Landelijke DAB+-net Oostenrijk eind mei in de lucht

Zenderexploitant ORS start eind mei met de uitrol van de landelijke DAB+-net in Oostenrijk. Dan gaan de eerste zes zenders aan die moeten zorgen dat bijna 60% van de Oostenrijkers digitale etherradio moet kunnen ontvangen, en dan is flink meer dan oorspronkelijk was gepland.

Landelijke DAB+-net Oostenrijk eind mei in de lucht Het was de bedoeling dat de landelijke multiplex in april alleen via drie zenders in de regio Wenen te ontvangen zou zijn. In het najaar zou de dekking verder uitgebreid worden naar Graz (Stiermarken), Linz (Opper-Oostenrijk en Semmering (Neder-Oostenrijk).

Nu is echter besloten om deze twee fases in één keer uit te rollen, waardoor gelijk bijna 60% van de Oostenrijkers DAB+ outdoor kan ontvangen. Binnenshuis kan bijna 45% dan DAB+ ontvangen.

Welke radiostations er precies gaan uitzenden via DAB+ is nog niet helemaal duidelijk. Aanvankelijk hadden zich 11 stations gemeld, maar twee hiervan hebben zich teruggetrokken. Welke dit zijn is niet bekendgemaakt. Desondanks verwacht ORS met een volle multiplex te kunnen starten.

De publieke omroep ORF en de landelijke commerciële zender Kronehit zullen niet van de partij zijn. Zij willen zoveel mogelijk luisteraars op FM houden om zo min mogelijk concurrentie te creëren.

Verdere uitrol in 2020
In het voorjaar van 2020 wordt de dekking verder uitgebreid naar Bregenz (Vorarlberg), Innsbrück (Tirol), Salzburg en Sankt Pölten (Neder-Oostenrijk). Tenslotte volgen zenders in Klagenfurt en Wolfsburg (beiden in Karinthië), Bruck an der Mur (Stiermarken) en Rechnitz (Burgenland) in het najaar van 2020.

Vanaf dan kan ruim 83% van de Oostenrijkers DAB+ buitenshuis ontvangen tegenover ruim 62% binnenshuis.

Uitzenden via de landelijke DAB+-multiplex in Oostenrijk, kost in eerste instantie een slordige 53.000 euro per jaar (afhankelijk van de gebruikte bandbreedte). Na voltooiing van de uitrol in 2020 kost dit ongeveer 126.000 euro.

Overigens kent Oostenrijk al radio via DAB+. In april 2018 ging in Wenen, na drie jaar testen, al een regionaal DAB+net in de lucht. Hierop zenden momenteel 14 radiostations uit.

Inmiddels is er ook een website gelanceerd waarop luisteraars kunnen zien welke stations er via DAB+ uitzenden en waar deze te ontvangen zijn. [Radiowereld.NL]