VK: Hits Radio gestart op FM in Manchester en landelijk via DAB

Het Verenigd Koninkrijk is een nieuw landelijk radiostation rijker. Maandagochtend is Hits Radio gestart via 40 lokale DAB-netten. Daarnaast is het radiostation te ontvangen op FM in Manchester waar het Key 103 na 30 jaar vervangt.

VK: Hits Radio gestart op FM in Manchester en landelijk via DAB Na ruim een week lang non-stop muziek met de boodschap “Hits Radio is coming” ging het nieuwe maandagochtend om 6 uur van start met “Greatest Day” van Take That. Daarmee is het eerste landelijke commerciële radiostation dat vanuit Manchester uitzendt een feit.

Hits Radio richt zich op de doelgroep 25-44 jaar en draait de beste hits van nu en uit een jong verleden. Op de playlist staan artiesten als Dua Lipa, Ed Sheeran, Little Mix, Ellie Goulding, Rag N Bone Man, Pink, Craig David, Sam Smith, Ariana Grande, Coldplay en Katy Perry. Hits Radio lijkt zich daarmee te positioneren tussen Capital en Heart.

Het nieuwe radiostation is te ontvangen op FM in Manchester en via 40 lokale DAB-netten, waaronder ook Londen. In de hoofdstad raakten hierdoor Absolute 70s en de rockzender Kerrang Radio hun plek kwijt op DAB. Op andere plekken vervangt Hits Radio het jongerenstation The Hits.

Programmering
Door het stoppen van Key 103 is Mike Toolin na 14 jaar zijn ochtendshow kwijt. Zijn voormalige co-host, actrice en Stricktly Come Dancing ster Gemma Atkinson, presenteert nu de dagelijkse ochtendshow op Hits Radio met tv-presentator en voormalig BBC 5 Live presentator Gethin Jones en Dave Vitty. Laatstgenoemde was in het verleden als “Comedy Dave” bekend als sidekick van ochtenddeejay Chris Moyles op BBC Radio 1.

Mike Toolin presenteert nu het blok tussen 10 en 13 uur. Hij neemt het stokje over van Debbie Mac, die opschuift naar 13-16 uur. Wes Butters, één van de mannen achter de irritante singles van The Crazy Frog, presenteert de dagelijkse middagshow, terwijl Xtra Factor presentatrice en voormalig BBC Radio 1 en 1Xtra-deejay Sarah-Jane Crawford tussen 19 en 22 uur te horen is.

Doordat de programma’s tussen 10 en 16 uur en tussen 19 uur en middernacht ook overgenomen worden door andere stations van Bauer, waaronder Hallam FM in Sheffield, Radio Aire in Leeds en Metro Radio in Newcastle wordt uitgzonden, hebben luisteraars in deze regio’s de keuze uit twee radiostations via DAB die grotendeels hetzelfde uitzenden, maar dan onder een andere naam. Naast de lokale stations is immers ook de landelijke variant van Hits Radio te ontvangen via DAB.

Einde lokale identiteiten
Met de start van Hits Radio, die in april werd aangekondigd, lijkt eigenaar Bauer afscheid te gaan nemen van de vertrouwde lokale namen. Hiermee volgt het rivaal Global Radio, die eerder al vele lokale radiostations omdoopte tot Capital en Heart.

Dat Bauer besluit om juist Key 103 als eerste te offeren is niet vreemd. De afgelopen 20 jaar heeft het radiostation fors terrein verloren. Scoorde het station in 1999 nog ruim 14% marktaandeel, in 2007 was nog maar een mager 8%. Momenteel scoort Key 103 5,6% marktaandeel in Manchester. Dat is al iets beter dan een laatste kwartaal van 2017 toen de zender kelderde naar 4,4%.

Mocht de rebranding succesvol zijn in Manchester, dan is de kans aanwezig dat dus ook de andere lokale FM-stations van Bauer omgedoopt gaan worden. Key 103 is namelijk niet het enige station dat de afgelopen jaren de luistercijfers heeft zien dalen. [Radiowereld.NL]