Search
Close this search box.

Definitief groen licht voor digitalisering Vlaams radiolandschap

De Vlaamse regering heeft vrijdag het ontwerp van decreet over het toekomstige radiolandschap van Minister Gatz goedgekeurd. Het decreet moet zorgen dat het radiolandschap diverser en digitaal wordt. Hierdoor gaan alle grote radiozenders gaan uitzenden via DAB+.

Met de goedkeuring door de Vlaamse regering is er definitief groen licht voor de digitalisering van het Vlaamse radiolandschap. In juli stemde de Vlaamse ‘superministerraad’ al in met de plannen van Gatz.

Grote commerciële zenders uiterlijk 2018 over op DAB+
Eind 2017 worden de licenties van de drie grote commerciële zenders (Qmusic, Joe en Nostalgie) met vier jaar verlengd. Voorwaarde is wel dat de radiostations gaan uitzenden via DAB+.

Momenteel zijn al negen stations in een groot deel van Vlaanderen via DAB+ te ontvangen. De grote commerciële stations ontbreken echter nog. De VRT zendt nog uit in de oude DAB (MP2)-standaard.

De voorbereiding van die omschakeling naar DAB+ zal via een stappenplan gebeuren. Het is de bedoeling dat de radiostations uiterlijk 1 september 2018 via DAB+ te ontvangen zijn.

Afschakeling FM op z’n vroegst in 2022
Een datum voor het afschakelen van de FM-band kan nog niet bepaald worden. Een totale omschakeling is pas mogelijk twee jaar nadat 50% van de luisteraars is overgeschakeld op DAB+. Volgens een onderzoek (Econopolis) zal dit op zijn vroegst kunnen in 2022.

Van ketenradio’s naar commerciële netwerkradio’s
Naast digitalisering moet er ook een einde komen aan de ketenradio’s. Dit zijn radiostations die de afgelopen jaren hun FM-bereik flink hebben vergroot door het opkopen van lokale radiostations. In plaats van ketenradio’s komen er enkele FM-kavels voor commerciële netwerkradio’s. Deze kavels kunnen door ongeveer de helft van alle Vlamingen ontvangen worden, waarbij de nadruk ligt op stedelijke gebieden. Verwacht wordt dat er drie a vier van dit soort kavels gaan komen.

Het is de bedoeling dat er op elk FM-kavels een clausule komt. Dat wil zeggen dat er vooraf is bepaald wat erop moet worden uitgezonden. Een van de kavels wordt gereserveerd voor Nederlandstalige en Vlaamse muziek en moet daarmee een alternatief voor VRT Radio 2 worden. De huidige ketenradio’s, zoals Topradio, Club FM en Family Radio, kunnen eventueel doorgaan als commerciële netwerkradio’s.

De commerciële netwerkradio’s gaan eveneens via DAB+ uitzenden, waardoor ze kunnen evolueren tot landelijke radiozenders.

Lokale radiostations
Voor de lokale radio’s komt er een nieuwe verdeelronde. Zij zullen ook in de toekomst op de FM-band blijven uitzenden. De frequenties voor deze lokale zenders zullen in frequentiepakketjes worden gegroepeerd voor een periode van negen jaar. Dit geeft een groter bereik. Wel dienen deze zenders zich via hun programmering en berichtgeving  te richten op hun lokale doelpubliek. In tegenstelling tot de andere radiozenders krijgen zij een licentie voor negen jaar. [Radiowereld.NL]