Verkoop DAB+radio’s blijft groeien

De verkoop van DAB+radio’s in Nederland blijft groeien. In de eerste drie maanden van 2015 zijn er in totaal 20.000 apparaten verkocht, zo blijkt uit het GfK Retail Report Consumentenelektronica. Dit is net zoveel als in er in de eerste zes maanden van 2014 verkocht werden. In totaal werden in 2014 52.000 DAB+radio’s verkocht.

Verkoop DAB+radio’s blijft groeien Als allerlaatste analoge communicatiemiddel gaat de radio digitaal. Via DAB+ zijn inmiddels alle landelijke commerciële en publieke radiostations in het grootste gedeelte van Nederland te ontvangen. Ook de regionale publieke omroepen zijn inmiddels gestart met uitzenden via DAB+. Hiervoor worden momenteel vijf regionale DAB+netten uitgerold. Op 1 september starten ook de regionale commerciële radiostations met uitzenden via DAB+.

In februari van dit jaar serveerden de nieuwsdiensten van de NOS en RTL DAB+ al af als flop. De consument zou geen interesse hebben in digitale radio. Uit onderzoek van Radio.NL bleek toen al dat het iets genuanceerder lag, want ook in succeslanden als Zwitserland, Australië, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen kenden een moeizame start. Pas na enkele jaren ging het in deze landen echt hard met de verkoop.

Recente cijfers bevestigen opnieuw dat dit ook het geval is in Nederland. In de eerste drie maanden van 2015 zijn er in totaal 20.000 apparaten verkocht. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de eerste drie maanden van 2014. In totaal werden er in 2014 52.000 apparaten verkocht. In 2013 waren dit er nog een slordige 17.000.

Vooralsnog blijft DAB+apparatuur een nichemarkt, la nemen steeds meer elektronicawinkels DAB+radio’s op in hun assortiment. Verwacht wordt dat de groei de komende maanden doorzet nu ook Radio 5 gaat stoppen op de middengolf.

Op dit moment wordt DAB+ flink gepromoot door de radiostations en zijn er verschillende spotjes te horen op de radiostations. Daarnaast start er in juni een social campagne, is er in juli weer een tv-spot te zien op de verschillende zenders en wordt in oktober opnieuw “De week van de digitale radio” georganiseerd. Dit jaar wordt er in totaal 2,8 miljoen euro aan marketing uitgegeven. [Radiowereld.NL]