluitend nieuwe muziek, gaat eveneens toegevoegd worden aan het DAB aanbod in Londen.

Bauer heeft besloten zich de komende jaren flink te focussen op digitale radio. In 2013 werd daarom Planet Rock gekocht. Later dat jaar volgden Absolute Radio en haar digitale spin-offs. Hierdoor is Bauer eigenaar van 10 van de 16 populairste digitale radiostations. Daarnaast is Bauer samen met UTV en Arqiva in de race om het tweede landelijke DAB-net voor commerciële radio in het te mogen exploiteren. [Radiowereld.NL]