Search
Close this search box.

NPO mag SterrenNL voorlopig blijven uitzenden op DAB+

De Raad van State (RvS) heeft donderdag de tijdelijke voorziening voor de NPO inzake SterrenNL op DAB+ toegewezen. Hierdoor mag de NPO het themakanaal met Nederlandstalige muziek blijven uitzenden via digitale etherradio tot dat de bodemprocedure bij de RvS is afgerond.

NPO mag SterrenNL voorlopig blijven uitzenden op DAB+ Aanleiding voor het kort geding is een uitspraak van de Rechtbank van Utrecht, die tot twee maal toe heeft geoordeeld dat SterrenNL in strijd met de mediawet wordt uitgezonden via de digitale ether.

De NPO heeft voor al haar themakanalen op DAB+ verzuimd om toestemming te vragen om de zenders toe te voegen op DAB+.

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) laat dit oogluikend toe en verschuilt zich achter de toestemming die Staatssecretaris Dekker destijds achteraf gaf.

Toestemming van de Staatssecretaris betekent namelijk niet dat er automatisch toestemming van het CvdM volgt. Dit overheidsorgaan moet zelfstandig een oordeel vellen en daarbij onder meer oordelen of dit geen concurrentievervalsing voor de commerciële omroepen vormt.

Gerechtelijke uitspraak genegeerd
De eerste gerechtelijk uitspraak werd door het CvdM grotendeels genegeerd en daarom oordeelde de rechter vorige maand opnieuw dat het CvdM haar huiswerk opnieuw moet gaan doen. Het overheidsorgaan heeft hiervoor tot 25 januari de tijd gekregen. Uiterlijk dan moet het CvdM gaan handhaven en de NPO gevorderd worden de uitzendingen van SterrenNL via DAB+ te staken.

Tijdens een zitting bij het CvdM twee weken geleden, waar de zaak met betrekking tot SterrenNL behandeld werd, bleek niet alleen het Commissariaat zelf in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak, maar ook de NPO zelf is.

En omdat het CvdM nog deze maand moet beslissen over de toekomst van SterrenNL op DAB+, heeft de NPO een tijdelijke voorziening aangevraagd bij de Raad van State. Deze zaak diende donderdag. Middels dit kort geding wilde de NPO dat het CvdM opgedragen wordt om voorlopig niet te gaan handhaven, waardoor de grootste zendpiraat van het land in de lucht kan blijven.

Legalisatie?
Volgens de NPO zou SterrenNL gewoon kunnen blijven uitzenden omdat er zicht zou zijn op legalisatie. Onder protest wordt alsnog een voorwaardelijke aanvraag tot het mogen uitzenden van SterrenNL op DAB+ indienen en de NPO is hierover in gesprek met het Ministerie van OC&W.

Echter is het nog helemaal niet zeker of SterrenNL daadwerkelijk gelegaliseerd gaat worden. Desondanks heeft de RvS de tijdelijke voorziening toegewezen, waardoor de NPO het themakanaal SterrenNL mag blijven uitzenden via DAB+ tot dat de bodemprocedure bij de RvS is afgerond.

Belangen NPO en AvroTros wegen zwaarder
De voorzieningenrechter is van oordeel dat aan de belangen van NPO en AvroTros als producent van SterrenNL bij toewijzing van de verzoeken een zwaarder gewicht moet worden toegekend dan aan de belangen van RadioCorp (100% NL) die met de afwijzing ervan zijn gemoeid.

Het uit de lucht halen zou ervoor zorgen dat SterrenNL vrijwel al haar luisteraars kwijtraakt, terwijl het in de lucht houden op korte termijn geen directe gevolgen voor 100% NL heeft.

Het toewijzen van deze voorlopige voorziening heeft geen invloed op de uiteindelijke uitspraak in de bodemprocedure van de RvS. Deze kan alsnog negatief uitvallen voor de NPO en het CvdM aangezien dan pas echt juridisch naar de zaak gekeken wordt. [Radiowereld.NL]