OLON onderzoekt mogelijkheden DAB+ voor lokale omroepen

De Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland (OLON) onderzoekt momenteel wat de mogelijkheden zijn voor lokale omroepen om via DAB+ te gaan uitzenden. Net als de landelijke en regionale radiostations willen ook lokale omroepen digitaal via de ether gaan uitzenden. Binnenkort start daarom een pilot.

Geen L-band, maar band III
Aanvankelijk was het de bedoeling dat lokale omroepen zouden gaan uitzenden via de L-band. In 2009 kreeg Call Max een licentie voor 117 mini-multipexen. Het nadeel van de L-band is dat de frequenties zo hoog zijn, dat doordringbaarheid in gebouwen zeer moeilijk is. Daarnaast kunnen veel DAB+ontvangers de L-band niet ontvangen. Call Max heeft zijn licentie in 2012 teruggegeven aan de overheid.

De OLON heeft inmiddels aangeven ook uit te willen gaan zenden via Band III, waar ook de landelijke en regionale stations op (gaan) uitzenden. “Er is onderzoek gedaan door het Agentschap Telecom en met 80 a 100 streekomroepen zou dit mogelijk moeten zijn,” zo laat Hans Disch, Programmamanager Sectorverandering van de OLON, weten aan Radio.NL.

Knoop doorhakken
Toch zijn er nog een tweetal punten waar een knoop over doorgehakt moet worden. Allereerst moet landelijk gezien grofweg vastgesteld worden hoe de streekomroep indeling er uit komt te zien. Ten tweede moet onderzocht worden of de lokale omroepsector / OLON DAB+ wel kan financieren. FM en DAB+ zullen namelijk enige tijd beiden operationeel gehouden moeten worden.

“Met name voor het ministerie van Economische Zaken is dit een punt waar duidelijkheid over moet komen voordat ze schaarse frequenties voor lokale omroepen willen alloceren,” aldus Disch.

Scenario’s
Voordat duidelijk is of DAB+ financieel haalbaar is voor lokale omroepen, moet eerst gekeken worden op welke manier de DAB+netwerken uitgerold moeten gaan worden. Hiervoor zijn vier scenario’s:

– Uitzenden via een eigen landelijk dekkend netwerk. Te denken valt dan aan de huidige opzet van de netwerken voor regionale radiostations, waarbij gebruikt wordt gemaakt van verschillende kanalen. Ook zullen de regio’s kleinschaliger zijn. Meerdere bij elkaar gelegen lokale omroepen gaan dan uitzenden via één kanaal.

– Capaciteit inhuren bij derden, zoals MTVNL. Voordeel is dat dit snel realiseerbaar is, maar waarschijnlijk zijn de kosten weer hoger. Op dit moment heeft MTVNL slechts een handvol zenders aan staan met de sterkte van een gemiddelde babyfoon om de licentie niet kwijt te raken.

– Individuele uitrol per streekomroep met low-costzenders. Dit is financieel goedkoop, maar het bereik zal beperkt zijn. Per multiplex zendt maar één streekomroep uit, waardoor veel netwerkjes en kanalen nodig zijn. In Engeland is hiermee al getest door kleine radiostations.

– Aansluiten bij een DAB+netwerk van de regionale omroepen. Het grote probleem is echter dat in grote delen van het land onvoldoende capaciteit beschikbaar is op deze netwerken en lokale omroepen tot in het halve land te ontvangen zijn.

Pilot
Binnen enkele weken hoopt de OLON een knoop door te hakken over hoe lokale omroepen gaan uitzenden via DAB+. Met het Agentschap Telecom is afgesproken dat er aan de hand van deze beslissing later dit jaar een pilot komt met één of twee streekomroepen die via DAB+ gaan uitzenden. De OLON hoopt dat lokale omroepen binnen één a twee jaar kunnen starten met reguliere uitzendingen via DAB+. [Radiowereld.NL]