Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zwitserland: Aandeel digitaal radioluisteren stijgt naar 61%

De digitalisering van de radio in Zwitserland zet zich door. In het najaar van 2017 digitaal radioluisteren een aandeel van 61%. Dat wil zeggen dat van elke 100 minuten er 61 digitaal (DAB+ en internet) naar de radio geluisterd werd. Duits-Zwitserland neemt hierbij het voortouw.

Zwitserland: Aandeel digitaal radioluisteren stijgt naar 61% Vrijwel alle radiostations in Zwitserland zijn via DAB+ en internet te ontvangen. Voor veel radiostations is DAB+ de mogelijkheid om via de ether in hun gehele taalgebied (Duits, Frans of Italiaans) uit te kunnen zenden.

FM kent alleen lokale en regionale commerciële radio. Alleen de publieke omroepen zijn in het hele taalgebied op FM te ontvangen.

Het uitgebreidere aanbod en de betere ontvangst zijn voor veel Zwitsers al de reden geweest om over te stappen op digitale radio. Inmiddels is 61% van het radioluisteren al digitaal. In het voorjaar van 2017 was dit 57% en in het najaar van 2016 54%.

Overigens verschillen de percentages per taalgebied. Duits-Zwitserland neemt het voortouw met 62%, gevolgd door het Franstalige gedeelte met 57% en het Italiaanstalige gedeelte met 49%. Dat het Duitstalige gedeelte voorop loopt is overigens niet zo vreemd aangezien zij enkele jaren eerder starten met DAB+ dan in de andere taalgebieden.

Inmiddels gebeurt 34% van al het radioluisteren via DAB+. Internet volgt met 27%. FM is nog goed voor 39%.

Ruim 60% van al het radioluisteren in Zwitserland vindt thuis plaats. Hier is het aandeel digitale radio inmiddels gegroeid naar 65%. DAB+ en internet nemen hier beiden ongeveer de helft voor hun rekening. Met name op het werk en in de auto kiezen de Zwitsers steeds meer voor DAB+. Op het werk steeg het aandeel naar 39% en in de auto naar 29%. Via internet wordt in de auto slechts door 7% geluisterd.

Tot en met afgelopen zomer werden in Zwitserland in totaal 3,25 miljoen DAB+radio’s verkocht. Het aantal auto’s met een DAB+radio is het afgelopen jaar bijna verdubbeld naar 750.000. Inmiddels wordt 66% van de nieuwe auto’s standaard geleverd met DAB+.

Vanaf 2020 willen de Zwitserse radiostations gefaseerd hun uitzendingen via FM gaan staken. Vanaf dan is radio via de ether alleen via DAB+ mogelijk. [Radiowereld.NL]