Duitsland: 120e zender voor landelijke DAB+net

Het landelijke DAB+net in Duitsland bereikt binnen enkele weken een nieuwe mijlpaal. Nog dit jaar gaat de 120e zender aan. De eer is vlak voor kerst voor Passau in Beieren. Voor die tijd gaan er nog twee nieuwe DAB+zenders aan in Nedersaksen en Saksen-Anhalt.

Duitsland: 120e zender voor landelijke DAB+net Sinds 2011 kent Duitsland landelijke radio via DAB+. Hierop zijn momenteel stations als Radio Bob, Sunshine Live, Deutschlandfunk, Schlagerparadies, Klassik Radio, Energy, Schwarzwaldradio en Absolut Relax te ontvangen.

Aanvankelijk werd er gestart met een netwerk van 27 zenders met vooral dekking in de grote steden. Vooral de afgelopen drie jaar is er hard gewerkt aan de verdere uitrol van het landelijke DAB+net. Zo kwamen er in 2015 19 nieuwe zenders bij. In 2016 volgden er nog eens 30.

Dit jaar kwamen er 10 nieuwe zenders bij, waarvan de laatste drie nog voor de kerst aangaan. Dan bestaat het netwerk uit in totaal 120 zenders. Dan kunnen ruim 65 miljoen Duitsers het landelijke DAB+net in huis ontvangen, zo meldt zenderexploitant Media Broadcast. Buitenshuis ligt de dekking dat op 93,5%, terwijl ontvangst op 98,2% van de autobahnen mogelijk is.

Dinsdag (28 november) gaat de zender Dannenberg (5 kW) in Nedersaksen aan. Deze zender zorgt voor betere ontvangst in het meest oostelijke puntje van de deelstaat. Vrijdag gaat Pettstädt/Weißenfels (10 kW) in het zuiden van Saksen-Anhalt aan. De zender Passau 95 kW) in het oosten van Beieren tegen de Oostenrijkse grens gaat in de week voor kerst aan.

Het is de bedoeling dat in 2018 de dekking nog verder uitgebouwd wordt. Ook komt er dan een tweede landelijke DAB+net bij. De exploitatie hiervan werd afgelopen zomer al toegewezen aan Antenne Deutschland, een samenwerking tussen Media Broadcast en Absolut Digital, maar bezwaar van een verliezende partij zorgde voor vertraging. Eind augustus werd het bezwaar door de rechtbank van Leipzig afgewezen. [Radiowereld.NL]