Zoek
Sluit dit zoekvak.

VK: Buitenlandse radiostations mogen in de toekomst op DAB+

Het wordt voor buitenlandse radiostations in de toekomst mogelijk om in het Verenigd Koninkrijk via DAB+ te gaan uitzenden. In eerste instantie krijgen alleen stations uit Ierland toestemming, maar later ook stations elders uit Europa.

VK: Buitenlandse radiostations mogen in de toekomst op DAB+ De wijziging is het gevolg van de deregulatie van commerciële radio die de Britse overheid gaat doorvoeren.

Tot nu toe was het alleen voor radiostations uit het Verenigd Koninkrijk toegestaan om in het Verenigd Koninkrijk, zowel analoog als digitaal, uit te zenden. Dit moest voorkomen dat Buitenlandse partijen er met vergunningen aan de haal gingen.

Nu steeds meer digitaal geluisterd wordt (internet en DAB) is er veel meer ruimte en dus worden de regels versoepeld. In veel Europese landen is het voor stations uit het buitenland al toegestaan om uit te zenden. Hierdoor is de Worldservice van de BBC via DAB+ in Nederland, België en Denemarken te ontvangen.

Het is de bedoeling dat de wet aangepast gaat worden waardoor buitenlandse radiostations ook in het Verenigd Koninkrijk via DAB+ kunnen gaan uitzenden. In eerste instantie geldt de versoepeling alleen voor stations uit Ierland, later worden ook andere Europese partijen toegelaten.

Door de wijziging wordt het bijvoorbeeld voor de Ierse publieke zender RTÉ Radio 1 om digitaal in het Verenigd Koninkrijk te gaan uitzenden, waarmee een goed alternatief voor de langegolf gecreëerd kan worden.

Momenteel zendt RTÉ Radio 1 nog via de langegolf uit om de oudere Ierse gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk te kunnen bereiken. Eigenlijk wilde de omroep de dure langegolfzender al in 2014 uitzetten, maar dat leverde vele protesten op. Na meerdere keren de afschakeling uitgesteld te hebben, staat deze nu gepland voor juni 2019. [Radiowereld.NL]