Search
Close this search box.

Duitsland: Sleeswijk-Holstein start met commerciële radio op DAB+

Het heeft even geduurd, maar eindelijk krijgt de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein regionale commerciële radio op DAB+. Zo komt er een driejarige pilot met lokale DAB+-netten in Lübeck en Kiel en op Sylt. Daarnaast krijgt RSH capaciteit op het DAB+-netwerk van de publieke omroep NDR.

Duitsland: Sleeswijk-Holstein start met commerciële radio op DAB+ Media Broadcast mag de drie lokale DAB+-netwerken gaan exploiteren. Het is de bedoeling dat het netwerk voor Lübeck (kanaal 9D, 2 kW) nog dit jaar in de lucht gebracht wordt. Welke stations hierop gaan uitzenden is nog niet bekend.

De lokale DAB+-netten in Kiel (5A, 1 kW) en op het eiland Sylt (11D, 1 kW) gaan volgend jaar van start.

RSH, de grootste regionale commerciële radiozender in Sleeswijk-Holstein, mag drie jaar lang gaan uitzenden via het DAB+-netwerk van de NDR. Daarmee gaat een langgekoesterde wens van het station in vervulling. Al enkele jaren wil RSH gaan uitzenden op DAB+ in de deelstaat, maar kreeg hiervoor geen technische mogelijkheden. Wel zendt het radiostation al enkele jaren uit via het lokale DAB+-netwerk van Hamburg, waardoor ontvangst in het zuiden van Sleeswijk-Holstein mogelijk is.

Met de driejarige pilot komt er meer beweging in DAB+ in het noorden van Duitsland. Momenteel zijn in de noordelijke deelstaten alleen de publieke regionale stations van de NDR op DAB+ te ontvangen, alsmede de radiostations die op het landelijke DAB+-netwerk uitzenden, de zogenaamde Bundesmux. Tevens hebben Hamburg en Bremen elk een lokaal DAB+-netwerk, waar diverse (regionale) commerciële stations op uitzenden. [Radiowereld.NL]