Zoek
Sluit dit zoekvak.

Noorwegen: Matige interesse voor exploitatie regionale DAB+netten

Een verdeling van 37 regionale DAB+netten heeft maar voor matige interesse gezorgd bij radiostations in Noorwegen. Slechts 20 vergunningen werden er verdeeld. Voor de meeste regio’s was er telkens maar één kandidaat. Twee vergunningen zijn geveild, met een verrassende winnaar: een voetbalclub.

Noorwegen: Matige interesse voor exploitatie regionale DAB+nettenDigitalisering in volle gang
In Noorwegen is meer dan de helft van het radio luisteren inmiddels al digitaal. Daarom verdwijnen de landelijke en grote regionale stations in 2017 van FM. In totaal zijn 25 stations landelijk via DAB(+) te ontvangen, tegenover vijf op FM.

Voor regionale en lokale radiostations zijn er regionale DAB+netten. In totaal zijn er 37 netten die samen heel Noorwegen dekken. Enkele jaren geleden werd bij wijze van test de exploitatie 13 DAB-netten vergund. Hiervan zijn er momenteel zeven in de lucht, waaronder in grote steden als Oslo, Bergen en Trondheim.

De huidige licenties voor de exploitatie van de regionale DAB+netten lopen in 2017 af en daarom startte de Noorse Post en Telecommunicatie Autoriteit (NKom) met een verdeling van deze DAB+netten.

Matige interesse
De interesse voor de verdeling was matig. Van de 37 regio’s zijn er 20 verdeeld. Voor de resterende 17 regio’s was geen interesse. Voor de 20 regio’s die wel verdeeld zijn, was er meestel steeds maar één partij die de vergunning daarom één op één toegewezen heeft gekregen. Zo heeft de JærRadioGruppen, eigenaar van een flink aantal lokale radiostations, vijf regionale DAB+netten toegewezen gekregen. P4, eigenaar van het gelijknamige landelijke radiostation en eigenaar van de lokale stations P5, kreeg licenties voor twee regio’s.

Veiling
Voor slechts twee regio’s waren er meer geïnteresseerde partijen voor de exploitatie: Oslo & Akershus (regio 3) en Haugaland, langs de westkust (regio 17). Het net in de regio Oslo gaat naar 21st Venture, eigenaar van Radio Metro, Radio Rox en The Beat. Het andere net gaat naar een voetbalclub: FK Haugesund, die hiermee de eerste stappen in de radiowereld zet. Naast het DAB+net voor het Haugaland mag de voetbalclub ook het DAB+net voor het iets noordelijker gelegen Sunnhordaland (regio 18) exploiteren.

Opvallend is dat er dit keer ook flink minder geboden is voor de DAB+vergunningen. Het net voor Oslo werd geveild voor 105 euro, terwijl het net voor Haugaland 10.552 euro opleverde. Dit is flink minder dan de 15.000 euro die SBS Radio, tegenwoordig Bauer, betaalde voor het regionale net in Oslo.

Bauer Media heeft, in tegenstelling tot de vorige keer, geen enkel regionaal DAB+net bemachtigd. Het mediaconcern focust zich nog uitsluitend op haar landelijke activiteiten. Met vijf radiostations (Radio Norge, Kiss, Kisstory, Radio Rock en Radio Soft) is het concern ruimschoots vertegenwoordigd op het landelijke DAB+net. Begin dit jaar schakelde Bauer zelfs haar lokale FM-frequenties al uit.

15 Jaar geldig
De vergunningen voor zowel het uitzenden via DAB+ als het bouwen van de regionale netwerken gaan op 1 januari 2017 in en lopen tot en met 31 december 2031. [Radiowereld.NL]