Noorwegen: FM in laatste regio’s afgeschakeld

In Noorwegen is woensdagochtend de laatste fase van de afschakeling van de FM-band voltooid. Om even na 11 uur staakten de landelijke publieke radiostations van de NRK en de landelijke commerciële radiostations hun analoge uitzendingen in de provincies Troms en Lapland.

Noorwegen: FM in laatste regio’s afgeschakeld Noorwegen kondigde in 2015 als eerste land ter wereld aan de FM te gaan afschakelen. De landelijke publieke radiostations, de landelijke commerciële stations Radio Norge en P4, alsmede de lokale radiostations in de grote steden hadden de plannen hiervoor al in 2014 voorgelegd. Toen bleek al meer dan 50% van de Noren digitaal naar de radio te luisteren.

De afschakeling begon op 11 januari 2017 in de provincie Nordland. Sindsdien is de FM gefaseerd afgeschakeld. Op 20 september was de regio Oslo, waar 34% van de bevolking woont, aan de beurt en staakte de NRK haar uitzendingen op FM. Afgelopen vrijdag (8 december) volgden de commerciële zenders.

Laatste fase afschakeling voltooid
Woensdag is met de afschakeling van de FM in de provincies Troms en Lapland, in het noorden van het land, de laatste fase voltooid. Hierdoor is het nu grotendeels stil op FM. Alleen de kleinere lokale radiostations zenden nog op FM uit.

Ondanks de steeds weer oplaaiende kritiek, gevoed door een handvol felle tegenstanders van de afschakeling, is het overgrote deel van de Noren digitaal gegaan. Zij genieten van meer keuze dan op FM. Op FM waren slechts vijf landelijke radiostations te ontvangen, terwijl via DAB(+) 30 radiostations landelijk zijn te ontvangen.

Na elke afschakeling daalde het radioluisteren in de betroffen regio’s, maar luisteraars keren weer terug. Uit onderzoek blijkt dat het radioluisteren in de provincie Nordland, waar de afschakeling begon, inmiddels weer op hetzelfde niveau is van voor de afschakeling.

Uit onderzoek, dat afgelopen vrijdag is gepubliceerd, blijkt dat 86% van de Noorse bevolking inmiddels digitaal luistert. DAB(+) is daarbij het grootste platform. 78% van de Noren luistert via digitale etherradio, terwijl internetradio door 24% gebruikt wordt. Ook het wagenpark begint steeds meer te digitaliseren, want inmiddels heeft 49% van alle auto’s in Noorwegen een DAB+radio aan boord. Afgelopen zomer was dit nog 38%.

FM nog niet helemaal stil
Ondanks dat alle landelijke radiostations en grote lokale radiostations van FM zijn verdwenen, is het nog niet helemaal stil op FM in Noorwegen. De kleinere lokale radiostations blijven de komende jaren nog op FM te ontvangen.

Daarnaast zijn Radio Metro, Radio Rox en The Beat nog in de regio Oslo te ontvangen. Deze zenders zijn van dezelfde eigenaar die weigert zijn FM-frequenties op te geven. Momenteel loopt hierover een rechtszaak. [Radiowereld.NL]