Zoek
Sluit dit zoekvak.

VK: Testuitzendingen nieuw landelijk DAB-net gestart (filmpje)

[Update] In het Verenigd Koninkrijk zijn dinsdag de testuitzendingen van het nieuwe landelijke DAB-net voor commerciële radio gestart. Op diverse locaties zijn op kanaal 11A Waves Radio en Waves Radio+ te ontvangen. De officiële start van het DAB-net vindt plaats op 29 februari.

VK: Testuitzendingen nieuw landelijk DAB-net gestart (filmpje) Bauer Media, UTV Media en zenderexploitant Arqiva, verenigd in Sound Digital, wonnen in maart 2015 de race om het nieuwe landelijke DAB-net in het Verenigd Koninkrijk. Het is de bedoeling dat binnen enkele maanden 45 zenders in de lucht zijn met een dekking van 73%.

Sound Digital beloofde bij haar inschrijving 15 stations in DAB en een radiostation in DAB+. Ten opzichte van de bestaande inschrijving zijn er alweer wat wijzigingen doorgevoerd in het aanbod. Zo zal het financiële station Share Radio uit Londen op de plaats komen van Talk Business. Daarnaast gaat ook Panjab Radio landelijk via dit net uitzenden en komt er een tweede radiozender in DAB+.

Dit zijn de stations die gaan uitzenden via Sound Digital:
– Talkradio (nieuws en talk) 64 kbps
– Talksport 2 (live sport en sports talk) 64 kbps
– Share Radio (zakelijk en financieel nieuws) nnb
– Virgin Radio (pop en rock) 80 kbps
– Kisstory (old skool dance tunes en anthems) 80 kbps
– Magic Mellow (relaxte en melodieuze muziek) 80 kbps
– Heat Radio (pop, shownieuws en entertainment) 80 kbps
– Planet Rock (classic rock, verhuist van Digital One) 80 kbps
– Absolute 80s (80s muziek, verhuist van Digital One) 80 kbps
– Sunrise Radio (Aziatische muziek) 64 kbps
– British Muslim Radio (Aziatische muziek met Islamitische content) 64 kbps
– UCB Inspirational (christelijke muziek) 64 kbps
– Premier Christian Radio (christelijke muziek, verhuist van Digital One) 64 kbps
– Jazz FM (jazz muziek) 80 kbps
– Panjab Radio (Aziatische muziek) nnb
– DAB+ (nog niet bekend) 32 kbps
– DAB+ (nog niet bekend) nnb

Helaas gaan al deze radiostations in mono uitzenden.

Start 29 februari, testuitzendingen begonnen
Het nieuwe landelijke DAB-net gaat op maandag 29 februari officieel van start. Vanaf dan zijn de eerste echte radiostations via dit net te ontvangen. De toevoeging zal gefaseerd plaats gaan vinden. Zo heeft Talksport 2 aangekondigd op 15 maart te starten met uitzenden.

Dinsdag is Sound Digital gestart met testuitzendingen. Op diverse locaties in het Verenigd Koninkrijk is op kanaal 11A het net “SDL National” te ontvangen. Hierop is momenteel Waves Radio te ontvangen in de oude DAB-standaard (80 kbps) en DAB+ (32 kbps). Zoals de naam al doet vermoeden is op Waves Radio het geluid te horen van golven die stukslaan op de kust. Zo af en toe is er ook een zeemeeuw te horen.


Doordat er nu zowel in DAB als DAB+ wordt uitgezonden kunnen luisteraars testen of hun radio ook geschikt is voor DAB+. [Radiowereld.NL]

Update
Woensdag is bekendgemaakt dat ook de kinderzender Fun Kids via dit landelijke DAB-net gaat uitzenden. Fun Kids gaat uitzenden in DAB+ en wordt daarmee de derde zender die voor deze modernere standaard voor digitale etherradio kiest.

In 2014 testte de kinderzender al enige tijd met DAB+.In totaal gaan er 18 radiostations uitzenden via het DAB-net van Sound Digital. Dit is het complete overzicht:

    Talk Radio
    Talk Sport 2
    Virgin Radio
    Share Radio
    Mellow Magic
    Magic Chilled (DAB+)
    Absolute 80s
    Kisstory
    Heat radio
    Planet Rock
    Sunrise Radio
    Awesome Radio
    UCB2
    Premier Christian Radio
    Premier Praise
    Panjab Radio
    Fun Kids (DAB+)
    Jazz FM (DAB+)