Zoek
Sluit dit zoekvak.

Geen nieuwe FM-vergunningen meer in Beieren, focus op DAB+

In Beieren worden in de toekomst geen nieuwe FM-vergunningen meer uitgegeven. De deelstaat in het zuidoosten van Duitsland heeft besloten om de focus volledig te verleggen naar DAB+ als het om etherradio gaat.

Geen nieuwe FM-vergunningen meer in Beieren, focus op DAB+ Beieren geldt als één van de voorbeelddeelstaten van Duitsland als het om DAB+ gaat.

In 2016 besloten de regionale mediaraad van Beieren (BLM), de regionale publieke omroep voor Beieren (BRM) en Bayern Digital Radio (BDR), exploitant van DAB+-netwerken in de grote steden, een samenwerking aan te gaan.

Daarbij werd afgesproken dat de BR alle DAB+-netten in Beieren gaat beheren en uitrollen. Vrije ruimte wordt tegen marktconforme bedragen aan commerciële partijen verhuurd, terwijl de BLM vergunningen verleend aan commerciële radiostations om op DAB+ uit te zenden.

Succesvolle herindeling
Als gevolg hiervan is de indeling van de verschillende DAB+-netwerken in Beieren grondig gewijzigd. Allereerst is er één netwerk dat de gehele deelstaat dekt. Hierop zenden stations als Bayern 3, BR-Klassik, Puls, BR Heimat en het commerciële Antenne Bayern uit.

Daarnaast zijn er nog een vijftal lokale DAB+netten rondom grote steden als München, Neurenberg en Augsburg waarop lokale commerciële radiostations uitzenden. Tenslotte zijn er nog zeven regionale DAB-netten die elk een deel van Beieren dekken, zoals Midden-Franken, Opper-Beieren en Opper-Palts. Hierop zenden de regionale edities van Bayern 1 en Bayern 2 uit, alsmede BR Verkehrs, Rock Antenne, Absolut Hot, Ego FM en de lokale commerciële stations van buitende grote steden.

Door deze indeling en het ruime aanbod is het percentage inwoners in Beieren dat claimt een DAB+-radio te hebben, gestegen naar ruim 31%.

Samenwerking verlegd
De BLM, BR en BDR hebben nu besloten om hun samenwerking te verlengen, waardoor vanaf volgend jaar alle radiostations die in Beieren op FM uitzenden ook via DAB+ zijn te ontvangen.

Inmiddels zijn de DAB+-netwerken inmiddels in bijna 98% van Beieren buitenshuis te ontvangen. De indoordekking bedraagt momenteel ruim 92%. Om de dekking nog verder te verbeteren gaan er de komende maanden nog eens vier nieuwe zenders aan.

Digitaal de standaard
Omdat de DAB+-netwerken in Beieren inmiddels al ver zijn uitgebouwd, is besloten om de mediawet van de deelstaat aan te passen. Hierin komt te staan dat radiostations terrestrisch alleen nog digitaal uitzenden.

In de praktijk houdt dit in dat er geen nieuwe FM-vergunningen meer worden uitgegeven. Nieuwe radiostations worden alleen nog bij hogere uitzondering op FM toegelaten. Teruggegeven FM-frequenties worden ingezet om de dekking van bestaande stations te verbeteren. Indien hier geen interesse in is, blijven deze frequenties buiten gebruik. [Radiowereld.NL]
Foto: Pixabay