Search
Close this search box.

CvdM in hoger beroep tegen uitspraak SterrenNL op DAB+

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank van Midden-Nederland. Die oordeelde onlangs dat het publieke themakanaal SterrenNL illegaal uitzendt via DAB+. Daarnaast heeft de NPO besloten gewoon door te gaan met de uitzendingen.

CvdM in hoger beroep tegen uitspraak SterrenNL op DAB+ De zaak werd aangespannen door de commerciële Nederlandstalige muziekzender 100% NL die in 2016 opeens een met belastinggeld gefinancierde reclamevrije concurrent met alle vrijheid van programmeren in de ether zag verschijnen.

De NPO had echter verzuimd om vooraf toestemming te vragen voor doorgifte van haar themakanalen, zoals SterrenNL Radio, op DAB+. Wel gaf toenmalige staatssecretaris van OCW Sander Dekker die toestemming feitelijk achteraf door er verder niet zo’n punt van te maken.

Rechtszaak
Het bezwaar dat 100% NL hiertegen indiende bij het CvdM werd telkens afgewezen en dus volgde er een rechtszaak. De rechter oordeelde daarbij dat SterrenNL niet zomaar mag uitzenden op DAB+, omdat dit een distributienetwerk met schaarste is. Komend jaar wordt er vrije DAB+-capaciteit geveild door de overheid en veilen mag alleen als er sprake is van schaarste.

De rechter gaf het CvdM nog een kans om het gebrek met betrekking tot de toestemming voor SterrenNL op DAB+ te herstellen met inachtneming dat er schaarste is op DAB+. Hiervan besloot het commissariaat gebruik te maken, maar uiteindelijk besloot het om niets te doen met de tussenuitspraak van de rechter.

En daarom deed de rechter eerder deze maand opnieuw uitspraak. En ook nu was de conclusie helder: DAB+ is een distributienetwerk met schaarste en daarom wordt SterrenNL in strijd met de mediawet uitgezonden via digitale etherradio. Daarom moet het CvdM binnen zes weken een nieuw besluit nemen met inachtneming van de zowel de recente uitspraak als de tussenuitspraak of in hoger beroep te gaan.

In hoger beroep
Het CvdM heeft nu bekendgemaakt in hoger beroep te gaan, want na twee uitspraken is het controleorgaan het nog steeds niet eens met de uitspraak van de rechter.

Gelet op de gevolgen voor alle omroepen, is het van belang dat er geen enkele onduidelijkheid bestaat over de vraag of DAB+ moet worden gezien als een netwerk met distributieschaarste, en dus toestemming van de minister nodig is wanneer een eerder goedgekeurd aanbodkanaal voor het eerst ook via DAB+ wordt verspreid,” aldus het CvdM op haar website.

Geen enkel themakanaal met toestemming vooraf op DAB+
En dat de uitspraak daadwerkelijk gevolgen kan hebben voor het aanbod van de NPO via DAB+ bewijst het feit dat ook NPO Soul & Jazz, 3FM Alternative, KX Radio, Radio 4 Concerten, FunX Dance en FunX Slow Jamz zonder toestemming vooraf op DAB+ zijn gezet. Alleen voor Radio 1, 2, 3FM, 4, 5 en FunX heeft de NPO officieel toestemming gekregen.

De NPO heeft besloten om zich vooralsnog niets aan te trekken van de gerechtelijke uitspraak en gewoon door te gaan met het doorgeven van haar themakanalen via DAB+. Wordt ongetwijfeld vervolgd. [Radiowereld.NL]