Search
Close this search box.

Uitzendingen DAB+ pilot NLPO gestart

De uitzendingen van de pilot met DAB+ door de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) zijn deze week van start gegaan. In de Achterhoek zijn de eerste zenders aangezet, waarop Gelre FM, Leuk FM, Optimaal FM en Enschede FM te ontvangen zijn.

Uitzendingen DAB+ pilot NLPO gestartTechnische test
De DAB pilot van NLPO betreft een technische test om te onderzoeken hoe DAB uitzendingen op streekomroepniveau straks het beste geïmplementeerd kan worden. De pilot levert daarmee als het ware een blauwdruk op voor lokale omroepen hoe DAB+ op streekomroepniveau geïmplementeerd kan worden (met welke soort zenders, in welke architectuur, etc.).

Uitgangspunt daarbij zal zijn dat de ontvangst van DAB+ op basis van een dergelijke blauwdruk minimaal gelijk moet zijn aan de ontvangst van de huidige FM frequenties van lokale omroepen.

Ook heeft de DAB pilot ten doel om te onderzoeken wanneer storing kan optreden van nabuur-zenders en op welke afstand frequenties herhaald kunnen gaan worden. Deze informatie is voor AT relevant om uiteindelijk een definitief frequentieplan te kunnen maken voor DAB+ op streekomroepniveau. Daarnaast wordt ook een Single Frequentie Network opzet getest en worden een 2 a 3-tal verschillende zenders getest.

Eerste zenders aan
De afgelopen weken is er hard gewerkt aan de voorbereidingen. Naast de bestaande zender in Groenlo, waar al enige tijd vandaan uitgezonden werd op DAB+ door de lokale omroepen, zijn er nieuwe zenders geplaatst in Eibergen, Ruurlo, Neede en Doetinchem. Daarnaast staat er nog een zender gepland in Borculo. Hiervoor wordt nog een geschikt opstelpunt gezocht.

Inmiddels zijn de eerste zenders aangezet. Uitgezonden wordt op kanaal 7B.

Tijdens een speciaal seminar over DAB+ in september zal de NLPO de eerste resultaten van de pilot bekendmaken.

Naast de Achterhoek/Twente wordt er ook op lokaal niveau geëxperimenteerd met DAB+ in Zandvoort, Leiden, de kop van Noord-Holland, Noordoost-Groningen, Duivendrecht, Den Haag, Rijswijk, Wageningen, Eindhoven, Waddinxveen, Nijkerkerveen, Emmeloord, Ravenstijn, Uitgeest en Vlaardingen. Al deze uitzendingen vinden buiten de NLPO plaats.

Eind dit jaar meer duidelijkheid?
Alle DAB+uitzendingen van lokale omroepen vinden momenteel plaats via experimentenvergunningen die door het Agentschap Telecom verleend zijn. Doel is om te kijken hoe de omroepen op een goedkope eenvoudige manier kunnen uitzenden via digitale etherradio. De vergunningen lopen eind dit jaar af. Mogelijk is er dan ook meer duidelijk over de toekomst van lokale radio op DAB+. [Radiowereld.NL]